Web Analytics

7 august 1983: A murit reputatul compozitor și dirijor român Nicolae Brânzeu

de | 7.08.2021 16:06 | Cultură, Actualitate

 În ziua de 7 August 1983 a murit reputatul compozitor și dirijor român Nicolae Brânzeu; (n. 28 decembrie 1907, Pitesti).

Citește și: Despre cum se răzbună viaţa / Un argeşean este “Avocatul Anului în România”. Octavian Popescu a împlinit visul tatălui său, preotul Romulus Popescu

 A urmat Conservatorul din Bucureşti, unde i-a cunoscut pe compozitorii Dumitru Georgescu-Kiriac, Alfonso Castaldi, Mihail Jora şi Dimitrie Cuclin. În anul 1931 a absolvit şi Facultatea de Drept din Bucureşti).

Brânzeu şi-a continuat studiile la Schola Cantorum din Paris, sub îndrumarea compozitorului şi muzicologului Vincent d’Indy. Revenit în ţară, în perioada interbelică s-a afirmat ca pianist, dar şi ca profesor suplinitor la catedra de armonie a Conservatorului bucureştean.

Citește și: Sindicatul artiştilor, ziariştilor şi scriitorilor din Piteşti

I-a avut ca prieteni apropiaţi pe scriitorii Emil Cioran, Radu Gyr, Mircea Eliade, Lucian Blaga, Dan Botta, Mircea Popa şi pe muzicienii George Georgescu şi Dimitrie Cuclin.

Pentru activitatea sa, Brânzeu a fost distins cu Premiul II George Enescu (1934) şi cu Premiul I George Enescu (1942), precum şi cu Ordinul Meritul Cultural (1968). 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii