Web Analytics

11 ani de închisoare pentru corupţie în derularea unei investiţii publice la Albeştii de Muscel

de | 24.03.2022 13:26 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Printre inculpați se află fostul primar Năftănăilă, condamnat penal pentru a treia oară și aflat deja în penitenciar

În mai puțin de un deceniu, un fost primar argeșean s-a ales cu trei condamnări penale. Două definitive, alta intervenită în primă instanță. Ion Năftănăilă, de la Albeștii de Muscel, și-a aflat a treia pedeapsă la finalul săptămânii trecute, atunci când Tribunalul Argeș s-a pronunțat într-o cauză având ca obiect infracțiuni incriminate de Legea pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Alți doi inculpați în același proces au fost, de asemenea, condamnați.

La finalul lui 2018, pe rolul Tribunalului Argeș a intrat dosarul în care au fost acuzați fostul primar de la Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, fostul contabil al aceleiaşi primării, Ion Bodea, şi afaceristul piteştean Eftimie Ionescu. Asta după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Pitești au dispus trimiterea lor în judecată. Faptele constatate au fost abuzul în serviciu și complicitate la fals în înscrisuri, în cazul lui Năftănăilă, abuz în serviciu comis de Bodea și complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri pentru Ionescu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2006-2012, inculpatul Ion Năftănăilă și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea dispozițiilor legale, cu ocazia atribuirii, încheierii și executării unui contract de execuție lucrări și plăților efectuate către societatea administrată de inculpatul Eftimie Ionescu, în contextul realizării unui proiect privind alimentarea cu apă a comunei Albeștii de Muscel. În demersurile sale, primarul a beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați, plățile respective fiind făcute fără niciun fel de documente justificative sau pe baza unor situații de lucrări, borderouri, centralizatoare cu mențiuni necorespunzătoare adevărului, pentru lucrări care în fapt nu au fost realizate.

Prejudiciul a fost evaluat la 650.902 lei. Inițierea cazului a avut ca sursă Curtea de Conturi care, în urma unui control efectuat în 2015, imediat după ce Năftănăilă își pierduse mandatul ca urmare a primei condamnări penale, a evidențiat nereguli având drept consecinţe 85.000 de lei venituri suplimentare, 1.153.000 lei prejudicii şi 70.000 de lei abateri financiar-contabile. Toate acestea legate de derularea investiției de alimentare cu apă.

Citește și Detalii spectaculoase ies la iveală. Fostul primar Năftănăilă a dat ilegal bani AJF Argeş din fonduri europene

Ani de închisoare și despăgubiri de sute de mii

Năftănăilă s-a ales în urma procesului cu 3 ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu și un an pentru complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri în formă continuată și în stare de recidivă postcondamnatorie. Instanța a dispus anularea suspendării sub supraveghere a pedepsei primite în 2014, în primul proces, a decontopit condamnarea de atunci și, luând în considerare toate condamnările, a aplicat o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare, care trebuie executată în regim de detenție.

Omul de afaceri Eftimie Ionescu, de la Eftimex Grup SRL, a primit 2 ani și 8 luni pentru complicitate la abuz în serviciu și un an de închisoare pentru fals în înscrisuri. Pedepsele au fost contopite, iar condamnarea finală a fost de trei ani de închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. În plus, Eftimie trebuie să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității timp de 90 de zile, fie la Primăria Pitești, fie la Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Contabilul Ion Bodea s-a ales cu 3 ani pentru abuz în serviciu, executarea pedepsei fiind suspendată pe un termen de 5 ani.
Instanța a admis acțiunea civilă formulată de comuna Albeștii de Muscel, cei trei condamnați urmând să plătească, în solidar, 462.737,90 lei, plus dobânzi.
Cei trei condamnați au la dispoziție calea de atac a apelului la instanța superioară.

Citește și Tânărul poliţist Daniel Drăghici şi istoricul său controversat! Eroul din 2018 a devenit „fiara” din 2021

Citește și EXCLUSIV! Chestorii Fătuloiu, Stoica şi Berechet comentează incidentul de la Piteşti. Toţi sunt foşti şefi ai IPJ Argeş

Năftănăilă e la a treia condamnare

Fostul edil, în vârstă de 57 de ani, s-a ales cu o primă pedeapsă la finele anului 2014, după un proces care a durat trei ani, cu tot cu rejudecare. El a fost acuzat de faptul că a utilizat incorect fonduri obținute de la APIA, pe filieră europeană, solicitate în favoarea Asociaţiei Crescătorilor de Animale și Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel. Năftănăilă era și președinte al Asociației, de aici și un conflict de interese. Condamnarea finală a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Fostul primar de la Albeștii de Muscel a primit atunci mai multe pedepse cu închisoarea și, în urma contopirii acestora, s-a stabilit să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani și șase luni închisoare, plus un supliment de șase luni. Instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de încercare de șase ani. În urma condamnării, Ion Năftănăilă și-a pierdut și mandatul de primar. Devenise edil al comunei imediat după separarea acesteia de Bughea de Sus, în 2004.

Doar că în anul 2017 a comis o altă faptă incriminată de legea penală. A condus sub influența alcoolului, iar un incident în trafic l-a adus în atenția polițiștilor. Pedeapsa primită în primă instanță a fost amenda penală de 7.500 de lei. Doar că Parchetul a făcut apel, iar instanța superioară a fost drastică. Au fost invocate antecedentele penale ale fostului primar, a primit un an de închisoare, i s-a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei anterioare de trei ani și s-a dispus executarea totalului de patru ani de închisoare. Iar Năftănăilă a așteptat după gratii pedeapsa pentru procesul încheiat zilele trecute în primă instanță.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Despăgubiri de 200.000 euro pentru tânărul rămas infirm din cauza unui accident în trafic

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *