Web Analytics

Video! Întâlnire consultativă la Palatul Victoria cu organizații nonguvernamentale, pentru reforma sistemului de asistență socială din România

de | 31.07.2023 21:06 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, astăzi, la prima rundă de consultări între reprezentanți ai Ministerului Muncii, în frunte cu ministrul Simona Bucura-Oprescu, și organizații neguvernamentale reprezentative din domeniul serviciilor sociale și apărării drepturilor omului, pentru elaborarea unui set de reforme instituționale și legislative în sectorul asistenței sociale și serviciilor de profil din România.

Simona Bucura Oprescu, Ministrul muncii
Simona Bucura Oprescu, Ministrul muncii

Șeful executivului a reiterat intenția Guvernului ca, până pe 31 august, să fie finalizat noul proiect de lege a asistenței sociale, în colaborare cu mediul asociativ, încât să fie prezentat spre dezbatere Parlamentului la începutul noii sesiuni. ”Vrem ca legea s-o finalizăm împreună cu dumneavoastră, s-o ducem la Parlament și să închidem capitolul de abuz și de pierderi de vieți omenești”, a declarat acesta la finalul intervenției sale.

Premierul Ciolacu a punctat și mai multe aspecte care trebuie abordate, precum crearea unui Registru electronic al persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități, beneficiare de asistență socială, proiectarea unui mecanism de colaborare între autoritățile responsabile, inclusiv la nivel local, și găsirea unei modalități definite de finanțare în sistem. În context a fost evocată necesitatea modificării sistemului de control şi autorizare privind centrele de îngrijire şi asistenţă socială.

Reuniunea consultativă de astăzi a fost organizată de consilierul de stat pe relația cu societatea civilă în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, și a avut în centrul dialogului o serie de probleme curente și măsuri necesare în sectorul asistenței sociale. Printre acestea, se numără imperativul unor intervenții legislative pentru modificarea legislației asistenței sociale, a legislației din domeniul asigurării calității în domeniul serviciilor sociale și a legislației privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. S-a subliniat nevoia unui parteneriat real între societatea civilă și reprezentanții Guvernului, pentru reușita acestui demers. În acest sens, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a convenit cu organizațiile participante o modalitate de lucru pentru a avansa în această direcție și a finaliza o propunere de modificare legislativă până la data de 31 august 2023.

Alte aspecte semnalate de reprezentanții societății civile și care necesită să fie regândite se referă la finanțarea sistemului de servicii sociale și asigurarea resurselor umane necesare în sistem, pentru a rezolva problema subdimensionării ofertei de servicii sociale în raport cu cererea existentă. De asemenea, s-a discutat despre rezultatele controalelor existente, despre nemulțumirile organizațiilor neguvernamentale privind unele excese comise pe parcursul acestora  și nevoia ca aceste controale să fie ajustate, pentru o mai mare eficiență și axarea pe partea de prevenție.

Citește și:

A fost abordată și partea de prevenție a relelor tratamente, pentru ca abuzuri de tipul celor recente să nu mai fie posibile. În acest sens, s-a subliniat nevoia unui mecanism de monitorizare independent, a unui sistem de audit independent si a unui mecanism de asistență a victimelor.

Din partea Guvernului, la întâlnirea de astăzi au mai participat reprezentanți din cadrul Cancelariei Prim-ministrului și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Asociațiile neguvernamentale prezente la dialog au fost: Asociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Confederația Caritas România, Consiliul Național al Dizabilității din România, Federația Filantropia, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Federația SenioriNet, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), HOSPICE Casa Speranței, Organizația Salvați Copiii.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *