Web Analytics

Muzeul Judeţean Argeş sărbătoreşte online Ziua Păsărilor

de | 31.03.2021 11:01 | Actualitate

 

Ziua Păsărilor este un eveniment internațional care se celebrează în numeroase țări la începutul lunii aprilie. Își are originea în 1906, atunci când a fost adoptată, la Paris, în prima zi a lunii aprilie, Convenția internaţională pentru apărarea păsărilor utile în agricultură.

În România, Ziua Păsărilor a fost marcată începând cu perioada interbelică, ocazie cu care învăţătorii şi profesorii le vorbeau elevilor despre păsări sau efectuau mici excursii în natură pentru a se bucura de frumuseţile acesteia. Între anii 1945 – 1950, tradiţia a fost abandonată, pentru a fi reluată abia în anul 1993, la insistenţele Societăţii Ornitologice Române care, în luna martie a anului 1994, a obţinut acordul Ministerului Educaţiei pentru organizarea sa în şcoli.

De atunci, în fiecare an, evenimentele realizate cu acest prilej au oferit posibilitatea copiilor să participe la diverse acţiuni, care au presupus urmărirea migraţiei păsărilor, dar şi protejarea lor pe parcursul migraţiei şi în zonele de cuibărire.

 

Citește și 31 Martie 1889: A fost inaugurat Turnul Eiffel – simbolul Parisului

 

Astăzi, când din cauza poluării, distrugerii habitatelor şi a braconajului, aproape 12% din cele 10.000 de specii de păsări din lume ar putea să dispară în următorul secol, noi toţi avem posibilitatea de a ajuta păsările, chiar în grădina noastră sau în parcul din oraşul în care locuim, prin instalarea de hrănitori pe timpul iernii sau de cuiburi artificiale, primăvara.

Ca în fiecare an, Muzeul Judeţean Argeş sărbătoreşte Ziua Păsărilor, însă, din cauza restricţiilor cauzate de pandemia COVID 19, gazda evenimentului de această dată nu va mai fi Amfiteatrul şi nici un colţ din natura sălbatică, ci casele mai multor elevi de la Colegiul Tehnic ”Costin D. Neniţescu” din Piteşti, unde vom pătrunde online cu o prezentare dedicată acestor viețuitoare dragi nouă.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii