Web Analytics

Vor mai cere doctorii şpagă? Au explodat salariile medicilor!

de | 2.02.2017 18:41 | Dezvăluiri

01 spital# O gardă în zi de sărbătoare se plăteşte cu 1.667 lei # Directorii de spitale și șefii de secții i-au depășit chiar și pe parlamentari

Iată că medicii n-au strigat degeba. De la sfârșitul anului trecut, sumele primite  pentru gărzile efectuate de doctori au crescut, în unele cazuri și cu până la 90%. Totul, coroborat și cu cea mai recentă creștere salarială  de 15%, din 2017!

Gărzile suplimentare sunt socotite acum ca vechime în muncă

Astfel, garda unui medic primar de la Spitalul Județean, gradaţia 5, este plătită, în zilele lucrătoare, cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) şi cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%). În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, venitul din gardă va ajunge la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradaţia 5, primește pentru o gardă efectuată în cursul săptămânii 614 lei brut (la un spor de 25%) şi 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru gărzile din weekend şi din zilele declarate sărbători legale, acelaşi medic încasează 1.310 lei brut.
Și remunerația primită pentru gărzi de medicii rezidenți a crescut. În cazul lor, plata gărzilor efectuate se face cu sume cuprinse între 435 de lei brut şi 1.147 de lei brut, în funcţie de anul de rezidenţiat şi de sporul aplicat (care este de 25% sau 75% pentru cele din cursul săptămânii şi 100% pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale). Gărzile suplimentare sunt, acum, efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, fiind considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. Potrivit Ministerului Sănătății, contractul de muncă pentru gărzi dă dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi. În reparația materială făcută medicilor  întră și o altă măsură:  pentru „garda obligatorie” se acordă un spor de 25% pentru timpul de noapte lucrat.

Viorel Enache: „Măcar medicii care sunt acum, să nu-şi mai dorească să plece”

7 ViorelEnache01Jurnal de Argeș i-a adresat  dr Viorel Enache – care este și  membru al Comisiei de Sănătate din cadrul CJ Argeș – câteva întrebări legate de aceste schimbări pe linie de remunerație de care beneficiază medicii.

# Vor opri noile salarii exodul medicilor către Occident?
– Cred că este doar un prim pas în a opri exodul medicilor. De ce plecau? Să nu ne mai mirăm și să ne mai facem că nu știm! Din cauza salariilor mai bune de acolo, datorită condițiilor profesionale mai bune din Occident. Din păcate am ajuns în situația în care, de mâine chiar dacă am ajunge în situația de a mări de 5 ori salariul unui medic, nu am avea cum să-i aducem înapoi peste noapte. Măcar cei care sunt să nu-și mai dorească să mai plece. E un prim pas. Aici mai trebuie lucrat și la condițiile de muncă, nu numai de salarizare,  pentru că un medic nu lucrează solitar, lucrează într-un spital, într-o secție care trebuie să se ridice, încet-încet, la standardele pentru care există atât de multe așteptări.
# Cu asemenea salarizare, vor mai exista medici care vor cere bani de la pacienți?
– Nu aș dori să comentez acest aspect întrucât nu cred că ține strict de natura salarială a medicului din spital, de veniturile lui, ci ține, mai degrabă, de fiecare medic și de modalitatea lui de raportare la ceea ce se întâmplă în jurul lui. Mi-e greu să comentez și să iau o poziție vizavi de lucrurile acestea. Nu am fost pus în această situație. E greu de discutat pe această temă… Ține mai degrabă de fiecare dintre noi cum se raportează și unde dorește să se situeze în raport cu societatea și cu pacientul, până la urmă.
# Dacă gărzile se plătesc, în sfârșit, mulțumitor, iar medicii sunt stimulați să le facă, activitatea în policlinică este privită doar ca o obligație de care unii medici  argeșeni  s-ar cam  „spăla pe mâini”, dacă e să ne luăm după  recentele tensiuni apărute în policlinica Spitalului Județean Argeș, acolo unde nu prea se găsesc medici care să acopere necesarul ambulatoriului. Cum comentați această situație, în calitatea de consilier județean, ca  reprezentant al comisiei de Sănătate a CJ Argeș și, de ce nu, ca medic?
– Ambulatoriul de specialitate este un  ambulatoriu integrat pe care trebuie să-l facă absolut toți medicii de pe o secție, cum spune legiuitorul. Discutăm despre managementul și ceea ce se întâmplă în fiecare spital, dacă se respectă niște acte normative. Cred că e o scăpare legată de comunicare și că lucrurile se pot îndrepta. Nu cred că este vreun medic care să nu se plieze pe normativele aflate în vigoare la acest moment. Nu știu care sunt motivele pentru care s-a ajuns la această situație, mă voi interesa și voi atrage atenția la modul cel mai serios asupra acestui aspect. Există pârghii pentru a se rezolva această situație. De fapt, nu mai există noțiunea de policlinică, ci de ambulatoriu integrat și e vorba de corespondentul cu secțiile din spital. Oricum, conform legislației în vigoare, trebuie să facă și activitate în policlinică, printr-o rotație, printr-o înțelegere.

Salariul unui director bate către suta de milioane lei vechi. Un asistent şef câştigă şi el  6.498 lei

Pe cale de consecință, și funcțiile de conducere din spitale sunt plătite mult mai bine, după cum urmează:   
– manager: până la 9.364 de lei pentru spitale cu peste 400 de paturi
– manager general: până la 9.905 de lei
– director medical: până la 9.631 de lei pentru spitale cu peste 400 de paturi
– director de cercetare-dezvoltare: până la 9.105 lei pentru spitalele cu peste 400 de paturi
– director financiar-contabil: până la 8.369 lei pentru spitalele cu peste 400 de paturi
– director economic: până la 7.692 de lei
– director tehnic: până la 7.272 de lei
– director de îngrijiri: până la 6.874 de lei pentru spitalele cu peste 400 de paturi
– alţi directori: până la 9.105 de lei pentru spitalele cu peste 400 de paturi
– asistent-şef: până la 6.498 de lei.
– medic-sef ambulator de specialitate şi altele similare: până la 9.105 de lei
– medic (farmacist, biolog, biochimist, chimist, psiholog), şef secţie, şef laborator şi altele similare:  8.852 de lei pentru grad I, 9.105 de lei pentru grad II
– asistent medical-şef pe unitate: 5.171 de lei – grad I, 5.884 de lei – grad II
– șef formaţie muncitori: 2.080 de lei pentru grad I, 2.405 pentru grad II

*** *** ***

Preşedinta CAS Argeş duce acasă un salariu de 12.000 lei

Și angajații Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate se bucură de o majorare a cuantumului brut al salariului de bază sau al indemnizației de încadrare conform noii  legi. Astfel, Carmen Gabriela Mușat avea, potrivit declarației de venit din luna mai 2016, ca șef de serviciu în cadrul CAS Argeș, un venit lunar încasat de 5.000 de lei. Prin  plecarea Cristinei Stocheci la Senat și implicit avansarea sa în funcția de șef al CAS Argeș, Carmen Mușat va avea un venit lunar de circa 12.000 lei. (A.C.)

Directoarea DSP Argeş, Sorina Honţaru, s-a îmbogăţit şi mai mult

Majorarea de 25% se aplică, în egală măsură, și persoanelor de la Direcțiile Teritoriale de Sănătate Publică. Implicată în scandalul privind moartea bebelușilor de la Spitalul de Pediatrie Pitești, de unde a scăpat fără ca vreun fir de păr să i se clintească din cap, directoarea executivă a DSP Argeș, Sorina Octavia Honțaru, declara oficial în 2016 un salariu lunar încasat de aproape 4.000 lei, ceea ce înseamnă că se apropie vertiginos de 10.000 lei începând din luna ianuarie 2017, conform noilor măriri din sănătate. Asta fără a mai pune la socoteală veniturile încasate în calitatea de membru al Consiliilor de Administrație din unele spitale (2.044 lei/ an), comisia de vânzare a spațiilor medicale (47.549lei/an), comisia de disciplină a Colegiului Medicilor Argeș (490lei), dar și din postura de șef de lucrări la Universitatea Pitești (18.747lei)! Faceți dumneavoastră socoteala, stimați contribuabili! (A.C.)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii