Web Analytics

Aproape 2.000 de arbori tăiaţi ilegal şi sustraşi, la Valea Caselor, şi niciun vinovat!

de | 27.07.2023 13:30 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Parohia Târgu Dealului și Mănăstirea Trivale au rămas cu paguba
Dosarul a fost clasat și pădurarul achitat

În septembrie 2020, Parohia ”Târgu Dealului” din Ștefănești a formulat o plângere penală către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni prin care a reclamat dispariția a 267 de arbori, înalți de 15 metri, de pe fondul forestier aflat în proprietatea bisericii. Preoții spuneau atunci că prejudiciul se ridică la 120.000 de lei, ba chiar mai mult, și s-au constituit în parte civilă.

„Nu înțelegem cum sunt tolerate toate jafurile din păduri, cum au dispărut fără urmă 267 de arbori, unii cu diametrul de 60-70 cm și înalți de peste 15 metri; unde au fost organele silvice, Radarul Pădurilor, Garda Forestieră sau paza?”, se întrebau, pe drept cuvânt, slujitorii bisericii. Iar procurorii au deschis dosar penal petru a afla cum au dispărut cei aproape de 300 de arbori. Au fost declanșate controale ale Ocolului Silvic Topoloveni și Gărzii Forestiere și s-a descoperit că paguba era mult mai mare, iar în afară de arborii Parohiei Târgu Dealului și ai Sfintei Mănăstiri Trivale, din pădurea de la Valea Caselor au mai fost tăiați și arborii statului, în total aproape 2.000 de copaci din care au mai rămas doar cioatele.

Dar, ce credeți, după aproape trei ani, pe 4 iulie 2023, Parohia Târgu Dealului, din Ștefănești, a primit extrasul din rechizitoriul emis în dosar prin care s-a dispus clasarea cauzei! Din rechizitoriu rezultă că, urmare a cercetărilor efectuate, generate de plângerile reprezentanților bisericii, s-a descoperit că, de fapt, lipsesc 1.928 de arbori! Dar pădurarul, inculpat inițial, este achitat, iar autorii rămân nedescoperiți și, ca atare, nepedepsiți. Pentru asta se va deschide un nou dosar…

Citește și Doi argeșeni, încarcerați! Ani grei de închisoare pentru complicitate la tăieri de arbori!

Cioatele au fost acoperite cu pământ, frunze sau substanțe care produc îmbătrânirea artificială, pentru a nu se afla când au fost tăiați copacii

În legătură cu faptele, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni, Constantin Cosmin Puiulescu, a arătat că în perioada 15.04-20.08.2020, pădurarul Mădălin Vasile Haica (care a fost inculpat în dosar), în calitate de pădurar al Ocolului Silvic Topoloveni, titular al Cantonului nr. 5 Valea Caselor, situat pe raza comunei Călinești, Argeș, ar fi încălcat, din culpă, îndatoririle de serviciu, neapărând, adică, integritatea fondului forestier al cărui titular era. În acest fel, în perioada menționată, autori necunoscuți au tăiat fără drept și au sustras 1.928 de arbori din specii diferite, rezultând un prejudiciu în valoare totală de 181.720,49 de lei, fără TVA. Pagubele au fost descoperite în urma mai multor controale, astfel:

În perioada 23 – 30.07.2020, reprezentanții Ocolului Silvc Topoloveni au efectuat un control de fond la Cantonul nr. 5 Valea Caselor, aflat în gestiunea pădurarului Mădălin Vasile Haica și în proprietatea Statului, ocazie cu care au fost identificate 930 de cioate provenite din arbori tăiați fără drept (care nu erau marcați de ocoalele silvice), după care au fost sustrași, rezultând un volum de 239,603 mc în valoare de 52.388,841 lei, fără TVA. Măcelul a fost constatat și de Garda Forestieră Ploiești care a descoperit că cioatele apăruseră în ultimul an cu toate că o parte dintre acestea au fost acoperite cu pământ, frunze sau substanțe care produc îmbătrânirea artificială. Adică întocmai cum fac criminalii profesioniști, pentru a încerca să își ascundă faptele…

Citește și Tăieri în Pădurea Trivale. Piteştenii trag un semnal de alarmă

S-a furat și din pădurea Sfintei Mănăstiri Trivale

La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2020, reprezentanții OS Topoloveni au efectuat din nou un control de fond la Valea Caselor, ocazie cu care au fost identificate încă 713 cioate provenite din arbori tăiați și sustrași fără drept, rezultând un volum de 39,086 mc în valoare de 9.829,10 lei, fără TVA. În aceeași perioadă, tot la Valea Caselor, silvicultorii OS Topoloveni au verificat și suprafața de pădure de 40,73 ha, aparținând Sfintei Mănăstiri Trivale, ocazie cu care au descoperit încă 18 cioate , adică un volum de masă lemnoasă de 2.231 mc în valoare de 407,54 lei, fără TVA. Pe suprafața de 15 ha de pădure aparținând Parohiei Târgu Dealului, controlul a ajuns în zilele de 15 și 16 septembrie 2020 și a constatat încă 267 de cioate de arbori nemarcați față de controlul anterior, din luna iulie, adică un volum de 242,255 mc, în valoare de 119.095,01 lei, fără TVA.

Pădurar achitat și dosar disjuns după aproape trei ani de cercetări, pentru depistarea vinovaților

Așadar, în total, din Cantonul nr. 5 Valea Caselor, aflat în gestiunea pădurarului Mădălin Haica, au fost tăiați ilegal și sustrași 1.928 arbori, din specii diferite, rezultând un prejudiciu în valoare totală de 181.720,49 lei. Din acest cuantum, Ocolul Silvic Topoloveni, ca parte vătămată, a recuperat de la pădurar suma de 16.740,27 lei.
Însă „în cauză nu s-a putut stabili cu certitudine că inculpatul Haica Mădălin Vasile a tăiat fără drept și sustras cei 1.928 arbori sau că a fost în conivență infracțională cu autorii infracțiunilor silvice”, a considerat procurorul, deși din probele administrate în cauză s-a stabilit fără niciun dubiu că inculpatul a încălcat, din culpă, îndatoririle de serviciu, zice tot acesta. Și dispune clasarea cauzei privind plângerile formulate de Direcția Silvică Argeș și Parohia Dealu Târgului pentru infracțiunea de delapidare în ceea ce îl privește pe pădurar, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

În plus, este clasată și cauza privind plângerile Direcției Silvice Argeș și Parohiei Dealu Târgului pentru infracțiunile silvice de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, presupus a fi fost comise de Mădălin Vasile Haica, întrucât nu sunt probe că acesta a săvârșit infracțiunile. Însă se dispune disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar și trimiterea acestuia Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș, Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol pentru completarea și continuarea cercetărilor în vederea identificării și tragerii la răspundere a persoanelor care au tăiat și sustras cei aproape 2.000 de arbori de la Valea Caselor.

Citește și Avem rechizitoriul primului caz de răspundere penală pentru tăieri din Pădurea Trivale

„Nimeni nu are nicio vină, numai pădurea e de vină că a înregistrat o lipsă de 2.000 de mc”, spun, ironic, reprezentanţii bisericii

„Acțiunea cuprinde mai multe plângeri cumulate. Sunt, din partea Cultelor, Parohia Târgu Dealului, Mănăstirea Trivale și Ocolul Silvic Topoloveni. Primii care am descoperit furtul am fost noi, am depus o plângere, nu a fost luată în seamă, am cerut control de fond și atunci au luat-o dintr-un cap al cantonului, până la noi, și au găsit și în fondul de stat, și în fondul bisericesc, aceste lipsuri. Greu s-au sesizat, noi am sesizat în mai (2020) și ei de abia s-au urnit prin toamnă. Atunci noi am sesizat Parchetul și Romsilva. Și dânșii (n.red. – autoritățile silvice), au făcut plângeri.

Dar anchetatorilor le-au trebuit doi ani de zile și ceva ca să constate că pădurarul nu are nicio vină! Nimeni nu are nicio vină, numai pădurea e de vină că a înregistrat o lipsă de 2000 de metri cubi! S-a dat achitare pe motiv că nu există pedeapsă de delapidare, dar noi am cerut descoperirea vinovaților, nu am zis că el (n.red. – pădurarul) singur a putut face asta. El, potrivit Codului Silvic și regulamentului de administrare și pază, este însoțit în această activitate de șeful pazei, de șeful districtului și, bineînțeles, de șeful de ocol. Despre aceste persoane nu se face nicio mențiune, atunci îl scoate și pe pădurar de sub urmărire penală pentru inexistența faptei, după doi ani și ceva. Rămâne paguba în sarcina păgubiților și se apucă să mai facă un alt dosar, dar între timp paguba nu s-a acoperit. Și statul este jefuit, pentru că o mare parte din proprietate e de stat, în timpul ăsta au luat premii, au luat salarii de competență, au luat bonificații speciale că s-au luptat cu hoții… Codul Silvic mai spune un lucru, că în termen de cinci zile de la comiterea furtului trebuie să anunțe instituțiile abilitate.

Păi, nu șeful de ocol a sesizat, am sesizat noi lipsa arborilor! Acesta este punctul nostru de vedere pe care l-am susținut, îl susținem cu probe și cu acte. Noi, consiliul parohial, am cerut acolo inclusiv să ne primească domnul procuror ca să îi expunem situația. Nici nu a vrut să audă. Radarul Pădurii nu există, controale nu există, pădurarii fac ce vor. Și procuratura îi absolvă de orice pedeapsă și atunci cum să nu golim țara de păduri?!…”, spun reprezentanții consiliului parohial.

Citește și Încă un eșec al statului român – Tăierile ilegale de păduri fac noi victime

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *