Săptămâna trecută, sistemul sanitar argeşean a ajuns exemplu negativ la nivel naţional. Şi asta fiindcă pensionarii din Argeş sunt obligaţi să facă mai întâi un drum pe la Finanțe, înainte de a bate la uşa medicului de familie pentru a-şi primi reţeta compensată. Iar după cum se ştie, la Finanţe, cozile sunt cu muult mai lungi ca la doctor…
Conform legislaţiei în vigoare, pentru a putea beneficia de medicamentele compensate în proporţie de 90%, pensionarii trebuie să facă întâi medicului dovada că au venituri foarte mici, sub 700 de lei. Numai că, la ora actuală, cuponul de pensie şi o declaraţie pe propria răspundere nu mai sunt suficiente. Înainte de a merge la doctor, bătrânii sunt nevoiţi să bată drumul la Direcția Finanțelor, pentru un certificat fiscal care să demonstreze că unicul lor venit e pensia modestă. Măsura a venit, totuşi, pe fondul numeroaselor nereguli descoperite de Curtea de Conturi a României în acest sector, în timpul unui control care a vizat inclusiv judeţul nostru. Unui număr de peste 100 de medici argeşeni li se impută faptul că au eliberat reţete compensate – pe baza cuponului de pensie şi a declaraţiei pe propria răspundere – unor persoane neîndreptăţite să le primească.
Ioan Dordea, director adjunct CAS Argeş: „Nu noi am obligat medicii să ceară acele adeverinţe de la Finanțe”
Pentru că în tot acest scandal al adeverinţelor de la ANAF, s-a vehiculat la un moment dat că acestea au fost solicitate chiar de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, am solicitat instituţiei un punct de vedere referitor la situaţie. Ioan Dordea, directorul adjunct al CAS Argeş, ne-a precizat că: „Nu noi am obligat medicii să ceară acele adeverinţe de la Finanțe. Curtea de Conturi, în urma unui control din 2011-2012, a considerat că au primit reţete compensate pensionari cu pensia între 0 şi 700 de lei, care aveau şi alte venituri. Conform legii, aceştia nu trebuiau să primească reţetă cu coplată foarte mică. Caselor Judeţene li s-a cerut să recupereze banii, aşa că au fost verificaţi medicii de familie indicaţi de Curtea de Conturi că au dat acele reţete. Probabil că, ulterior, medicii au stabilit să aibă un document acoperitor de la ANAF”. Ioan Dordea mai spune că CAS Argeş nu are competenţa necesară pentru a se îndrepta împotriva pacienţilor care au dat pe propria răspundere o declaraţie falsă asupra veniturilor. Aşa că cel tras la răspundere rămâne tot medicul de familie care a prescris reţeta.
Mariana Boşneag, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Argeş: „De ce să răspund eu pentru o declaraţie mincinoasă?”
Mariana Boşneag (foto), preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Argeş, susţine că o parte din pensionarii care au beneficiat de reţetele compensate au comis un fals în declaraţii. „Pensionarii au minţit. Au semnat declaraţia pe propria răspundere că au venituri mai mici de 700 de lei, dar s-a constatat că au venituri mai mari. Unii au spus că e vorba de dobânda unui cont la CEC, alţii că fiul a depus banii la bancă pe numele mamei, şi nu în contul lui, iar mama nu a ştiut. Am avut o perioadă în care i-am trimis la ANAF pentru a lua certificat fiscal. Dar şi aici am luat plasă, pentru că acest certificat fiscal e valabil 90 de zile şi ANAF încarcă baza retro după două luni de zile, iar pacientul a apărut cu venituri. Nu e normal ca eu, medic de familie, să controlez venitul pacientului. Cei care au dat declaraţii false ar trebui anchetaţi de poliţie pentru recuperarea banilor. De ce să răspund eu pentru o declaraţie mincinoasă?”.
Mariana Boşneag ne-a precizat că o parte din prejudiciu a fost recuperat de medici, deşi nu s-a ajuns încă la anchetarea pacienţilor de către organele competente. „Probabil mulţi dintre pensionari au interpretat venituri din pensii sub 700 de lei, nu şi din alte surse. Am cerut declaraţia de la ANAF pentru a nu mai exista interpretări diferite. În nenumărate rânduri am solicitat şi către Minister, CAS şi ANAF interpretarea legii ad-literam”. Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Argeş ne-a mai spus că însuşi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a promis că în două luni, până la semnarea următorului contract dintre medicii de familie şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, se va găsi o modalitate de rezolvare a problemei. Fie se va schimba legea, fie formularea din declaraţia pe propria răspundere pentru a nu mai putea fi interpretată. Totuşi, până atunci, pensionarii vor continua să stea la coadă şi la ANAF, nu doar pe la uşa medicilor, pentru a beneficia de reţetele compensate care li se cuvin. Iustina HARCO-BURCEA
0 Comentarii