Web Analytics

Edilul a recunoscut fapta şi a detaliat cum a dat foc Primăriei Beleţi-Negreşti

de | 18.03.2022 10:39 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Exclusiv. Avem rechizitoriul cu aventura „incendiară” a primarului Mihai Marin
„Din cauza disensiunilor acumulate cu diferiţi angajaţi ai primăriei”, se mai precizează în rechizitoriu
Prejudiciul, după ce a ars mare parte din cele trei clădiri care compuneau primăria, a fost calculat la 807.641 lei
Tot din rechizitoriu mai aflăm că „inculpatul Marin Mihai a distrus în totalitate toate actele şi registrele de la Compartimentul Contabilitate şi de la Serviciul Public de Alimentare cu Apă”

Primarul comunei Beleți-Negrești, Mihai Marin, este cercetat în arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de violare a sediului profesional, distrugere şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, după ce în decembrie 2021 a intrat fără drept, noaptea, între 01:57-03:04, în sediul primăriei, a confecționat torțe și a distrus prin incendiere mare parte din cele trei clădiri unde funcţiona primăria, magazia de lemne, dar şi centrala telefonică digitală care aparține Telekom Romania, mai multe bunuri, registre agricole, dosare, documente, arhiva, schiţe, dosare de rol agricol. Un prejudiciu total în valoare de circa 807.641,1 lei. Apoi a fugit și a fost prins după câteva zile de peripeții. Un fel de operă dramatică împărțită în mai multe acte și scene, cu primarul în rolul principal, dispărut după incendiu și urmărit de poliție, retras la o mânăstire, rănit într-un accident de mașină în Gorj, îngrijit la spital și dat dispărut din nou și, în final, găsit la limita puterilor în apele râului Argeș. Rechizitoriul a fost întocmit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni, iar dosarul se află pe rol la Judecătoria Topoloveni.

Sediul Primăriei Beleţi-Negreşti, situat în satul Zgripceşti, este format din mai multe clădiri. Prezentăm unde se află fiecare corp de clădire pentru a ne da seama cât de mult s-a plimbat primarul, în aproximativ o oră, de la magazia cu motorină la toate birourile pe care le-a incendiat. Sediul nou are la parter birourile primarului, secretarului şi grupul sanitar, iar la etaj sunt mai multe camere, printre care sala de şedinţe şi biroul unde funcţionează Serviciul Public de Alimentare cu Apă. Magazia de lemne este alipită pe latura de vest a sediului nou. La nord de sediul nou, la circa un metru, se află sediul vechi al primăriei, în care funcţionează Starea civilă, Registrul agricol, biroul viceprimarului şi cel al şefului serviciului voluntar Situaţii de urgenţă. La nord de sediul vechi, la circa 5 metri, se află o altă clădire, formată din mai multe încăperi, în care funcţionează serviciile Taxe şi impozite, Contabilitate, Achiziţii publice şi Arhiva, precum şi centrala telefonică digitală a S.C. Telekom Romania Communications S.A., unde erau instalate echipamentele de telecomunicaţii care asigurau furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice clienţilor din localitatea Beleţi-Negreşti. În partea de vest, la limita proprietăţii, se află o magazie în care erau depozitați 280 litri motorină, în 14 recipiente din plastic de câte 20 litri fiecare. Motorina urma să fie folosită de primărie pe durata iernii.

Citește și Primăria Beleți Negrești a fost incendiată. Dosar penal pentru distrugere

Primarul a produs un incediu cu trei focare de propagare

„În noaptea de 12/13.12.2021, ora 01:57, inculpatul Marin Mihai, primar al Primăriei comunei Beleţi-Negreşti, a intrat în curtea sediului primăriei cu autoturismul de serviciu marca Dacia Logan, cu nr. de înmatriculare AG.20.PBN, de culoare albastră, cu intenţia ca, din cauza disensiunilor acumulate cu diferiţi angajaţi ai primăriei, să incendieze clădirile primăriei. În acest sens, inculpatul, cu ajutorul unor beţe din lemn găsite în magazia cu lemne şi a unor cârpe, a confecţionat mai multe torţe.

