Zăpă Strit şi Cavalerii Mesei Olteneşti, la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 10.08.2017 12:00 | Cultură

9 02Zăpă Strit ne-a vrăjit. Mici și mari, am râs cu ea, am plâns cu ea, ne-a durut dulce de tot inima. Pentru ”Cavalerii Mesei Oltenești”, au venit, la Biblioteca Județeană Argeș, vinerea trecută, nu doar admiratori plecați de bunăvoie din concediul de pe plajă sau din Delta Dunării, ci și de la Londra. Tocmai de la Londra. N-o știau în carne și oase, s-au bucurat de ea cu prilejul lansării de carte.

Cele 24 de povestiri umoristice, reunite în acest al doilea volum al ADRIANEI JINGA, al cărei nume de scenă literară – ZĂPĂ STRIT – a devenit renume – dau măsura unei scriitoare extrem de mobile, de sensibile, absolut surprinzătoare. Surpriza vine din ușurința și grația scrierii – textul curge și unge – dublate de profunzimea mesajului, de umorul străpuns de melancolie ca inima omului de toate câte le trăiește.

Sute de oameni au fost prezenţi la lansare

9 03„Cavalerii Mesei Oltenești” reprezintă un dublu omagiu. Primii omagiați sunt bunicii autoarei, atât de iubiți câte cuvinte nu încap în lacrimile Adrianei. Celălalt este actorul Amza Pellea, pentru care Zăpă Strit a scris din dimensiunea noastră. L-a adorat în copilărie, i-a intrat cumva în piele, poantă și dialect, cu atât mai mult cu cât ea însăși are rădăcini olteneşti.
Personajele principale – Coana mare, Costică, Rodicuța și Adelin – sunt prezente în toate povestirile, de-aici și aerul de cronică de familie, care nu-și propune neapărat să înfățișeze stări de fapt sau să satirizeze, cât mai degrabă să reinventeze, din perspectiva vocabularului, a limbii actuale, a perfectului simplu, lumea oltenească. Avem sub ochi olteni din zilele noastre, care călătoresc în țări străine, votează, se aleg în funcții, merg la psiholog, află despre Freud, petrec, își dau cu părerea despre Uniunea Europeană. Și toate se desfășoară repede, lin, nici nu simți cum ți se întind mai întâi buzele, pentru ca imediat să se deschidă în hohote de râs adevărat, sănătos.
Cât de iubită, de prețuită este autoarea, e de prisos să vă mai spun. Afară, erau, la ora 3 după-amiază, peste 40 de grade. Sala s-a umplut, însă, florile au acoperit-o pe Zăpă Astrit, lumea a sărit s-o îmbrățișeze. N-a fost trecută cu vederea nici masa – zaibăr, praz, gogoși, cozonac, toate făcute ca la olteni.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii