Web Analytics
scris miercuri, 29.12.2021

„Jurnal de la Filipeni”, la a patra ediţie / Radio „Deutsche Welle” a lăudat cartea dr. Viorel Pătraşcu

Zilele trecute, a apărut ediția a patra, revizuită, a volumului „Jurnal de la Filipeni (apostolatul unui medic în «epoca de aur»)”, la editura Paralela 45, a celebrului medic piteștean Viorel Pătrașcu. Prima ediție a fost publicată în anul 2000, după ce dr. Pătrașcu editase mai multe cărți „dulci-amare” – „Teroriștii sexului”, „Femei cu ochi violeți”, „Europa ca o iluzie”, „Inventar în cer”, „Atenție, Europa, sosim!” etc.

„Jurnal de la Filipeni”, la a patra ediţie / Radio „Deutsche Welle” a lăudat cartea dr. Viorel Pătraşcu

De la dispensar, la ”gazda cu pământ pe jos”

În anul 2000, Viorel Pătrașcu a șocat opinia literară românească prin volumul, „de sertar”, „Jurnal de la Filipeni”. O carte care descrie drama unui doctor de familie, ajuns să-și facă stagiatura de trei ani într-o comună vai de mama ei din Moldova. Nu e un jurnal propriu-zis, e mai mult un roman care se citește cu sufletul la gură. Dincolo de problemele personale, dr. Pătrașcu descrie, cu lux de amănunte, dar și cu curaj, destinele a sute de țărani, al preotului duplicitar, tribulațiile regimului comunist (activiști, milițieni care nu doreau „chioteje” într-o comună care avea și două sate de țigani etc.).

De la dispensar, revenea la „gazda” cu pământ pe jos, singura care-l acceptase (cu găsirea unei camere, alte aventuri, să-i rogi cu bani pe țărani), în frig. „Mă bag – zice la 4 noiembrie 1970 dr. Pătrașcu – în patrul rece ca gheața, îmbrăcat în trening și cu ciorapi grei în picioare. Mi-am tras peste cap plapuma grea de lână, iar de singurătate și teama de cum mă voi descurca mă apucă disperarea și-mi dau lacrimile”.

Citește și Medicul-scriitor Viorel Pătraşcu lansează o nouă carte

Ce a scris despre carte Neculai Constantin Munteanu

Cartea s-a bucurat de o receptare extraordinară, în țară și în străinătate. Printre comentatori, Neculai Constantin Munteanu, cel care a vorbit la Radio „Deutsche Welle” despre „Jurnal de la Filipeni”: „Un jurnal de un realism crud, halucinant, în care realitatea desfide imaginația. A fost publicat trei decenii mai târziu la Editura Paralela 45 sub titlul «Jurnal de la Filipeni». Subtitlul, «apostolat în epoca de aur», e o ironie tardivă.
Pe atunci, medicul Viorel Pătrașcu nu-și îngăduia comentarii, aluzii critice cu substrat politic. Îi era suficientă realitatea trăită, transcrisă meticulos, atent la detalii și ferită de literatură. De literaturizare, mai ales. A reușit astfel să ne ofere un teribil document despre minciuna instituționalizată și despre mizeria cotidiană a existenței țăranilor în regimul comunist”.
Astăzi, pe masa lui Neculai Constantin Munteanu se află, deja, a patra ediție a acestui jurnal. Cele două personalități au menținut legătura…

Citește și Doctorul Viorel Pătraşcu a lansat volumul „România ca un coşmar vesel”
Citește și
Convorbiri neconvenţionale. Dr. Viorel Pătraşcu: „Pe români nu trebuie să-i baţi la tălpi, ci la fund, în cei şapte ani de-acasă”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită