Web Analytics

26 Septembrie 1687: Partenonul din Atena a fost partial distrus în cursul luptelor din forțele venețiene și cele ale Imperiului Otoman,

de | 26.09.2021 14:00 | Cultură, Actualitate

În ziua de 26 Septembrie 1687, Partenonul din Atena a fost parțial distrus în cursul luptelor din forțele venețiene și cele ale Imperiului Otoman, în timpul războiului dintre cele două puteri.

Partenonul a fost construit în secolul V î. Hr., fiind închinat zeiței Atena Partenos.

A fost ridicat din inițiativa lui Pericle, conducător al Atenei, ca semn de mulțumire pentru patroana cetății.

Partenonul a fost construit pe locul unui vechi templu, distrus de perși. Lucrările au fost conduse de sculptorul Fidias, care a fost ajutat de arhitecții Ictinios și Callicrates, coordonați de Fidias.

Constructia a început în 447 i. Hr. și s-a finalizat în 438 i. Hr., însă decoratiile și sculpturile au fost gata abia cinci ani mai târziu. 

Citește și:  A trecut un an şi jumătate de la cazul copilului mort la Clinica „Teddy Care” din Piteşti / Prim-procurorul Nicolae Argeşanu: „Avem mai multe persoane în calitate de suspecţi”

 Monumentul, realizat în stil doric, adapostea o statuie uriasa a zeitei Atena, care însa a fost furată și distrus cel mai probabil în timpul cruciadei din 1204.

Templul, situat pe Acropole, este considerat o capodoperă a arhitecturii grecești și se numără printre cele mai faimoase constructii din lume.

În 1687, armata otomană a transformat templul în magazie de explozibil, iar în timpul unui atac al venețienilor, Partenonul a fost parțial distrus, structura de rezistență a monumentului fiind avariată, iar sculpturile deteriorate în cea mai mare parte.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii