Web Analytics

EXCLUSIV! Chestorii Fătuloiu, Stoica şi Berechet comentează incidentul de la Piteşti. Toţi sunt foşti şefi ai IPJ Argeş

de | 21.04.2021 13:18 | Actualitate, Dezvăluiri

S-au scris și se scriu multe în aceste zile despre tragicul eveniment de la Autogara Sud Pitești, în urma căruia doi polițiști au ajuns să omoare un bătrân. Tocmai de aceea, în acest amalgam de materiale de presă, ne-am gândit să abordăm subiectul și din altă perspectivă. Anume, despre cum văd și comentează trei comandanți de top din istoria poliției argeșene cazul despre care a ajuns să vorbească toată România. Prin urmare, am stat de vorbă cu chestorii Dan Fătuloiu, Ion Stoica și Nicolae Berechet (toți trei aflați în rezervă).

„Pregătirea polițiștilor în școlile de subofițeri sau de ofițeri în ceea ce privește modul de acțiune este deficitară”

Chestor Dan Fătuloiu: ”Este o anchetă în curs de desfășurare și nu pot eu să-mi dau cu părerea acum, în timpul unei anchete. Procurorul va stabili, pe baza probelor, exact împrejurările în care s-a comis fapta, dacă s-a comis. Responsabilitatea este a celor care au comis-o. Eu am văzut doar imagini… Una este când procesezi imaginile și analizezi probele și alta este când vezi, așa, doar la televizor. Imaginea poliției va fi afectată. Atâta timp cât s-a luat măsura reținerii, înseamnă că există indicii cu privire la comiterea unei fapte. Modul în care s-a acționat rămâne de stabilit de către procuror. Oricum, pregătirea polițiștilor în școlile de subofițeri sau de ofițeri în ceea ce privește modul de acțiune este deficitară, din punctul meu de vedere. Dacă eu aș fi fost la comandă, aș fi gestionat la fel cum este gestionat și acum. Să sesizezi organul competent și se face cercetare cu privire la împrejurările în care s-a comis fapta. Nu poți decât să sesizezi organul competent, pentru că este vorba despre un deces al unei persoane în urma unei acțiuni a poliției. Probele și finalitatea anchetei vor stabili cu claritate care este responsabilitatea și modul în care s-a acționat”.

„Probabil că avem niște lacune în pregătire, toate pornesc și de la nivelul școlilor în care sunt pregătiți”

Chestor Ion Stoica: ”Îmi este greu să vorbesc despre așa ceva, dar, din punctul meu de vedere, s-a acționat greșit. Au acționat greșit, dar îmi pare atât de rău că se întâmplă asemenea lucruri… Probabil că avem niște lacune în pregătire, toate pornesc și de la nivelul școlilor în care sunt pregătiți, iar modul în care au acționat, din punctul meu de vedere, este unul singur: s-a acționat greșit. Nu vreau să comentez prea mult, rămâne la latitudinea celor care fac verificarea, a Parchetului, să verifice și să stabilească dacă s-a acționat greșit și cauzele pentru care s-a acționat în acest mod. M-am uitat și eu la televizor și am văzut că a fost vorba despre asfixiere. E clar… Mai ales că au mai existat antecedente în ultima perioadă… Nu știu de ce copilul acesta a făcut exces de zel în a acționa. Această situație afectează mult imaginea poliției. E păcat de muncă și de rezultate mai ales pentru poliția argeșeană, care tot timpul a fost apreciată, a avut rezultate. Este un județ greu, un județ cu probleme, dar rezultatele au fost bune. Cred eu că este păcat de munca celorlalți colegi și a conducerii când apar asemenea evenimente care afectează imaginea. Este complicat să spun eu cum gestionam situația. Dacă eram la comandă, făceam tot posibilul să nu avem astfel de cazuri și atunci îi pregăteam, discutam, socializam mai mult cu ei. Nu aș vrea nici să spun că cel care era la comandă are vreo vină. Doamne ferește! Dar poate ar trebuie să discutăm în prealabil despre ceea ce făceai, ca șef de poliție și la toate nivelurile, vizavi de pregătirea lor și de modul lor de acțiune…”.

Citește și UPDATE/ Polițiștii implicați în moartea barbatului, arestați preventiv

Citește și Unul dintre polițiștii reținuți după intervenția care a condus la moartea unui bărbat, implicat în mai multe scandaluri

Citește și Exclusiv. Dosarul ”Consultanţa 2”. Primarul de la Miceşti contestă durata excesivă a cercetării DNA

„Este o neîmplinire, o greșeală, o consecință absolut tragică, pe care Poliția din Argeș trebuie să și-o asume”

Chestor Nicolae Berechet: ”Mă puneți în situația de a comenta un lucru pe care n-am bănuit vreodată să-l văd și să-l comentez. Nu încerc decât să fiu foarte corect și foarte obiectiv. Este o neîmplinire, o greșeală, o consecință absolut tragică, pe care Poliția din Argeș trebuie să și-o asume. Pleacă de la incapacitatea de a folosi proceduri de imobilizare, mai ales când vezi o disproporție de cinci polițiști și un subiect activ care le dă de lucru… Din start pui problema: chiar așa? Nu pot cinci inși să-l imobilizeze? Eu aș spune o chestiune, înainte de a-l imobiliza și a da cu el de pământ. Poate că erau și alte posibilități și alte manevre care trebuiau făcute pentru a-l scoate de sub acoperișul acela care era la un început de incendiu și a-l îndepărta de acolo. Și poate că în felul acesta nu se mai întâmpla această nenorocire. Eu nu încerc să găsesc nicio circumstanță și asta nu din răutate și nici din dorința de a brava pe necazul altora. Nu pot să găsesc nicio circumstanță în legătură cu modul în care s-a procedat cu nefericitul cetățean, cu victima lor, de fapt. Pur și simplu, l-au dat de pământ și i-au obturat căile respiratorii, chiar și pentru câteva secunde, cât au ținut genunchiul pe gâtul lui. Nu trebuia procedat așa, cu atât mai mult cu cât ai văzut într-o altă emisferă, într-o altă țară, că s-a întâmplat așa ceva și tot în legătură cu niște oameni în uniformă. Și acolo tot un om a fost victima agresiunii polițiștilor și, iată, tu nu ai reținut nimic din treaba asta și este îngrijorător.
Imaginea poliției este afectată destul de serios, pentru că, din păcate, poliția nu era și nu este încă într-o postură de bună imagine în viziunea publică. Pentru fel de fel de lucruri pe care nu trebuia să le accepte și pentru că a fost angajată în fel de fel de activități și acțiuni, dintre care unele nu au nicio legătură cu atributul menținerii ordinii publice, ci mai mult cu interese de altă natură. Este evident că imaginea Poliției județului Argeș și a Poliției naționale este afectată. Bine ar fi să nu se mai întâmple niciodată așa ceva și să putem spune că a fost un accident. Sper să fie un accident și un moment de a se deschide ochii mari și foarte mari. Ca să vorbești după ce faptul s-a întâmplat și consumat este ca și cum ai încerca să întorci mortul de la groapă. Dacă aș fi fost pus în situația să comand o acțiune ca aia, le-aș fi cerut și dispus să găsească o soluție de a a-l scoate de acolo, chiar și folosind forța fizică. Nu a fost programată acolo o luptă între o formațiune de poliție și victimă. Pur și simplu, s-a iscat o dispută cu un cetățean aflat sub influența alcoolului. Mai ales dacă nu te poți înțelege cu el, încearcă și scoate-l de acolo, unul de o mână și celălalt de altă mână și poate că, dacă se acționa astfel, până la urmă se ducea și el acasă. Eu poate vorbesc foarte simplist acum, poate lucrurile nu au stat chiar așa în acțiunea polițiștilor și atunci trebuie să li se dea și lor circumstanțele de care trebuie să beneficieze în apărare. Din păcate, rezultatul este același: a murit un om”.

Citește și Exclusiv. Pozele de pe contul de Facebook al TSD Piteşti care au devenit marfă pentru procurorii DNA

Citește și Premierul îşi apără omul din Argeş. Ponta a dansat până la miezul nopţii şi i-a invitat strategic la masa sa pe soţii Cristina şi Florin Tecău

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

1 Comentariu

  1. // Trei, Doamne … si toti trei // ; chiar mai zilesc ?! Daca, da … „ghinion” !