Web Analytics
scris duminică, 02.10.2022

2 Octombrie 1878: În Parlamentul României se votează respectarea hotărârilor Congresului de la Berlin

În ziua de 2 Octombrie 1878, în Parlamentul României se votează o moțiune în legătură cu  hotărârile Congresului de la Berlin (“ Silită de hotărârea Puterilor Mari și spre a nu fi o piedică la întărirea păcii, Camera împuternicește  Guvernul a se supune voinței întregii Europe, retrăgând autoritățile civile și militare din Basarabia … ”). 

FOTO: Harta modificărilor frontierelor statelor Europene în urma tratatului de la Berlin 1878.

2 Octombrie 1878: În Parlamentul României se votează respectarea hotărârilor Congresului de la Berlin

Citește și: Marina Almășan: ”Aici, la Pitești, am văzut cea mai frumoasă bibliotecă județeană din țară”

Cele şapte mari puteri europene participante la Congresul de la Berlin au fost: Germania, Regatul Unit, Austro-Ungaria, Franţa, Imperiul Otoman, Italia şi Imperiul Rus, iar cel care a dat dovada de abilitate diplomatică deosebită şi care a influenţat decisiv luarea hotărîrilor a fost cancelarul german Otto von Bismarck (Este cunoscută celebra declarație a acestuia după cuvântarea foarte convingătoare a lui Mihail Kogălniceanu: „I-am auzit pe români, dar nu i-am ascultat”).

Prin tratat, România pierdea Basarabia istorică (sudul Basarabiei Ţariste) retrocedat Moldovei în 1856 şi obține la presiunile Rusiei, Dobrogea. Rusia a forţat acest schimb oferind Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor în schimbul sudului Basarabiei deoarece era interesată de zona strategică a Gurilor Dunării.

  Rusia, deşi se angaja să respecte toate prevederiile tratatului, a luat în considerare alipirea unor teritorii istorice care aparţinuseră României: Judeţul Cahul, Judeţul Ismail şi Judeţul Bolgrad, astăzi parte componentă a Ucrainei din 1991.

Citește și: Topoloveniul se înfrăţeşte cu oraşul nemţesc unde s-a tipărit toată seria „Harry Potter”

Faţă de această situaţie, delegaţia română, formată din primul ministru, Ion C. Bratianu, şi din ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, a protestat, în timpul lucrărilor Congresului de la Berlin, arătînd justeţea faptului că se recunoştea independenţa României şi că Dobrogea şi Delta Dunării reveneau ţării-mamă, arătând totodată că aceste teritorii istorice sunt în componenţa României, şi aici trebuie sa rămînă.

La 13 octombrie Rusia a început ocuparea Basarabiei istorice  (judetele Cahul, Ismail și  Bolgrad).

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...