Web Analytics

Volumul copacilor doborâţi de vânt în Argeş ar putea fi estimat cu drone

de | 13.02.2020 13:36 | Dezvăluiri

Intensificări violente ale vântului au pus la pământ, pe sute de hectare, copaci sau păduri întregi în munții din nordul județului. Șefii de ocoale silvice au raportat, cu aproximație, primele estimări ale dezastrului, însă adevărata dimensiune a acestuia încă nu se știe, pentru că, din cauza copacilor căzuți la poale pe drumurile forestiere, dar și a zăpezii de pe vârfurile versanților, silvicultorii nu pot ajunge în cele mai afectate zone. De aceea la nivelul RNP se pare că se discută despre filmări aeriene cu drona sau elicopterul, pentru estimarea doborâturilor.
„În mare, vorbind despre doborâturi, este vorba în jur de 100.000 mc la Aninoasa. Câmpulungul nu a dat o cifră, însă estimăm că tot vreo 20.000 de mc, iar pe Păpușa-Rucăr cam tot atât, Domnești – vreo 10.000 mc, dar cifrele sunt relative. Pot scădea, pot crește. Până nu se evaluează în teren tot materialul lemnos, volumul la hectar, câte hectare sunt doborâte… și mai sunt foarte multe doborâturi izolate… Dar pe aici ne situăm ca și volum, deocamdată, 150.000-160.000. Din volumul ăsta, cel mai mult ar fi la pădurea de stat, cam 60%. Și rădăcinoase, și foioase, și bătrâne, și tinere… Vântul a fost foarte puternic. Să vedem acum ce metodă de evaluare se va stabili, dar este foarte greu, că sunt parchet căzuți. E de durată, pentru că nici cei de la ocoale nu pot intra foarte mult în pădure. Dar într-o săptămână-două se va ști cu mai multă precizie”, declară șeful Gărzii Forestiere Pitești, Alin Mihai.

Formația OS Aninoasa a degajat drumurile blocate de copacii căzuți

Cel mai afectat a fost Ocolul Silvic Aninoasa, iar șeful de ocol, Eleodor Olavi Nițescu, spune: „Per total, cu suprafețele private, cred că o să ajungem undeva la 100.000 mc, din estimările noastre. În jur de 75.000 mc ar fi la stat și undeva la peste 20.000 de mc la privat, dar în condițiile în care în anumite zone de la munte, fiind doborâtură în partea inferioară a versantului, nu am putut să ajungem. S-ar putea ca această cantitate să fie mult mai mare, nu se poate ajunge, sunt copacii pe drumuri. Sunt drumuri forestiere blocate în momentul acesta, dar nu sunt de un mare interes. Unde am avut de degajat și de scos pe lângă sate, unde drumurile noastre forestiere deservesc populația, sunt deja degajate de formația ocolului. Normal, neputându-se ajunge în vârful muntelui, din cauza faptului că este inaccesibil, este și zăpadă în vârful muntelui, drona ar fi cel mai bun mijloc de evaluare în momentul ăsta. Este o discuție la nivelul Direcției Silvice Argeș și a RNP-ului, dar momentan nu au venit la noi să ne deplasăm în teren. Poate cineva a făcut-o, că poze din elicopter s-au făcut, însă nu ni s-a solicitat ajutorul”.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii