Web Analytics
scris luni, 01.04.2024

1 Aprilie 1881: Se naşte Octavian Goga, poet român de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministru al României

În ziua de 1 Aprilie 1881, în satul Răşinari, Sibiu, in Transilvania, se naşte Octavian Goga, poet român ardelean de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministru al României.

1 Aprilie 1881: Se naşte Octavian Goga, poet român de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministru al României

La 1 aprilie 1881 în satul Răşinari, Sibiu, Transilvania, se naşte Octavian Goga, poet român ardelean de origine aromână, om politic  de  dreapta şi prim-ministrul României din 28 decembrie 1937,  până la 11 februarie 1938. Membru al Academiei Române din anul 1920.

Considerat unul din marii poeți ai neamului, pe ambii versanţi ai Carpaţilor, Octavian Goga s-a bucurat, la numai 25 de ani, de un prestigiu literar remarcabil.

Citește și:

După schimbarea din funcția de prim-ministru, retras singur la Castelul de la Ciucea, Goga a suferit la 5 mai 1938, în parcul conacului, un accident vascular cerebral cu hemiplegie și a intrat în comă. A decedat după două zile, pe 7 mai 1938, la vârsta de 57 de ani. Regele Carol al II-lea a dispus să i se facă funeralii naționale care, datorită sărbătorii de 10 mai, urmau să înceapă la 11 mai. Cale de două zile, duminică 8 mai și luni 9 mai, prin fața catafalcului din Ciucea a continuat pelerinajul oamenilor. Marți, 10 mai, trenul mortuar a pornit spre București. Sicriul a fost așezat miercuri, 11 mai, în rotonda Ateneului, unde a stat până sâmbătă 14 mai, când s-au desfășurat funeraliile naționale. Conform dorinței sale menționate în testament nu s-au rostit cuvântări.

Goga a fost înmormântat la București, la cimitirul Bellu. Ulterior trupul poetului a fost reînhumat la conacul său de la Ciucea, conform dorinței acestuia.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *