# Hai că aşa ceva n-aţi mai auzit! # Vicele Marian Anghel (foto) a sesizat Anticorupția că primarul Niculaie Dragnea a realizat o lucrare de infrastructură fără aprobarea Consiliului Local și pe o proprietate privată
La sfârșitul anului trecut la Băiculești a fost realizată lucrarea „Apărare de mal Valea Tutanei”, în valoare de 126.330,99 lei cu TVA. Numai că în urma unei sesizări către Curtea de Conturi, ANAF și Prefectura Argeș, semnată de româno-franțuzoaica Simona Niculescu, cea care a câștigat în instanță celebrul proces prin care administrația locală din Băiculești a fost obligată să reabiliteze un drum comunal, s-a constatat că lucrarea s-a desfășurat pe suprafața Administrației Bazinale de Ape Argeș-Vedea, fără avizul acesteia și fără aprobarea Consiliului Local Băiculești. De aici a început tot scandalul care s-a lăsat cu un dublu denunț la DNA.
Ca urmare a unui control la care au luat parte reprezentanţi de la ISU Argeş, Prefectura Argeş şi Administrația Bazinală Argeș-Vedea, primăria Băiculești a fost amendată cu suma de 25.000 de lei (cu 12.500 lei, dacă suma era plătită în 48 de ore) pentru lucrări ilegale pe domeniul Apelor Române. Cum lucrarea cu pricina a fost făcută fără aprobarea Consiliului Local, acest fapt a determinat-o pe doamna Niculescu (care are dublă cetățenie – română și franceză) să facă plângere împotriva Primăriei Băiculești la DNA Pitești pentru deturnare de fonduri. Femeia a sesizat faptul că lucrarea de protejare a malurilor a fost realizată cu bani de la capitolul „Transporturi”, deși ea se încadra la lucrări hidrotehnice. Chiar și viceprimarul Marian Anghel a făcut un denunț la DNA Pitești împotriva primarului pentru respectiva lucrare, reclamând că ar fi fost făcută ilegal, fără aprobarea Consiliului Local și pe proprietate privată. Răspunsul Instituției Prefectului a confirmat practic reclamația viceprimarului, atrăgând atenția că au fost încălcate prevederile Legii Administrației Publice Locale pentru că realizarea acestui obiectiv de investiții nu s-a făcut cu aprobarea Consiliului Local al comunei Băiculești, care are competența de a decide cu privire la realizarea unor obiective de investiții finanțate din bugetul local. O altă neregulă sesizată de Prefectură este și faptul că autoritatea publică locală, în calitate de beneficiar, nu a solicitat și nu a deținut o autorizație de construcție. Concluzia? Specialiștii ABA Argeș Vedea au stabilit că, din punct de vedere tehnic, lucrarea nu corespunde normelor în vigoare, iar Instituția Prefectului a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș.
Lucrarea a fost făcută de o firmă de casă a primarului
În cursul anului 2014, mai exact în lunile noiembrie-decembrie, pe albia râului Tutana s-a realizat o lucrare de întărire maluri prin construirea unor gabioane pe o lungime de 125 de metri, fără aprobarea Consiliului Local. Un lucru interesant este că lucrarea a fost realizată de firma SC Nykman Super SRL, ce îl are ca administrator pe Liviu Manolescu, un om de afaceri din Băiculești, firma sa având ca obiect de activitate lucrări de ipsoserie, nicidecum de infrastructură-întărire maluri. În anul 2013, respectiva firmă avea doar 6 salariați, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice. Trebuie menționat că SC Nykman Super SRL este privită de localnici ca firma de casă a Primăriei Băiculești, având încheiate numeroase contracte de-a lungul anilor.
Primarul Dragnea: „Fiind în regim de urgență, puteam face lucrarea și fără aprobarea Consiliului Local”
În replică, edilul de la Băiculești, Niculaie Dragnea, a ținut să contrazică concluziile raportului realizat de Prefectura Argeș: „Investiția a fost realizată în regim de urgență din cauza calamităților. Fiind lucrare în regim de urgență, ca primar am calitate de președinte al Consiliului local pe situații de urgență și pot să o aprob fără acordul lor. (…) Că nu am avut avizul de la Ape, este un lucru pe care mi-l asum. Totuși, lucrarea pe care am realizat-o era una necesară pentru că acolo era dezastru. Ea a fost recepționată calitativ și cantitativ de o comisie formată din mai mulți membri, președintele acesteia fiind viceprimarul Anghel Marian. Întrebați comisia de recepție prin ce utilaje a fost făcută. Am dat dispoziție, toate lucrările au fost făcute prin documente. Referitor la firmă, ea are codul CAEN pe construcții. Poate să aducă certificat. Acum, prin această firmă, executăm niște tribune la terenul de sport printr-o procedură tot legală. Nu e nici un ipsos acolo, ca să fac o glumă”.
Viceprimarul Anghel: „Am găsit această lucrare făcută pe domeniul ABA AV, iar în partea de est, ca proprietar, e Cotea Dumitru, prietenul domnului primar”
Viceprimarul Marian Anghel ne-a spus că a aflat de această lucrare doar în momentul recepției: „Am fost președinte de recepție la terminarea lucrărilor. Nu știam că există această lucrare, dar am aprobat-o pentru că am văzut că era finalizată. După ce am făcut această recepție am anunțat Consiliul Local și am solicitat documentele care stau la bază. Am solicitat hotărârea Consiliului Local, prevederea bugetară și proiectul tehnic, care nu există… Am rămas surprins de execuția acestui dig de apărare, deoarece nici eu, cât nici colegii mei consilieri nu știam de existența lui. Am găsit această lucrare făcută pe domeniul ABA AV, iar în partea de est fiind proprietar, Cotea Dumitru, prietenul domnului primar. Pe 20 mai am făcut și un denunț la DNA legat de respectiva lucrare, pe care o consider că s-a efectuat fără a fi legală”. Cum prietenii la nevoie se cunosc, unul dintre beneficiarii lucrării fără aprobarea Consiliului Local este Dumitru Cotea, un om de afaceri local și bun prieten al primarului, care are gospodăria în acel loc. În acest sens vă prezentăm și una dintre concluziile reprezentanților Prefecturii care atrag atenția că „singura construcție situată în zona unde a fost edificată lucrarea de apărare mal și care este efectiv pusă în pericol de erodarea malului este o anexă gospodărească-grajd”.
Alex Vlaicu
0 Comentarii