Web Analytics

3 motive pentru care pandemia poate conduce la fobie socială

de | 21.01.2021 13:18 | Actualitate, Opinii

Noile comportamente la care pandemia ne obligă au adus schimbări majore în modul în care interacționăm cu persoanele din viața noastră. Aceste comportamente sunt similare cu comportamentele specifice fobiei sociale. Fobia socială este definită ca fiind teama puternică și persistentă de situații sociale în care persoana se poate simți stânjenită.

Aceste comportamente sunt:
1. Comportamente de evitare a persoanelor
Acestea apar atunci când credem că ne vom comporta într-un mod inacceptabil și că ceilalți ne vor respinge. Ca atare, evităm preventiv toate persoanele pentru a nu fi puși într-o situație stânjenitoare.
2. Gânduri negative automate, la întâlnirea unei persoane
Provin din autoevaluări negative și din faptul că persoana se gândește că va fi evaluată ca fiind neinteresantă sau sub nivelul celorlalți.
3. Anticiparea oricărei situații sociale ca fiind periculoasă
Cel care suferă de fobie socială va avea gânduri repetitive cu privire la ceea ce trebuie să spună și va crede, apriori, că ceilalți îl vor judeca într-un mod negativ. Astfel acesta evită orice situație care ar presupune o interacțiune.

Ar fi bine să ne dăm seama că nimeni nu este perfect și cu toții avem lipsuri, dar, într-un final, suntem cu toții oameni și prin urmare egali. O soluție ar fi să nu ne mai concentrăm pe propriile gânduri și, chiar și în pandemie, să dăm un telefon unei persoane cunoscute și astfel să întreținem relații calde cu semenii noștri. Respectând distanțarea fizică, însă nu și pe cea socială, suntem în siguranță și în același timp ne întreținem starea noastră de bine.
Bogdan Stoian, director Clinica Senex

Citește și În ultimele 24 de ore, Argeșul are 30 de nou infectați cu coronavirus. Scade în continuare și rata de infectare

Citește și Județul Argeș a coborât în scenariul verde. Rata de infectare cu coronavirus este 1,46

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii