În ziua de 31 Ianuarie 1418 a murit Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești între anii 1386-1418, erou al luptei antiotomane.
A fost înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie 1418.
Născut la Curtea de Argeș, în 1355, „Principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”, așa cum a fost numit de către istoricul german Leunclavius, Mircea cel Bătrân era fiul lui Radu I și fratele lui Dan I, pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia, la 23 septembrie 1386.
În actele oficiale, Mircea apare ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stăpînitorul, Io Mircea mare voievod și domn…”.
Citește și:
- SCURT ISTORIC despre marele domnitor MIRCEA CEL BĂTRÂN
- Aplauze la Piteşti pentru dr. Viorel Pătraşcu, medicul călător şi scriitor
În istoriografia română il gasim și sub numele Mircea cel Mare. Aflând țara în plin proces de dezvoltare, Mircea Voievod continuă consolidarea economiei, armatei, administrației și bisericii, centralizează puterea, emite monedă, stimulează comerțul, dezvoltă mineritul și agricultura.
Semnează spre sfârșitul domniei (1415 sau 1417) un tratat de pace cu Imperiul Otoman, care recunoștea libertatea Valahiei în schimbul unui tribut anual de 3.000 de piese de aur. Totodată, domnul român a fost obligat să trimită la Constantinopol un fiu drept garanție.
Mircea cel Bătrân a încetat din viață la 31 ianuarie 1418, fiind înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie același an. La domnie a urmat fiul său Mihail I, asociat încă din 1408.
A domnit peste Valahia timp de 32 de ani. În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească a ajuns la întinderea teritorială maximă din Evul Mediu: de la Olt, în nord, la Dunăre în sud și de la Porțile de Fier în vest până la Marea Neagră în est.
Cel mai lung titlu al lui Mircea apare din 1406 până la sfârșitul domniei sale, și menționa:
„Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios și binecinstitor și de Hristos iubitor și autocrat, Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului”.
Citește și:
- Octavian Fulop, supraviețuitor al Holocaustului: „La Birkenau moartea era cea mai ușoară. Grea era viața”. Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost gazda evenimentului „Holocaust – România își aduce aminte”
- A pierit ARO, a pierit şi cronicarul…
De asemenea, prima atestare documentară a localității Pitești datează din 20 mai 1388 când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia cu „o moară în hotarul Piteștilor”.
Foto principal: Statuia lui Mircea cel Bătrân din municipiul Pitești.
Amplasată în centrul municipiului Piteşti, în fața Primăriei, statuia lui Mircea cel Bătrân este o sculptură monumentală în bronz, realizată de Grigore Minea şi Aurelian Bolea. A fost dezvelită în ziua de 20 mai 1998, cu prilejul sărbătoririi primei atestări documentare a oraşului.
0 Comentarii