Web Analytics

Zoo Piteşti a devenit o ruină

de | 17.08.2017 12:11 | Dezvăluiri

18 01# Cuștile urșilor și tigrilor au geamurile crăpate, iar lebedele și rațele se scaldă în mizerie
A fost Ziua Porților Deschise la Grădina Zoologică Pitești, săptămâna trecută, pe 9 august. Piteștenii au manifestat interes pentru acest obiectiv de recreere din municipiu, dovadă și numărul mare de vizitatori. Totuși, imaginea afișată de Zoo Pitești la acest eveniment lasă mult de dorit, după cum se poate observa și din fotografiile trimise de cititori prin intermediul poștei electronice a redacției.

Și ar mai fi de precizat un lucru. Atunci când ne-am interesat ce buget alocă anual Primăria Pitești pentru hrana animalelor și întreținerea spațiilor aferente Grădinii Zoologice, toți cei pe care i-am abordat – însemnând viceprimarul Apostoliceanu, directoarea Zoo, Nușa Popescu și directorul ADP, Mircea Braniște – au dat din colț în colț, pasându-și unii altora pisica.

18 02Odată o bijuterie Piteștiului, astăzi Grădina Zoologică din pădurea Trivale – care adăpostește 68 de specii de vietăți, în total 389 de animale și 1400 de pești – pare mai degrabă o ruină. Cuștile unor fiare sălbatice, mai exact ale urșilor și tigrilor, au geamurile crăpate și chiar nu ne-ar mira deloc să ne trezim mâine cu tigrul pe stradă, plimbându-se prin zona de promenadă din centrul Piteștiului. Și apropo de tigri, micuții vizitatori care s-au aflat la zoo, pe 9 august, abia au reușit să admire felinele de mari dimensiuni din spatele geamurilor murdare și pline de praf. La câțiva pași de tigri, nici cămila nu pare să o ducă prea bine: are cocoașa aplecată într-o parte și le oferă copiilor o imagine hidoasă și terifiantă. Cât despre lebede, rațele sălbatice și broscuțele țestoase, acestea se scaldă într-o apă verde, îmbâcsită și plină de mizerie.

Vicele Apostoliceanu ne-a trimis la ADP

18 03Am vrut să aflăm mai multe amănunte despre bugetul alocat de municipalitate pentru hrana animalelor și întreținerea spațiilor de la Zoo Pitești, așa că l-am căutat, chiar la biroul său de la Primărie, pe viceprimarul Sorin Apostoliceanu (cel care a și postat pe Facebook invitația oficială la Ziua Porților Deschise la Grădina Zoologică). Vicele Apostoliceanu însă nu ne-a oferit prea multe informații, ci ne-a direcționat către ADP și către directoarea Grădinii Zoologice, Nușa Popescu. Abordat și pe tema condițiilor mizere în care viețuiesc animalele, Apostoliceanu a declarat: „La ADP trebuie să vă duceți, pentru că grădina zoologică este în subordinea lor. Doamna Nușa Popescu, directorul de la Zoo, vă poate da toate detaliile. În mod normal, știu că a fost acum câțiva ani o investiție acolo, că s-a adus grădina zoologică la standarde europene”.

Directorul ADP, Mircea Braniște, pasează problema către directoarea Zoo Pitești

18 tigruL-am contactat telefonic și pe directorul ADP Pitești, Mircea Braniște. „Am rugămintea, pentru că eu sunt plecat în concediu, să sunați la Secretariat, să vă dea numărul de telefon al șefei de la Zoo, Nușa Popescu, care vă poate da datele dorite. Dacă vă interesează date legate de buget… s-ar putea să nu le aibă ea acolo. Dar ceva relații vă poate da…”, ne-a spus directorul ADP Pitești.

Nușa Popescu, directorul Grădinii Zoologice: „Geamurile din cușca tigrilor sunt securizate, iar la lebede sunt șanțuri pluviale”

18 ursAm reușit, într-un final, să luăm legătura cu directorul Zoo Pitești, Nușa Popescu, însă aceasta ne-a trimis înapoi la ADP. „Eu acum sunt în concediu. Referitor la buget, trebuie să vă adresați ADP. Eu nu am secție de contabilitate în cadrul Grădinii. Noi funcționăm prin Administrația Domeniului Public și dumnealor au bugetul. Noi facem doar o propunere pentru ceea ce ne trebuie, cantitățile anuale necesare pentru speciile de animale și ele se aprovizionează în funcție de necesar. La tigru, spre exemplu, 10 kg de carne pe zi, 365 de zile pe an. Ori 5 tigri, știu ce cantități sunt necesare”, ne-a comunicat Nușa Popescu. Aceasta ne-a mai precizat că investiții la Zoo Pitești s-au făcut și anul trecut, însă nu ne poate spune ce sume s-au investit și pe ce anume pentru că „totul se face prin ADP. Noi, pur și simplu, în funcție de ceea ce ne aprovizionează dumnealor, la cerințele noastre, întreținem grădina”. Am abordat-o pe directoarea Zoo Pitești și în ceea ce privește deficiențele pe care vizitatorii ni le-au semnalat. „Geamurile din cușca tigrilor sunt securizate. Dacă cineva dă cu o piatră sau dacă o mașină care face aprovizionarea a trecut în viteză și sare o piatră, se poate întâmpla (n.red. – să se crape geamul). Asta nu înseamnă că e un pericol. Se poate vedea că în interior este un grilaj. Securizat înseamnă să nu se spargă. La lebede sunt șanțuri pluviale. Tot ce vine, e din ploaie. Din punctul meu de vedere, a schimba apa de acolo cu apă cu clor, zi de zi, unor animale nu înseamnă că le întrețin, înseamnă că le stric microclimatul”, ne-a mai declarat directorul Grădinii Zoologice Pitești.

Carmen Arsene, preşedinte FNPA: „În timp, grădinile zoologice ar trebui să dispară şi să se transforme în sanctuare”

18 arseneCarmen Arsene, președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor, ne-a povestit că, în urmă cu aproape un deceniu, a primit o sesizare legată de Grădina Zoologică Pitești, însă neregulile semnalate nu s-au confirmat. „Noi nu am primit sesizări în acest an. În principiu, noi nu suntem de acord cu grădinile zoologice în care animalele să fie adunate doar pentru a fi vizualizate de către vizitatori. Suntem de acord cu grădinile zoologice care se transformă un pic în sanctuare, pentru a salva anumite animale care se află în pericol. Așa cum s-a interzis și este deja în vigoare de o lună de zile, legea prin care se interzice folosirea și deținerea animalelor în cadrul circurilor, exceptând anumite specii, aș zice că în timp și grădinile zoologice ar trebui să dispară și să se transforme în sanctuare. Sanctuarul este un loc în care animalele sălbatice sunt aduse pentru a fi salvate din anumite situații critice și, desigur, există posibilitatea de a le vizita, dar nu să cumpărăm animale sălbatice sau să le luăm din sălbăticie pentru a le aduce în niște cuști ca să le putem vedea face-to-face. Cu asta nu putem fi de acord”, ne-a spus Carmen Arsene.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii