Varianta BA.2 a COVID-19 poate provoca boli grave

de | 18.02.2022 13:39 | Actualitate, Home

Virusul BA.2 – o subvariantă a Omicronului – nu doar se răspândeşte mai repede decât Omicronul, ci poate provoca, de asemenea, oformă mai severă de boală şi pare capabil să contracareze unele dintre armele cheie împotriva Covid-19, sugerează noi cercetări, potrivit CNN.

Noi experimente de laborator realizate în Japonia arată că varianta BA.2 poate provoca boli grave, precum variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta.Precum varianta Omicron, pare să fie imun la vaccin. Astfel, o doză booster restabileşte nivelul de protecţie, iar îmbolnăvirea după infectarea cu virusul devine cu aproximativ 74% mai puţin probabilă.

Citește și: Tragedie cu repetiţie la Spitalul Judeţean / Soţia ziaristului Cristi Marinescu: ”Între 11-18 ianuarie a stat la Judeţean, unde s-a infectat cu Covid de la un pacient din salon”

BA.2 este, de asemenea, rezistent la unele tratamente, inclusiv sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.„Ar putea fi un virus mai periculos decât BA.1 şi ar putea fi capabil să se transmită mai repede şi să provoace boli mai grave”, a comunicat dr. Daniel Rhoads, şeful secţiei de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio. Rhoads a analizat studiul, dar nu a fost implicat în cercetare.BA.2 a suferit multe mutaţii, în comparaţie cu virusul iniţial care a apărut în Wuhan, China. Are, de asemenea, zeci de modificări genetice care sunt diferite de tulpina originală Omicron.„După cum probabil ştiţi, BA.2 se numeşte Omicron ascuns, deoarece testele PCR nu îl identifică (…). Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar pentru a descoperi această variantă”, a declarat Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul. El mai susţine că aceste constatări dovedesc că BA.2 nu ar trebui considerat o variantă Omicron şi că trebuie monitorizat mai îndeaproape.Descoperirile au fost publicate, miercuri, ca un studiu preprint pe serverul bioRxiv.

Citește și: Primăria organizează târg de mărțișor în municipiul Pitești

În mod normal, înainte ca un studiu să fie publicat în jurnalul medical, acesta este analizat de experţi independenţi. Preprinturile permit distribuirea mai rapidă a cercetării, dar sunt postate înainte să fie revizuite încă o dată.

Informaţii contradictorii privind severitatea varianteiBA.2

Este cu aproximativ 30%-50% mai contagios decât Omicron. A fost detectat în 74 de ţări şi 47 de state din SUA. Însă, există păreri contradictorii cu privire la severitatea BA.2. Spitalizările continuă să scadă în ţările unde varianta BA.2 a început să fie ţinută sub control, cum ar fi Africa de Sud şi Marea Britanie. Cu toate acestea, în Danemarca, unde BA.2 a devenit principala cauză de infecţii, spitalizările şi decesele sunt în creştere, potrivit OMS.Noul studiu a constatat că BA.2 se poate multiplica în celule mai rapid decât BA.1, versiunea originală a Omicron. De asemenea, celulele se unesc mai repede. Acest lucru permite virusului să creeze aglomerări mai mari de celule, ceea ce este îngrijorător, deoarece ulterior, aceste aglomerări permit multiplicarea mai rapidă a virusului. Totuşi, există şi o parte pozitivă. Anticorpii din sângele persoanelor vindecate recent de Omicron par să aibă o oarecare protecţie împotriva BA.2, mai ales dacă au fost şi vaccinate anterior. Acest lucru este „încurajator”, potrivit lui Deborah Fuller, virolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, care a revizuit studiul, dar nu a făcut parte din cercetare. 

Acest articol este despre: boli,cercetari,omicorn,pacienti,virus

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole