Web Analytics
scris miercuri, 09.11.2022

9 Noiembrie 1989: A căzut Zidul Berlinului

În ziua de 9 Noiembrie 1989 a rămas în istorie ca fiind ziua în care a căzut Zidul Berlinului.

9 Noiembrie 1989: A căzut Zidul Berlinului

După ce timp de aproape trei decenii a despărțit Germania de Vest de cea de Est, Zidul Berlinului a fost spart în bucăți, fapt ce a dus la prabușirea blocului comunist european, precum și la unificarea Germaniei un an mai târziu.Numeroși est-germani  ajunseseră deja  în Vest, trecând prin Ungaria, în urma câtorva  săptămâni de negocieri.

*Citește și: PressHUB. Testul de virginitate, un abuz menținut în România prin legislație!

*Citește și: „Fata mea este traumatizată! În continuare este şicanată la şcoală!”

Liderul Partidului Comunist din RDG, Gunter Schabowski, a anunțat în dimineata zilei de 9 noiembrie 1989 că accesul prin granița dintre cele două Germanii va fi permis în cazul “călătoriilor particulare”.

La putin timp dupa transmiterea mesajului a început un adevărat pelerinaj al nemților spre Zidul Berlinului, oamenii începând sa sfarme granita din beton, care mai bine de 25 de ani a împartit orasul și țara in două.

Spre orele serii, când în zid aparuseră deja breșe enorme, lumea s-a adunat să sărbătorească evenimentul la Poarta Brandenburg. 

Citește și: „Bernabeu nu înţelegea de ce, la banii lui şi la tot ce făcuse el, nu putea să-l ia pe Dobrin”

A doua zi după importantul eveniment, muncitorii s-au apucat de demolarea totală a zidului ridicat  în 1961 din ordinul liderului est-german Erich Honecker, pentru a impiedica populația să fugă în Apus.

De-a lungul timpului, peste 100 de oameni fiind ucisi în timp ce încercau să îl escaladeze cu gândul de a scăpa din blocul comunist. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *