Web Analytics

23 August 1939: S-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, actul prin care România a pierdut Basarabia și Bucovina de nord

de | 23.08.2021 10:28 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 23 August 1939, la Moscova, s-a semnat Tratatul de neagresiune germano-sovietic (Pactul Ribbentrop-Molotov), care, într-un protocol adiţional secret, prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa de Est. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, România a fost obligată să cedeze URSS-ului, în 1940, Basarabia şi Bucovina de Nord. 

Citește și: “Argeșul coase cu firul de aur al istoriei”-Șezătoare în premieră, la Călinești

Pactul Ribbentrop-Molotov(Pactul Hitler-Stalin) a constituit un act de trădare a neamurilor creştine ale Europei Răsăritene şi care a servit bază pentru ocuparea criminală a teritoriilor româneşti de către Armata Sovietică la 28 iunie 1940. 

Adolf Hitler, coducătorul Germaniei Fasciste

Implementarea divizării Europei de Est în urma Pactului Ribbentrop-Molotov (1939)

Iosif Stalin, conducătorul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste

 

 

 

 Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au fost asasinaţi, ca rezultat al acestui tratat criminal și care încă produce efecte!

Din păcate, pentru zeci de milioane de oameni, trăitori în Albania, Belarus, Bulgaria, Cehoslovacia, Republica Democrată Germană (sau R.D.G.), Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Ungaria, ceea ce au hotărât cîţiva politicieni, iniţial doar Hitler şi Stalin, în 1939, ulterior Churchill, Roosevelt şi, din nou, Stalin, în 1945, dintr-o simplă trăsătură de condei, avea să fie tragedia lor pentru 2 sau 3 generaţii.

Citește și: Marele premiu al Festivalului ”Sus la munte, la Muscel” a ajuns în Olt

Cu ocazia semnării Tratatului de neagresiune dintre Reichul german şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), la Moscova, în data de 23 august 1939, plenipotenţiarii semnatari din partea celor două părţi au discutat, în cadrul unor convorbiri strict confidenţiale, problema delimitării sferelor de influenţă în Europa răsăriteană.

Conform Actului Adiţional Secret al Pactului, partea sovietică accentuează interesul pe care-l manifestă faţă de teritoriul dintre rîurile Prut şi Nistru,  fosta ocupaţie ţaristă a jumătate din Moldova sau aşa zisa Basarabie Ţaristă, iar, partea germană îşi declară dezinteresul politic total faţă de acest teritoriu.

Pactul este semnat din partea Guvernul Reichului german de I.V. Ribbentrop, iar din partea Guvernului U.R.S.S. de către Veaceslav Molotov (Viaceslav Mihailovici Skriabin) în prezenţa lui Stalin.

Semnarea Protocolului Secret a Pactului Ribbentrop-Molotov a permis ocuparea nepedepsită a teritoriilor româneşti de către Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) la mai puţin de un an după semnarea acestuia şi anume la 28 iunie 1940.

În conjunctura naţională şi internaţională indicată mai sus, România este prinsă de planurile mişeleşti ale lui Hitler şi Stalin de divizare a Europei Centrale şi de Est, planuri ce afectează România, prin utimatumul sovietic din 26 iunie 1940.

Citește și: CONSILIUL NAŢIONAL AL ELEVILOR: ”Cu aproape trei săptămâni înainte de redeschiderea şcolilor, nu ştim care sunt măsurile pe care va trebui să le respectăm”

Administraţia şi Armata română se retrag de pe teritoriile dintre Prut şi Nistru ale României precum şi din Bucovina de Nord, iar în ziua de 28 iunie 1940 primele unităţi militare sovietice pătrund în teritoriile supuse ultimatumului. 

Carol II-lea, Rege al României

Pierderile teritoriale ale Romaniei, 1940

 

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Doi … mustaciosi scarbosi ! Totusi unu’ fu al mai mare miciman, cand zise /precum Leanta lu’ nea Nicu : // Daca-i pe-asa, d reaku sa va ia ! //
    De fapt … nea Nicu, prostu’/cocotat in mot a „capiat” metehnele perdantului .

Ultimele articole