În continuare, inculpatul Marin Mihai a forţat uşa de acces de la magazia de pe latura de vest a sediului primăriei, de unde a luat cele 14 bidoane din plastic, pline cu motorină. Inculpatul a pătruns fără drept în sediul vechi al primăriei prin escaladarea ferestrei de la biroul viceprimarului, ocazie cu care a răvăşit bunurile din birou, în sensul că a aruncat pe podea toate înscrisurile oficiale existente în birou, strângându-le la un loc. În continuare, inculpatul Marin Mihai a pătruns fără drept în biroul unde funcţionează Registrul agricol, prin uşa de acces, lăsată neasigurată, dintre birourile viceprimarului şi cel al Registrului agricol şi, asemănător ca în biroul viceprimarului, a aruncat pe jos toate înscrisurile existente în încăpere (registre agricole, documente, dosare etc.), strângându-le la un loc. Înainte de a părăsi această clădire în acelaşi mod în care a pătruns, inculpatul a împroşcat cu motorină podeaua şi înscrisurile din ambele birouri.
Mai departe, inculpatul a descuiat uşa de acces de la propriul birou, unde a împroşcat cu motorină pe podea, lăsând în interior şi un bidon plin cu motorină.

Cu ajutorul unei vergele metalice găsite în magazia cu lemne, inculpatul Marin Mihai a forţat uşa de acces în biroul secretarului, ocazie cu care a pătruns fără drept în interior, a deschis toate uşile de la dulapurile în care se aflau diferite înscrisuri şi a împroşcat cu motorină pe podea, lăsând în încăpere, de asemenea, un bidon plin cu motorină.
În continuare, inculpatul Marin Mihai s-a deplasat la clădirea în care funcţionează serviciile Taxe şi impozite, Contabilitate, Achiziţii publice şi Arhiva, precum şi centrala telefonică digitală şi, cu ajutorul aceleiaşi vergele metalice, a forţat fereastra de la încăperea unde funcţionează serviciile Contabilitate şi Achiziţii publice, după care a turnat motorină în interior, fără a pătrunde în încăpere.
De asemenea, inculpatul a turnat motorină şi pe lemnele din magazia alipită de sediul nou al primăriei, pe latura vestică.

Citește și Exclusiv. Dezvăluiri despre căderea psihică a primarului din Beleţi-Negreşti. Directoarea şcolii, care e şi consilier local, rupe tăcerea!

Cu ajutorul unei brichete, la ora 03:04 inculpatul Marin Mihai a aprins torţele confecţionate anterior şi le-a aruncat în interiorul magaziei cu lemne, în interiorul încăperii unde funcţionează serviciile Contabilitate şi Achiziţii publice şi în interiorul biroului viceprimarului, astfel că inculpatul a produs un incediu cu trei focare de propagare.
Imediat, inculpatul Marin Mihai s-a urcat la volanul autoturismului de serviciu marca Dacia Logan şi a părăsit zona, urmând itinerarul com. Beleţi-Negreşti, sat Zgripceşti – com. Dobreşti – com. Boţeşti – com. Cândeşti, jud. Dâmboviţa, cel mai probabil către mun. Câmpulung (DJ 739 – DJ 702 – DN 72 A). Din declaraţia inculpatului reiese că în aceeaşi noapte s-a deplasat la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, susţinere verosimilă, întrucât în seara zilei de 13.12.2021, în jurul orei 22:30, în timp ce inculpatul Marin Mihai conducea autoturismul de serviciu marca Dacia Logan pe DN 66 de pe raza oraşului Bumbeşti-Jiu, cartier Lainici, jud, Gorj, a produs un accident de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală a inculpatului.
Din cauza flăcărilor foarte mari, incendiul a fost observat în scurt timp de la declanşare de către martorul T.S., care locuieşte vizavi de primărie. Acesta s-a deplasat imediat în curtea primăriei şi, cu ajutorul unor găleţi pline cu apă, a reuşit să stingă focarul din biroul viceprimarului, astfel că a împiedicat extinderea incendiului în respectivul birou, dar şi la încăperea învecinată, unde funcţiona serviciul Registrul agricol”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Citește și Exclusiv. Fiica edilului din Beleţi-Negreşti vorbeşte în premieră despre incendierea primăriei şi arestarea tatălui ei

Rechizitoriu: „Este fără echivoc că incendiul a fost de natură să pună în pericol alte persoane şi bunuri”

Magazia cu lemne a ars în totalitate din cauza materialelor combustibile folosite, iar incendiul s-a extins pe zidul exterior al clădirii sediului nou, de pe latura vestică până la acoperiş, care a ars, iar o parte din acesta s-a prăbușit în încăperile de la etajul I.
A ars în totalitate și încăperea unde funcţionează serviciile Contabilitate şi Achiziţii publice, distrugând înscrisurile existente aici, dar şi o parte însemnată din înscrisurile oficiale arhivate. A fost distrusă în totalitate și centrala telefonică digitală a S.C. Telekom Romania Communications S.A. Totuși, datorită intervenţiei prompte a persoanelor din apropiere care au participat la stingerea incendiului şi a pompierilor, s-a împiedicat extinderea incendiului la parterul clădirii sediului nou al primăriei, unde funcţionează birourile primarului şi secretarului. S-au degradat însă și nu mai pot fi folosite podelele din parchet laminat din birourile primarului, secretarului, viceprimarului şi Registrului Agricol, pentru că motorina împroşcată de inculpat s-a impregnat în parchet. De asemenea, au fost limitate distrugerile de la clădirea în care funcţionează serviciile Taxe şi impozite, Contabilitate, Achiziţii publice şi Arhiva, fiind salvate de la distrugere o parte din documentele arhivate, dar şi alte înscrisuri oficiale.

„Având în vedere materialele combustibile folosite, bunurile vizate pentru incendiere, modul de operare al inculpatului, care a folosit trei focare de aprindere şi propagare a incendiului, împroşcând motorină în mai multe zone, este fără echivoc că incendiul a fost de natură să pună în pericol alte persoane şi bunuri, consecinţă care s-a şi întâmplat”, citim în rechizitoriu. Prejudiciul produs clădirilor primăriei este în valoare de 598.500 lei, după cum rezultă din devizul S.C. Mate Extra S.R.L., care se ocupă cu lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Citește și Secretara Primăriei Beleţi-Negreşti, drept la replică pentru acuzaţiile făcute la adresa sa: „Înregistrările audio au fost făcute fără a mi se comunica faptul că sunt înregistrată”

„Inculpatul a distrus schiţele cu măsurători terenuri agricole din satele Lenţea, Negreşti, Zgripceşti şi Beleţi, precum şi circa 30% din dosarele de rol agricol”

O comisie a primăriei a inventariat bunurile distruse în urma incendiului din noaptea de 12 spre 13 decembrie 2021: „un tablou pictat în valoare de 42 lei, un raft de culoare neagră în valoare de 452 lei, un birou de culoare neagră în valoare de 517 lei, un scaun marca Winston în valoare de 2.136 lei, 2 rafturi metalice în valoare totală de 412 lei, o lopată în valoare de 13 lei, o roabă metalică în valoare de 120 lei, un dulap pentru acte în valoare de 420 lei, 12 scaune tapiţate în valoare de 2.805 lei, o motopompă cu furtun în valoare de 2.050 lei, o imprimantă marca HL Laser Jet Pro P1102 în valoare de 468,42 lei, un sistem multifuncţional marca Canon-Sesys MF 3010 în valoare de 595 lei, un router marca Tp-link WR 940N în valoare de 172 lei, un dulap cu două uşi în valoare de 760 lei, un indicator rutier reflectorizant în valoare de 475,62 lei, un indicator direcţie în valoare de 475 lei, un sistem audio în valoare de 2.870, 90 lei, un televizor cu led în valoare de 3.749,89 lei, un cablu HDMI în valoare de 39,99 lei, o imprimantă marca Laser Monocrom Xerox 3020 V în valoare de 299 lei, 2 microfoane stereo în valoare de 319,98 lei, 2 sisteme multifuncţionale marca Laser Monocrom HP PRO MFP în valoare de 1.649,66 lei, 3 bannere în valoare de 767,55 lei, un birou schiţă în valoare de 1.500 lei, 4 dulapuri schiţă în valoare de 1.680 lei, un UPS APC Power cu un switch în valoare de 2.473,88 lei, o pompă de apă în valoare de 710 lei, un aparat de respirat în valoare de 3.000 lei, un birou în valoare de 583 lei, un sistem informatic marca Hp în valoare de 727 lei, un birou în valoare de 983 lei, un dulap în valoare de 349 lei, 2 dulapuri în valoare de 832 lei, un server marca Fujitsu Primergy în valoare de 5.208,38 lei, o licenţă Office Home cu Microsoft în valoare de 3.141 lei, o licenţă Microsoft Windows 10 în valoare de 2.261 lei şi furnituri de birou în valoare de 3.995,75 lei, rezultând astfel un prejudiciu total în valoare de 49.054,02 lei”, scrie în rechizitoriu.
De asemenea, comisia a stabilit că în urma incendiului „inculpatul Marin Mihai a distrus în totalitate toate actele şi registrele de la Compartimentul Contabilitate şi de la Serviciul Public de Alimentare cu Apă. De asemenea, inculpatul a distrus prin îmbibare cu motorină schiţele cu măsurători terenuri agricole din satele Lenţea, Negreşti, Zgripceşti şi Beleţi, precum şi circa 30% din dosarele de rol agricol”.

Primarul şi-a recunoscut vina şi a colaborat cu procurorii

„Aşadar, prejudiciul produs de inculpatul Marin Mihai în dauna persoanei vătămate Primăria comunei Beleţi-Negreşti este în valoare de aproximativ 647.554,02 lei. De asemenea, prejudiciul produs de inculpatul Marin Mihai în urma incendierii echipamentelor de comunicaţii aparţinând persoanei vătămate S.C. Telekom Romania Communications S.A. este în valoare de 160.087,08 lei. Concluzionând, prejudiciul total din cauză rezultat ca urmare a incendiului produs în noaptea de 12/13.12.2021 de către inculpatul Marin Mihai este în valoare de circa 807.641,1 lei”, regăsim în rechizitoriu.
Primarul a recunoscut că este vinovat. „Inculpatul Marin Mihai a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa prin rechizitoriu şi a recunoscut că este vinovat. Inculpatul a formulat cereri şi a propus probe care au fost analizate”, mai citim în rechizitoriu.

Câţi bani cer instituţiile vătămate

Primăria comunei Beleţi-Negreşti s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 500.000 lei, reprezentând daune materiale şi morale. S.C. Telekom Romania Communications S.A. s-a constituit parte civilă cu suma totală de 160.087,08 lei, din care 119.043,44 lei reprezintă valoarea de inventar a mijloacelor fixe distruse, iar 41.043,58 lei reprezintă valoarea lucrărilor de repunere în funcţiune a echipamentelor de comunicaţii.
Ca măsuri asiguratorii, prin ordonanţa din data de 27.01.2022 s-a dispus instituirea de sechestru şi poprire asupra tuturor bunurilor imobile şi mobile, prezente şi viitoare care aparțin inculpatului Marin Mihai, până la concurența sumei de 810.641,1 lei. Inculpatul a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 3.000 lei.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. // „Din cauza disensiunilor acumulate cu diferiţi angajaţi ai primăriei”, se mai precizează în rechizitoriu //.
    Dara … cine-ar crede o asa gogorita ?!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *