Web Analytics
scris duminică, 12.12.2021

12 Decembrie 1792: S-a născut Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, cel care a provocat înfrângerea Revoluției de la 1821 din Țara Românească

12 Decembrie 1792: S-a născut Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, cel care a provocat înfrângerea Revoluției de la 1821 din Țara Românească

La 12 Decembrie 1792 s-a născut  Alexandru Ipsilanti, conducătorul mișcării eteriste de la 1821; (d. 31 ianuarie 1828, Viena)

Citiți și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Alexandru Ipsilanti a fost conducătorul organizației Philiki Etaireia din 1820. Era fiul domnului Constantin Ipsilanti al Munteniei, descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu.

A intrat de timpuriu în armata rusească, a rămas ciung în urma luptei de la Dresda și a ajuns până la gradul de maior. Devenit epitrop general al Eteriei, hotărăște  în 1821 să declanșeze revoluția de eliberare a grecilor de sub stăpânirea otomană.

Cu o armată strânsă în Basarabia și formată din greci, macedoromâni, bulgari, sârbi, albanezi și arnăuți, trece în principate, bazându-se și pe ridicarea populației de aici (20 februarie 1821) și mai ales pe sprijinul domnitorului moldovean Mihail Suțu.

Citește și: Ne-a bătut Rapid cu 2-0. FC Argeș a arătat ca o echipă de amatori de la Apă Canal, plătită cu bani mulți

De la Iași, unde turcii sunt măcelăriți, trece spre Țara Românească. Aici intră în conflict cu Tudor Vladimirescu, care conducea Revoluția de la 1821. Eteriștii îl ucid pe Vladimirescu în 27 mai 1821 și-i aruncă trupul într-o fântână părăsită de lângă Târgoviște. 

În cele din urmă însă, eteristii lui Ipsilanti sunt  înfrânți, după ce Rusia îi dezaprobă, iar populația Principatelor Române ii ura, din cauza jafurilor făcute de ei și a uciderii lui Tudor Vladimirescu.

Mai mult decât atât, oștile turcești  distrug armata eteriștilor în lupta de la Drăgășani din 7 iunie 1821, deși grecii erau de trei ori mai numeroși.

A doua zi, Ipsilanti a fugit în Transilvania și de aici la Viena, unde cere permisiunea austriecilor să se întoarcă în Rusia.

Citește și: Pacienţi lăsaţi pe hol la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean

Cancelarul austriac Metternich a fost de acord la început, însă apoi el a dat ordin să fie arestat. În 1827 împăratul rus Nicolaie I a obținut eliberarea sa. Ipsilanti s-a  retras definitiv la Viena, unde a murit peste câțiva ani, în sărăcie și nebun.  

Distribuie!

0 Comentarii