Web Analytics

3 August este  ZIUA ORAȘULUI TIMIŞOARA

de | 3.08.2021 11:29 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

  Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999  este desemnată  ca zi a oraşului,  ziua  intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919. 

Citește și: Expoziție dedicată victimelor Holocaustului țiganilor la Călinești

Iată ce declara Iosif  Velceanu, cunoscut om de cultură, martor ocular al evenimentelor, referitor la ziua de 3 August 1919:

“Şi iată că la 3 august 1919 sosi deci ziua mult aşteptată şi dorită! Peste noapte metropola îmbrăcase haine de sărbătoare. Ca o vrajă a unei nopţi de vară, înfloriră pretutindeni steagurile tricolore.

Dimineaţa, Metropola se deştepta transformată într-o podoabă neobişnuită de drapele româneşti, care fluturau vesel pe case şi palate, pe turlele bisericilor şi frontispiciile tramvaielor.

Vitrinele prăvăliilor şi geamurile cafenelelor erau toate împodobite cu portretele regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, iar între ele era împodobit cu panglici tricolore portretul moştenitorului de tron, Carol.

Citește și:  Elevi din parohia Cracăul Negru în vizită la Argeș

Lumea orăşeană asalta balcoanele şi ferestrele palatelor, iar mulţimea ocupase străzile, publicul românesc din Timişoara şi din jur se aglomerase spre centru, grăbind să-şi asigure loc în Piaţa Unirii, unde autorităţile aşteptau sosirea armatei române.

Armata regală română, armata glorioasă, în ochii plini de admiraţie ai lumii, venită ca să ieie în stăpânire moştenirea, azi a intrat cu glorie în cetatea Timişorii.” 

    La sfârşitul războiului și-au arătat importanța punctele de vedere ale preşedintelui american Woodrow Wilson, care susţineau dreptul popoarelor din fosta Austro-Ungarie de a-şi constitui state proprii. Asfel, nu mai puţin de trei popoare est-europene şi-au exprimat, prin adunări naţionale, pretenţiile de a alipi Banatul statelor lor. La 25 noiembrie 1918, adunarea de la Novi Sad proclama unirea Banatului cu Serbia. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, era hotărâtă unirea Banatului cu România, iar la 22 decembrie 1918, adunarea maghiarilor de la Cluj cerea unirea Banatului cu Ungaria. După cum se poate vedea, niciuna dintre aceste trei adunări nu s-a ţinut pe teritoriul Banatului, unde în acel moment nicicare dintre numeroasele sale etnii nu deţinea majoritatea absolută a populaţiei.  

Citește și: Idila dintre Ionnescu-Gion şi Iulia Hasdeu

Este un caz unic în istoria mondială ca o regiune să fie declarată „unită” în acelaşi timp cu toate cele trei state străine învecinate.
Până la urmă, voinţa marilor puteri a fost ca Banatul să fie împărţit în felul în care îl vedem şi acum.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii