Web Analytics

5 Februarie 1965: S-a născut Gheorghe Hagi, „Regele” din fotbalul românesc

de | 5.02.2022 10:11 | Actualitate, Cultură, Sport

În ziua de 5 Februarie 1965 s-a născut, la  Săcele, jud. Constanța, Gheorghe Hagi, considerat cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor. Trebuie menționat totuși că în multe opinii ocupă locul de „cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor” alături de argeșeanul Nicolae Dobrin.

 Gheorghe Hagi este de origine aromână și a fost  supranumit ”Regele fotbalului românesc” și „Maradona din Carpați”. A fost, cu 35 de goluri înscrise, primul cel mai bun marcator din istoria naționalei României. Ulterior, recordul de 35 de goluri înscrise pentru naționala României a fost atins și de argeșeanul Adrian Mutu.

Citește și: VIDEO. Încep Jocurile Olimpice de la Beijing. Trei argeșeni participă la competiție

Gheorghe Hagi este un fost fotbalist român, considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi în Europa anilor ’80 și ’90 și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Fanii echipei turcești Galatasaray l-au numit „Comandante” (Comandantul) și românii l-au numit „Regele”.

Supranumit „Maradona din Carpați”, Hagi este considerat un erou în România. A fost numit fotbalistul român al anului de șapte ori și este privit ca unul dintre cei mai buni fotbaliști ai generației sale.  Ca un constructor de joc avansat, a fost recunoscut pentru dribling, tehnică, viziune, pase și finalizare.

Hagi a jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale în 1990, 1994 (unde a fost numit în World Cup All-Star Team) și 1998, cât și în trei campionate europene în 1984, 1996 și 2000. A avut 125 de prezențe pentru naționala de fotbal a României (al doilea, după Dorinel Munteanu), și este pe prima poziție a marcatorilor (alături de Adrian Mutu) cu 35 de goluri.

Citește și: Sevastian Tudor: ”CS Mioveni, trecut și prezent în istoria sportului românesc”

În noiembrie 2003, pentru a celebra jubileul UEFA, a fost selectat de către Federația Română de Fotbal drept cel mai bun jucător al României din ultimii 50 de ani.  În 2004, a fost numit de Pelé drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA.

 Hagi este unul din puținii fotbaliști care au jucat pentru ambele cluburi rivale spaniole Real Madrid și Barcelona.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *