Odată cu vaccinarea unui număr din ce în ce mai mare de persoane, se remarcă o nouă „modă“: testarea la laboratoarele specializate pentru depistarea titrului de anticorpi anti COVID-19. Cum însă fiecare laborator lucrează cu propriile teste, fiecare cu un propriu sistem de referinţă, ieşenii s-au blocat la o serie de întrebări: cât de relevant este rezultatul unui test de anticorpi? E mai bună valoarea de 12.000 obţinută de o persoană la Synevo decât cea de 700 dobândită de altcineva la Praxis? Răspunsul specialiştilor consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ e tranşant: cantitatea anticorpilor este momentan irelevantă, important este să fie mai mulţi decât valoarea de referinţă a testului, iar studiile au dovedit că, dacă se depăşeşte valoarea de referinţă, se dobândeşte protecţie împotriva infectării.
Există două tipuri de teste în momentul acesta în laboratoarele de specialitate din Iaşi pentru depistarea anticorpilor care luptă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Cele calitative, care sunt de tip DA sau NU, care arată prezenţa sau absenţa anticorpilor, şi cele cantitative, care au o valoare de referinţă intitulată AU (arbitrary units) şi care arată nu doar existenţa anticorpilor, ci şi dacă sunt suficienţi pentru a genera un răspuns imun protector al organismului împotriva infecţiei.
„La fiecare dintre kituri există o valoare minimă, depistată aprioric, care arată dacă ai sau nu anticorpi. Când ai anticorpi, înseamnă că ai avut un răspuns imun la vaccinare – pe asta te poţi baza cu certitudine. Fiecare test obţinut are ca unitate de măsură AU – arbitrary unit, care exact asta înseamnă în română, unitate arbitrară. Nu există o referinţă absolută, diverse kituri înseamnă diverse sisteme de referinţă care nu pot fi comparate unul cu celălalt“, a explicat prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF.
El a precizat că aceste AU nu se potrivesc de la un kit la altul. De aceea vedem că unele analize oferă rezultate de mii sau zeci de mii de anticorpi, cu un sistem de referinţă de peste 0,8 AU/ml, în timp ce altele oferă cifre de ordinul sutelor la un sistem de referinţă de peste 50. Iar fiecare producător de kituri le face cum doreşte, nu există o unitate de măsură recunoscută internaţional: ceea ce s-a dovedit însă este că un răspuns imun pozitiv, care înseamnă dezvoltarea de anticorpi, oferă şi protecţie împotriva infectării.
Citește articolul complet pe ziaruldeiasi.ro, parte a platformei jurnaliștilor în serviciu public Presshub
0 Comentarii