Web Analytics
scris joi, 26.10.2023

Valea Iaşului, la aniversarea de 500 de ani de la atestarea documentară

Duminică, 22 octombrie 2023 a fost organizată la Valea Iașului o sărbătoare dedicată împlinirii a 500 de ani de la atestarea documentară a satului Valea Iașului. Organizarea acestui eveniment, la care au participat peste 250 de persoane, venite din toate satele comunei, dar și din București, Pitești, Curtea de Argeș, Bascov și Domnești, nu a revenit Primăriei și Consiliului Local, ci Asociației Culturale Cerbureni-Iași al cărei președinte este fostul primar Nicolae Barbu.

Valea Iaşului, la aniversarea de 500 de ani de la atestarea documentară

”Trebuie să vă mărturisesc că unul dintre obiectivele pe care doream să le realizez după alegerile din 2020 era aniversarea a 500 de ani de la atestarea documentară a satului Valea Iașului. Nu a fost să fie… Nu am renunțat, am revizuit situația și, cumva intuind că nu este interes din partea unora pentru istoria noastră, am muncit aproape tot anul 2022 pentru a înființa ASOCIAȚIA CULTURALĂ CERBURENI-IAȘI, care este constituită ca persoană juridică de drept privat, organizată pe baza liberului consimțământ al membrilor fondatori, având ca scop să facă cunoscute valorile culturale și etnice, arta, muzica, istoria și tradițiile comunei Valea Iașului și, în scop caritabil, să acorde ajutor moral și material celor aflați în nevoie.

Mulțumesc pe această cale celor patru persoane care mi-au fost alături, inclusiv material, în acest demers, doamnele Diana Alexandra Oprea și Nicoleta Eugenia Vintilă Ducu și domnii Oliver Bucur și Eduard Iacobescu. Denumirea satului Valea Iaşului apare pentru prima oară în hrisovul domnesc din 4 aprilie 1523, dat la Târgovişte de voievodul Radu de la Afumaţi, prin care întăreşte stăpânirea Mănăstirii Argeş peste mai multe sate, bălți și mori printre care și Iaşii. Făcând un calcul 2023-1523, rezultă 500 ani”, a spus Nicolae Barbu.

Citește și Ministrul Mircea Fechet, implorat să „convingă” Prefectura Argeş să facă dreptate la Direcţia Silvică

Citește și Ministrul Pădurilor, sesizat despre chefurile din cabanele Direcţiei Silvice Argeş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...