Web Analytics

11 Noiembrie 1995 :  A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Țărănesc Creştin şi Democrat

de | 11.11.2022 09:00 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

  În ziua de 11 Noiembrie 1995 a încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democrat.

Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, București), politician român, liderul opoziției din România postcomunistă. Corneliu Coposu s-a născut în ziua de 20 mai 1914 la Bobota, în judetul Salaj, într-o familie care a luptat si pentru recunoasterea drepturilor românilor din Imperiul Austro-Ungar.

Citește și: Lansare. „Martor din Paradisul pierdut”, de Mariana Şenilă-Vasiliu

Tatăl sau, care a fost deputat în Marea Adunare de la Alba Iulia și a votat pentru Marea Unire de la 1918, a fost de mai multe ori închis datorită crezului său politic. Corneliu Coposu a primit o educatie aleasă, dupa finalizarea cursurilor liceale înscriindu-se la Universitatea din Cluj. Tot in aceasta perioada leagă o prietenie cu politicianul Iuliu Maniu, care îi va deveni mentor și model.

În 1935 a fost ales președinte al Organizatiei de Tineret a Partidului National Țărănesc din Cluj, iar doi ani mai târziu a devenit secretar personal al lui Iuliu Maniu, functie pe care a avut-o până la arestarea fruntașului țăranist și a sa, în 14 iulie 1947.

Corneliu Coposu împreună cu mentorul său Iuliu Maniu (24-octombrie-1942, la căsătoria dintre Arlette Marcoviciu și Corneliu Coposu) – foto: facebook.com

În toată această perioadă a desfășurat o intensă activitate politică, astfel ca a fost desemnat secretar al Delegatiei Permanente al PNȚ. Corneliu Coposu a fost încarcerat, împreună cu întreaga conducere țărănistă, din 1947, următorii nouă ani fiind ținut în arest preventiv fara sa fie judecat. În 1956, i s-a intentat un proces pentru înaltă trădare, fiind condamnat de comuniști la muncă silnică pe viață.

Datorita regimului din închisoare s-a îmbolnavit grav, iar în 1964 a fost pus in libertate. Securitatea nu l-a scăpat nici o clipă din ochi, casa fiind perchezitionată cu regularitate. În momentul izbucnirii Revolutiei din 1989 a lansat un mesaj-manifest în care a anunțat reactivarea Partidului Național Țărănesc, dizolvat de către comuniști.

*Citește și: Regizorul Toma Enache a adus şi în Argeş cartea de poezie „Infectaţi de iubire”

*Citește și: Recunoaştere guvernamentală pentru Închisoarea Piteşti

Din acest moment a devenit liderul opoziției din România, între 1991-1993 asigurând conducerea Convenției Democrate Române. În urma scrutinului electoral din 27 septembrie 1992 a obtinut postul de senator. Cu puține luni înainte de a se stinge din viață, lui Corneliu Coposu i-a fost acordată Legiunea de Onoare, cea mai înaltă decorație a Republicii Franceze.

„Mi-am făcut un examen de conştiinţă. Am trecut în revistă toate suferinţele şi mizeriile prin care am trecut de-a lungul puşcăriilor, a anilor de detenţie, a persecuţiilor post penitenciare. Şi cred că aş opta pentru acelaşi destin. Cred că destinele noastre sunt scrise dinainte.” a spus marele om politic cu puțin timp înainte să treacă într-o lume mai bună.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *