Web Analytics

17 Aprilie 1954. Liderul comunist Lucrețiu Pătrășcanu a fost executat în închisoarea Jilava

de | 17.04.2021 10:19 | Cultură, Actualitate

În ziua de 17 Aprilie 1954 a fost executat, în închisoarea Jilava, unul din liderii PCR, Lucrețiu Pătrășcanu, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog și publicist, profesor la Universitatea Bucuresti, ministru al Justiției între 1944 – 1948. Execuția a avut loc după un simulacru de proces, pus la cale de liderul comunist Gheorghiu Dej și camarila sa.

Citește și: Protoieria Pitești – Campionii Bucuriei Sociale

   Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București.

   Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. A fost primul comunist devenit ministru, a deținut portofoliul Justiției.

Biografia lui Lucrețiu Pătrășcanu arată că s-a născut la Bacău într-o familie de intelectuali. Tatăl său a fost istoricul Dumitru D. Pătrășcanu, iar mama sa, Lucreția Pătrășcanu, provenea dintr-o familie boierească.

Citește și: ”Cartea pe roți”, autorulota cu mii de edituri ajunge în Pitești

În tinerețe devine adept al marxismului, astfel că în 1919 se înscrie în Partidul Socialist Român din acel timp și lucrează ca editor al ziarului acestuia, Socialismul. În 1922 absolvă Facultatea de Drept a Universității București iar în 1925 obține doctoratul la Universitatea din Leipzig, cu o teză despre reforma agrară din România din 1918-1921.

Devine tot mai radical în convingerile sale datorită succesului Revoluției din Octombrie. În 1921 este unul dintre membrii fondatori ai Partidului Comunist din România (PCR). El și cu Elek Köblős au fost singurii reprezentanți ai PCR la al 4-lea congres al Cominternului (Moscova, noiembrie-decembrie 1922). Însă la întoarcere e arestat și încarcerat la închisoarea Jilava, în 1924 (an în care PCR a fost declarat ilegal). Acolo intră în greva foamei până când este transferat la spitalul penitenciarului.

La congresul de la Harkov din 1928, unde a fost prezent cu numele conspirativ Mironov, a susținut, împotriva poziției oficiale, că basarabenii sunt tot români, deoarece în congres se afirmase că România Mare ar fi fost un stat imperialist:

„Moldovenii nu sunt o națiune separată, și din punct de vedere istoric și geografic moldovenii sunt aceiași români așa cum sunt românii în Moldova. Astfel, cred că un asemenea punct fals face ca rezoluția însăși să fie falsă”.

În mai 1931, Lucrețiu Pătrășcanu, împreună cu Eugen Rozvan, Imre Aladar și alți doi sunt aleși în Camera Deputaților, din partea Blocului Muncitoresc Țărănesc (BMȚ), un grup care masca partidul comunist aflat în ilegalitate. Nu și-a îndeplinit mandatul, deoarece alegerile au fost invalidate. În același an, la Congresul al V-lea al partidului, ținut în URSS, la Gorikovo, este ales în Comitetul Central. La acel moment, secretar general al partidului era polonezul Alexander Ștefanski.

În 1932 intră în polemică cu grupul Criterion, apărându-l împreună cu colaboratorul lui, Belu Zilber, pe Vladimir Lenin împotriva unor scriitori adepți ai dreptei, Mircea Vulcănescu și Mihail Polihroniade.

Pătrășcanu a continuat să reprezinte PCR la Comintern în 1933 și în 1934, după care a rămas la Moscova până în 1935. În acest timp ar fi fost bănuit de îndoieli în privința stalinismului. În 1936, primește sarcina de a-i apăra pe membrii PCdR în procesul de la Craiova, dar, fiind denunțat ca membru al PCR, e înlocuit de avocatul (deasemenea comunist) Ion Gheorghe Maurer.

Dizidența lui Lucrețiu Pătrășcanu este concretizată prin celebra afirmație făcută cu ocazia frământărilor postbelice din Ardeal: „Înainte de a fi comunist eu sunt român”

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Lucretiu Patrascanu , precum Avram Iancu … doua minti luminate fura terminate de micimani !