Web Analytics
scris joi, 24.08.2023

Vizita vicepreşedintelui Adrian Dumitru Bughiu la Şcoala de la Buneşti

Arhitect Ana-Maria Goilav, conferențiar universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, și istoricul Petre Guran, cercetător al istoriei Bizanțului la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, au deschis, în urmă cu 15 ani, în județul Argeș, comuna Mălureni, o școală de arhitectură – „Școala de la Bunești”. Un proiect inedit, unic.

Vizita vicepreşedintelui Adrian Dumitru Bughiu la Şcoala de la Buneşti

Școala de la Bunești este un proiect ambițios care a luat naștere în anul 2008 ca un șantier experimental în care studenții puteau învăța noțiuni de bază ale arhitecturii vernaculare pornind de la contactul nemijlocit cu acei câțiva meșteri bătrânești pe care i-au mai putut găsi la acea vreme pe văile Vâlsanului și Doamnei (dulgheri, șițari, cărămidari sau chirpicari).
Școala de la Bunești este locul în care aspectele practice ale arhitecturii sunt redescoperite, însușite și transmise de la meșter către profesorul de arhitectură, apoi de la arhitectul transformat în meșter către student, în cele din urmă de la student la student. O școală – șantier, o modalitate practică, dar originală, de a învăța arhitectura de la desen până la detaliul de execuție realizat de mâna celui care l-a conceput.
Proiectul se adresează oricui este interesat de construcția cu materiale naturale, precum lemnul, pământul, crud sau ars, și piatra, și de locuirea cât mai aproape de natură aspirând spre un ideal de simbioză care să asigure perenitatea naturii fără a neglija nevoile legitime ale omului.

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, academicianul Gheorghe Păun și arh. Eugeniu Ivănescu au trecut pragul acestei școli.
„Veniți la Mălureni! Aici, o familie inimoasă, o familie frumoasă, care a făcut celebru acest capăt al Văii Vâlsanului prin ceea ce ei au denumit “Școala de la Bunești”. La o simplă căutare pe Google, pe YouTube, o să găsiți informații despre minunea care se întâmplă în comuna Mălureni. Oricine va trece pragul acestui loc se va îndrăgosti. Nu sunt cuvinte mari, ci doar o invitație călduroasă să ajungeți la Mălureni, să treceți pragul “Școlii de la Bunești”. Repet, este o rețetă a succesului și a frumosului!” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș.
C.S.

Citește și Memorialul Închisoarea Pitești. Expoziţie despre martiri persecutați în secolul trecut

Citește și Inedit! Cincizeci de copii au cântat cu trupa Cargo, în Curtea de Argeş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *