Cum poate avea un asemenea nume o decorație a statului român în anul de grație 2015? De prima dată când am auzit termenul „bărbăție și credință”, cu ocazia decorării cms șef Petre Ionițescu, mi s-a părut ceva în neregulă, ceva zgâria la urechi. Ei bine, stimați cititori, acum sunt lămurit. În opinia mea, chiar esența acestei decorații, denumirea, este neconstituțională. Pentru că în Constituția României, la art 16, alin 1, scrie că „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”. Ori legea prin care se instituie medalia „Bărbăție și Credință” face taman o mare discriminare între bărbați și femei.
Dacă medalia este acordată unui bărbat, totul este în regulă. Un bărbat poate fi bănuit că are bărbăție, adică „figurativ virilitate, vigoare, forță, vitejie” sau chiar „organul genital masculin”, după cum exact scrie la Dicționar. Dar ca să decorezi o femeie, s-o lauzi adică, spunând despre ea toate cele de mai sus, mi se pare o nesimțire. Pentru o doamnă, ar fi de înțeles dacă îți dă cu geanta în cap. Ca să înțelegem mai exact, discriminarea ar fi la fel de mare (dar pe dos) și dacă medalia s-ar numi „Feminitate și Credință”. Dacă cms șef Ionițescu Petre ar fi fost decorat cu așa ceva cred că ar fi refuzat. Ba l-aș fi considerat îndreptățit și să-i dea un pulan pe spinare decoratorului. Prin „pulan” înțeleg argumentul prin care milițienii își impuneau punctul de vedere în mod logic.
Medalia pentru bărbăție și credință, în prezent Medalia Bărbăție și Credință, este o medalie românească instituită prin Decretul Regal No. 2812 din 3 noiembrie 1903, modificat prin Înaltul Decret Regal No. 2523 din 12 octombrie 1904, care a fost conferită ofițerilor și agenţilor de poliție care au dat dovadă de bărbăție și credință în îndeplinirea funcției. Medalia nu a mai fost acordată după 1947. În 2000, prin Legea nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, este reinstituită Medalia Bărbăție și Credință cu însemne de pace și război.
Dar ce se potrivește perfect pentru anul 1903 „sună ca dracu” în anul 2015. În 1903 femeile nu făceau parte din armată și nici din poliție, principalii furnizori de decorabili cu medalia Bărbăție și Credință. Nici măcar drept de vot nu aveau femeile, acesta căpătându-l abia în 1938, prin Constituția lui Carol al II-lea. Nu întâmplător, marele Caragiale i-a pus în gură lui Tipătescu expresia „Zoe, fii bărbată”. Însă „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale este o comedie, pe când medalia „Bărbăție și Credință” se presupune a fi un lucru foarte serios. În încheiere, am convingerea că medalia Bărbăție și Credință, deși instituită de un mare român, Carol I, va fi anulată de un alt mare român, Klaus Iohannis.
Cristian VASILE
Editorial exclusiv Capital: Religia anti-Netanyahu, mantra diplomatică a stângii și șantajul cu ostaticii
6 septembrie 2024, 08:32 de Petre M. Iancu Care sunt, acum prioritățile statului evreu? Dar ale...
0 Comentarii