În ziua de 28 Aprilie 1502 se încheie traducerea în limba germană a Letopisețului slavon al domniei lui Stefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda” – cunoscut sub numele de „Cronica moldo–germană” sau „Cronica lui Ștefan cel Mare”.
Cronica începe cu prezentarea anului 1457, an în care Ştefan cel Mare ocupa scaunul domnesc al Moldovei.
Urmează o prezentare cronologică a războaielor purtate de Ştefan, exceptând unii ani neimportanţi pentru autor (1458, 1459, 1460 etc.).
Citește și:
- Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile. Şefii ştiau de doi ani despre amantlâcurile din Poliţia argeşeană!
- Se impune DEMITEREA directorului D.S. Argeş, Armand Chiriloiu
- O judecătoare recunoaşte incompatibilitatea şi face cerere de abţinere, dar o colegă a ei, tot de la Tribunalul Argeş, nu o crede! Şi-atunci, noi ce încredere să mai avem în justiţie?!
Printre evenimentele prezentate se numără: campania împotriva secuilor, cucerirea cetăţii Chilia, luptele de la Vaslui şi Valea Albă, confruntările cu ungurii, precum şi luptele dintre moldoveni şi armata Ţării Româneşti.
Scrisă la curtea lui Ștefan cel Mare, ea relatează evenimentele domniei acestuia cuprinse între 1457 și 1499.
Este cea mai veche dintre scrierile istorice din Moldova păstrate pînă azi si a fost descoperită de profesorul polonez Olgierd Górka, în anul 1937.
În anii ’30, conform lui Ştefan Ciobanu, cronica era păstrată în Biblioteca Statului din München, la nr. 952.
0 Comentarii