Web Analytics
scris luni, 27.05.2024

27 Mai 2007: Filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizor Cristian Mungiu, a câştigat Premiul „Palme d’Or”

În ziua de 27 Mai 2007, filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, al regizorului Cristian Mungiu, a câştigat, în premieră pentru cinematografia românească, Premiul „Palme d’Or”, cea mai importantă distincţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Palme d’Or (engleză: Golden Palm) este cel mai mare premiu acordat filmelor în competiție la Festivalul de Film de la Cannes. A fost introdus în 1955 de către comitetul de organizare al festivalului. De la 1939 la 1954, premiul cel mare a fost Grand Prix du Festival International du Film.

27 Mai 2007: Filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizor Cristian Mungiu, a câştigat Premiul „Palme d’Or”

Cristian Mungiu este unul dintre cei mai reputați regizori români, reprezentând generatia postdecembristă. S-a născut în orașul Iași în familia medicului Ostin Mungiu, profesor universitar la UMF Iași, și Mariei Mungiu, profesoară de limba și literatura română. Sora lui, Alina Mungiu-Pippidi, medic psihiatru de profesie, a devenit cunoscută ca politolog, activist civic și analist politic. Cristian Mungiu a studiat limba și literatura engleză și americană și a lucrat o perioadă ca profesor, precum și ca ziarist și moderator la radio și la televiziune.

Citește și:

A absolvit cursurile Academiei de Teatru si Film din Bucuresti in anul 1998, dupa care a contribuit in calitate de regizor secund la realizarea unor filme cunoscute precum Le Capitaine Conan (1996, regia Bertrand Tavernier) si Train de Vie (1998, regia Radu Mihaileanu).

De asemenea, a regizat cateva filme de scurt-metraj inainte de lansarea filmului Occident.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită