Web Analytics

25 Iunie 1984: Au început lucrările de construcție la Casa Poporului, azi Palatul Parlamentului

de | 25.06.2022 14:32 | Actualitate, Cultură

 În ziua de 25 Iunie 1984 au fost inaugurate lucrările de construcție a Casei Poporului și a Bulevardului ”Victoria Socialismului” din București.

Casa Poporului s-a construit pe fostul Dealul Spirii și este a doua construcție administrativă din lume ca suprafață, după Pentagon, de 64.800 kilometri pătrați.

Citește și: Casă donată de Episcopul Macarie al Europei de Nord pentru Muzeul Golești

Palatul Parlamentului din București, România (cunoscut înainte de revoluția din 1989 sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), măsoară 270 m pe 240 m, 84 m înălțime, și 92 m sub pământ realizat în spiritul arhitecturii realist socialiste. Are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume. Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a Bucureștiului (sector 5), pe locul care astăzi se cheamă Dealul Arsenalului, încadrat de strada Izvor la vest și nord-vest, Bulevardul Națiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertății la est și Calea 13 Septembrie la sud.

Dealul pe care se află astăzi Palatul Parlamentului este în general o creație a naturii, având o înălțime inițială de 18 m, dar partea dinspre Bulevardul Libertății este înălțată în mod artificial.

Se află pe locul 2 în lume la capitolul „cele mai costisitoare, lipsite de succes și rușinoase proiecte de arhictectură făcute vreodată”, clasament realizat de cel mai vizitat site de arhitectură din lume, ArchDaily.  Deși a costat și costă enorm în bani, 70% este nefolosită, mare parte nefiind structurată pentru nevoile indivizilor ci doar pentru dorințele megalomanice ale lui Ceaușescu, cultul personalității punându-și indiscutabil amprenta pe acest edificiu.

Cea mai mare încăpere este Sala Unirii, cu o înălțime de 16 metri și o suprafață de 2.200 metri pătrati.

Citește și: Colegiul „Carol I” de la Câmpulung, gazda concursului MootCourt Europe 2022

 Lucrările de proiectare au fost făcute de o echipă de arhitecți, condusă de arhitectul Anca Petrescu. Ceaușescu a vrut ca această clădire să devină sediul președintelui țării, al comitetului central al partidului comunist și al unor ministere. În prezent clădirea este sediul Parlamentului României.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *