Web Analytics

Visez la un judeţ fără toalete în fundul curţii şi apă cărată cu găleata

de | 19.05.2016 15:57 | Opinii

Mai sunt două săptămâni și jumătate până la finalul campaniei electorale, iar valurile de candidați se înghesuie cu liste de promisiuni, în special în mediul rural. Dacă lecturezi „superofertele” lor, te gândești ca mulți dintre ei ar putea scrie lejer romane de ficțiune sau chiar SF-uri. Dacă ar fi să îi crezi, ar însemna că în câțiva ani comunele din Argeș ar putea ajunge ca suratele din Spania ori Elveția dacă îi votezi. Dar nu e așa. Cum nu a fost nici după alegerile din 2012, nici după cele din 2008. Iar realitatea din spatele afișelor electorale e că destule comune au sate cu condiții demne de comuna… primitivă și nu de o comună europeană. Am fost la destule ședințe de Colegiu Prefectural în ultimii ani și foarte rar (un eufemism pentru „aproape deloc”) am auzit primari venind cu idei pentru ca în comunele lor oamenii să nu mai care apă cu găleata de la fântâni, să nu mai își înfunde picioarele în drumuri pline de noroi și cu zero asfalt, să nu se mai spele la lighean și să se ducă la WC-ul din fundul curții.
Conform unor foarte recente statistici, în Argeș un procent de 68% din casele de la ţară au WC-ul în fundul curţii, iar 60% nu au apă curentă. E mult? Nu. E enorm. E degradant pentru un județ parte a unei țări ce e membră de mai bine de nouă ani în Uniunea Europeană. De ce avem aceste statistici ce fac Argeșul de râs? Pentru că în ultimii 25 de ani au fost extrem, extrem de puțini primarii care chiar au făcut ceva pentru comunitățile lor, care au avut dorința de a civiliza și moderniza. Care și-au dorit acea normalitate ce încă lipsește în cele mai multe comune într-un procent prea mare.
Cinic vorbind, îi înțeleg parțial pe primarii ale căror comune sunt codașe la apă și canalizare. Și dacă le bagi apă și canalizare, ce promisiuni mai poți face la următoarele alegeri? E mult mai ușor să manipulezi o grămadă de oameni-alegători cu WC în fundul curții și fără apă curentă decât pe unii care au toate astea și drept bonus și acces la informații. E masa electorală cel mai ușor de învârtit pe degete.
Eu unul – sincer să fiu – încă mai visez ca nu peste mulți ani să avem un județ Argeș fără toaletă în fundul curții și apă cărată cu găleata. Și m-aș bucura ca Prefectura, Consiliul Județean și toți candidații pentru funcțiile de primari de comune să vină cu proiecte viabile și deloc utopice pentru ca cetățenii-votanți să aibă apă curentă, canalizare, curent electric și asfalt pe drumuri. Peste tot. Până și în cel mai îndepărtat cătun. Și de abia când și ultimul WC din fundul curții va fi o amintire vom putea spune că alegătorii au câștigat. Și că alegerile și campaniile electorale au dat rezultate. Deocamdată însă, realitatea e una de Ev Mediu timpuriu în multe sate din județ.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii