Web Analytics
scris miercuri, 07.09.2022

17 dintre cele mai noi și valoroase documentare despre România reală – prezentate la Astra Film Festival Sibiu

Festivalul Astra Film din Sibiu, care va avea loc în perioada 9-16 octombrie a.c., prezintă o selecţie a ceea ce este mai nou şi mai valoros în filmul documentar românesc al momentului. În total, vor fi proiectate 17 filme non-ficţiune despre România reală, dintre care 14 vor putea fi văzute pentru prima oară în România, la Sibiu.

17 dintre cele mai noi și valoroase documentare despre România reală – prezentate la Astra Film Festival Sibiu

Proiecţiile vor avea loc în prezenţa realizatorilor, care vor intra în dialog cu publicul. După desfăşurarea celei de-a 29-a ediţii #AFF, unele filme vor putea fi vizionate online pe teritoriul României, iar organizatorii Astra Film vor putea face nominalizări directe pentru European Film Awards, din rândul filmelor premiate.

„Ediţia din această toamnă va fi cu adevărat un festival, în toate sensurile luminoase ale acestui cuvânt, dacă ne gândim la faptul că majoritatea filmelor din selecţia oficială sunt premiere şi aduc pe marele ecran un conţinut nemaivăzut. Sunt producţii cu finanţare precară, la care se lucrează ani de zile, ceea ce înseamnă un argument în plus că vorbim despre filme cu un conţinut relevant, valoros. Iar atunci când se lansează filme româneşti, care s-au dezvoltat în Sibiu, în „laboratoarele” festivalului, reuşita lor este o sărbătoare pentru toata comunitatea cinemaului românesc”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, notează News.ro.

Citește și: Marama musceleană a fost sărbătorită la Câmpulung

Filmul din deschiderea #AFF2022, „The Chalice. Of Sons and Daughters”, de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu (2022 – premieră naţională), expune, pentru prima dată în cinema, interesanta lume a cortorarilor. Filmul arata dinăuntru lumea acestei comunităţi tradiţionale de romi din Transilvania, explorând obiceiuri străvechi, marcate de căsătorii aranjate, în centrul cărora se află, simbolic, un pocal de aur transmis din generaţie în generaţie. Filmul a fost gândit în urmă cu câţiva ani în cadrul programului-laborator DokTank Astra Film, iar pentru a se documenta, Cătălina Tesăr, doctor în antropologie la University College Londra, şi-a petrecut doi ani în mijlocul cortorarilor, timp în care le-a învăţat limba şi obiceiurile.

Tot despre comunităţi şi tradiţii este vorba în alte două filme. „Amintiri din comunitate: Gheorgheni şi Frumoasa”, de Armine Vosganian (2022 – premieră internaţională) îl are în prim-plan pe Peter, în vârstă de 100 de ani, singurul om din Frumoasa care mai vorbeşte limba armeană şi cunoaşte obiceiurile din bătrâni. La rândul ei, Alexandra Gulea face o incursiune profundă în comunitatea aromânilor aflaţi în exilul lor istoric, între munte şi mare („Flying sheep”, co-producţie România, Germania, 2022 – premieră internaţională, Secţiunea Europa Centrală şi de Est).

Citește și: A fost odată ca niciodată. Absolvenţii din 1972 ai Liceului „Nicolae Bălcescu” au avut Jubileul!

Scriitoarea Adina Popescu şi regizorul Iulian Ghervas aduc la Sibiu, în premieră internaţională, un film documentar care foloseşte ca pretext povestea unei echipe de fotbal aflată de decenii în ultima ligă, pentru a explora cum trăieşte o comunitate rurală din mijlocul Transilvaniei, prizonieră într-o lume anonimă („Vulturii din Ţaga”, 2021).

Sursa foto: Alex Damian

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *