Web Analytics

2 Octombrie 1878: În Parlamentul României se votează respectarea hotărârilor Congresului de la Berlin

de | 2.10.2022 09:27 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

În ziua de 2 Octombrie 1878, în Parlamentul României se votează o moțiune în legătură cu  hotărârile Congresului de la Berlin (“ Silită de hotărârea Puterilor Mari și spre a nu fi o piedică la întărirea păcii, Camera împuternicește  Guvernul a se supune voinței întregii Europe, retrăgând autoritățile civile și militare din Basarabia … ”). 

FOTO: Harta modificărilor frontierelor statelor Europene în urma tratatului de la Berlin 1878.

Citește și: Marina Almășan: ”Aici, la Pitești, am văzut cea mai frumoasă bibliotecă județeană din țară”

Cele şapte mari puteri europene participante la Congresul de la Berlin au fost: Germania, Regatul Unit, Austro-Ungaria, Franţa, Imperiul Otoman, Italia şi Imperiul Rus, iar cel care a dat dovada de abilitate diplomatică deosebită şi care a influenţat decisiv luarea hotărîrilor a fost cancelarul german Otto von Bismarck (Este cunoscută celebra declarație a acestuia după cuvântarea foarte convingătoare a lui Mihail Kogălniceanu: „I-am auzit pe români, dar nu i-am ascultat”).

Prin tratat, România pierdea Basarabia istorică (sudul Basarabiei Ţariste) retrocedat Moldovei în 1856 şi obține la presiunile Rusiei, Dobrogea. Rusia a forţat acest schimb oferind Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor în schimbul sudului Basarabiei deoarece era interesată de zona strategică a Gurilor Dunării.

  Rusia, deşi se angaja să respecte toate prevederiile tratatului, a luat în considerare alipirea unor teritorii istorice care aparţinuseră României: Judeţul Cahul, Judeţul Ismail şi Judeţul Bolgrad, astăzi parte componentă a Ucrainei din 1991.

Citește și: Topoloveniul se înfrăţeşte cu oraşul nemţesc unde s-a tipărit toată seria „Harry Potter”

Faţă de această situaţie, delegaţia română, formată din primul ministru, Ion C. Bratianu, şi din ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, a protestat, în timpul lucrărilor Congresului de la Berlin, arătînd justeţea faptului că se recunoştea independenţa României şi că Dobrogea şi Delta Dunării reveneau ţării-mamă, arătând totodată că aceste teritorii istorice sunt în componenţa României, şi aici trebuie sa rămînă.

La 13 octombrie Rusia a început ocuparea Basarabiei istorice  (judetele Cahul, Ismail și  Bolgrad).

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *