Web Analytics
scris joi, 18.03.2021

Cum să relaţionezi cu un narcisic?

Fie că suntem într-un cuplu cu un narcisic, avem părinți sau rude sau, cel mai adesea, avem un șef care suferă de această tulburare, relaționarea cu acești oameni este o adevărată provocare.
Reamintesc cititorilor care sunt cele trei caracteristici care fac ușoară indentificarea unei persoane care suferă de tulburarea narcisică: o imagine grandioasă asupra propriei persoane, o nevoie disperată de recunoaștere și o lipsă de empatie față de semenii lor.
Bineînțeles că avem cu toții o doză de narcisism, dar, ca să facem diferența dintre cel sănătos și cel toxic, ne putem uita la gradul în care se prezintă caracteristicile enumerate mai sus.
Nancy Williams (psihanalist american) dă o definiție foarte clară asupra personalității narcisice, descriind aceste personalități ca fiind “organizate în jurul menținerii stimei de sine prin obținerea de confirmări din exteriorul său” (Introducere în psihanaliza freudiană și postfreudiană, pag. 427).
Prima condiție și cea mai importantă în a relaționa cu un narcisic este lauda. Personalitatea de acest gen se hrănește, la figurat, cu laudele din exterior. Observațiile, de orice natură, le va lua personal și nu va vedea intenția de a indica o altă perspectivă pe care o supui atenției lui/ei. Cunoaștem cu toții dictonul “Spune-i cuiva adevărul și vei avea un dușman pe viață”. Nicicând nu este mai valabil decât în cazul acestor persoane care se cred “buricul pământului” și nu suportă să fie contrazise. Riposta acestora va fi, de obicei, atât de dură, încât vă va face să vă gândiți de două ori înainte să le mai comunicați ceva. În permanență vor avea grijă să vă simțiți inadecvați și inferiori, indiferent de cât de bine intenționați sunteți.
Sunt atât de sensibili încât ar fi bine nici măcar să nu vă laudați cu realizările dumneavoastră, de orice gen, fie că sunt materiale sau de altă natură. Mai ales că, dacă veți avea curajul să faceți asta, narcisicul va minimiza tot ce ați realizat.
Cea mai bună abordare este aceea de a relaționa după o poziție de egalitate și să procedați cum considerați că este adecvat pentru scopul pe care vi l-ați propus. Arta de a avea o relație cu un narcisic, indiferent că este una de serviciu sau de familie, este de a îl face să creadă că este ideea lui de a proceda de o anumită manieră.
Narcisicul vă va aduce aminte, de fiecare dată când va avea ocazia, de ceea ce a făcut pentru dumneavoastră și se va aștepta ca acea “hrană narcisică”, lauda, să vină în mod constant.
Ce mai este demn de reținut este că, în cazul în care o să uitați să faceți toate lucrurile acestea și nu o să îl faceți să se simtă “special”, veți fi îndepărtat cu viteza luminii și își va căuta și găsi alte persoane care îi vor hrăni nevoia de a fi admirat. Aceștia trebuie să se simtă onorați “să îi ducă geanta” și li se va reaminti cât de norocoși sunt că li se permite să stea în preajma lui. Bineînțeles, nu uitând să vă spună cât de lipsiți de inteligență sunteți, cât de inadecvați și lipsiți de valoare dacă îl contestați în cel mai mic fel.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro

Cum să relaţionezi cu un narcisic?

Citește și Cum identificăm dacă am crescut într-o familie disfuncţională

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită