Web Analytics

3 Mai 1997: Se semnează, la Kiev, Tratatul de bună vecinătate și cooperare dintre Ucraina și România

de | 3.05.2022 10:05 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

În ziua de 3 Mai 1997 se semnează, la Kiev, de către miniștrii de externe ai  României și Ucrainei, Tratatul  cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre cele două ţări.

Citește și: Ce a descoperit raportul Curţii de Conturi pe anul 2021. Drepturi salariale plătite ilegal către 10 funcţionari publici de la Primăria Mărăcineni

  Documentul, precum și un Acord conex, au fost semnate ulterior, la Neptun, la data de 2 iunie 1997, de către președinții celor două state, Emil Constantinescu şi Leonid Kucima.  

Președintele României Emil Constantinescu

Acest Tratat a fost considerat de opinia publică, la momentul respectiv, un act de trădare națională, care consfințea de bună voie, pentru totdeauna, pierderea tuturor teritoriilor răpite României, de sovietici, prin Pactul Ribbentrop-Molotov, care fusese anulat. Astfel, teritoriile răpite României prin acel Pact, nul de drept, au fost făcute cadou Ucrainei: Bucovina de Nord, Ținutul Herța, Ținutul Hotin şi judeţele din sudul Basarabiei.

Citește și: Scandal cu filmări şi acuzaţii din cele mai grave. Preot reclamat de vecini că îi bombardează cu petarde şi afumă cu tămâie

 Acest Tratat a fost semnat si de președinții  SENATULUI și ai  ADUNĂRII DEPUTAŢILOR, Alexandru Bârlădeanu și Marțian Dan.

La 14 iulie 1997 a apărut Legea nr. 129, de ratificare, tratatul intrând în vigoare la 22 octombrie 1997.

Facem mențiunea că astăzi, 3 Mai 2022, este a 69 zi de când Ucraina a fost atacată de Rusia, iar România face parte dintre țările care condamnă acest război și chiar ajută Ucraina, atât în problema refugiaților cât și din punct de vedere militar, atât cât permite, la acest moment, legislația internă și internațională.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *