Web Analytics
scris luni, 27.05.2024

Evenimentul lunii: deshumarea moaștelor Mărturisitorului Ioan Ianolide, supraviețuitor al temnițelor comuniste

Sâmbătă, 25 mai, Mărturisitorul Ioan Ianolide, supraviețuitor al temnițelor comuniste, a fost deshumat, la cererea familiei, din cimitirul mănăstirii Cernica. Ioan Ianolide a trecut la Domnul în data de 5 februarie 1986 și a fost înmormântat în cimitirul din lavra Sf. Calinic de la Cernica. Dorința familiei a fost ca Ioan Ianolide, una din figurile emblematice ale rezistenței anticomuniste, să fie reînhumat la mănăstirea de maici Paltin Petru-Vodă, ctitorie a Pr. Justin Pârvu, bine-cunoscutul duhovnic, arestat și el 16 ani de regimul comunist.

Evenimentul lunii: deshumarea moaștelor Mărturisitorului Ioan Ianolide, supraviețuitor al temnițelor comuniste

Citește și: Prima mașină electrică românească. Imagini cu bolidul de 450.000 de euro

Părintele Justin a ctitorit la Petru Vodă două mănăstiri, una de călugări (cu hramul Sf. Arhangheli) și alta de maici (cu hramul Adormirea Maicii Domnului), închinate totodată și jertfei mărturisitorilor din temnițele comuniste. În cimitirul mănăstirii Petru Vodă odihnesc și alți mărturisitori și martiri ai temnițelor comuniste, precum: Pr. Gheorghe Calciu, Radu Gyr, Pr. Ștefan Marcu, monahul Atanasie Ștefănescu, monahul Paulin Clapon, Teodor Popescu și alții.

Mănăstirea Paltin

Mănăstirea de maici, Paltin Petru-Vodă, adăpostește un cămin pentru bătrâne, unde au fost îngrijite și mai multe dintre soțiile acestor mărturisitori și eroi ai neamului românesc. Doamna Constanța Ianolide se află în acest moment sub îngrijirea caldă a maicilor și dânsa și-a dorit ca osemintele soțului său să fie reînhumate în mănăstirea Paltin, spre a fi împreună într-o dragoste nedespărțită, nici aici pe pământ și nici în veșnicie.

Slujba de reînhumare a scriitorului și mărturisitorului Ioan Ianolide va fi oficiată sâmbătă 1 iunie, când mănăstirea Paltin își serbează și unul din ocrotitorii paraclisului mic, Sf. Justin martirul și filosoful.

Citește și: Piteşti. Premiile Festivalului Internațional de Literatură în stradă

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită