Web Analytics

VÂLCEA: CET Govora – scutită de supraimpozitarea cu 80% pe veniturile suplimentare obținute din vânzarea curentului electric

de | 10.04.2022 15:55 | Actualitate, Economie

Cogenerarea care dă căldură populației va fi scutită de suprataxa de 80% pe veniturile suplimentare obținute din vânzarea energiei electrice. ANRE și ANPC vor impune un „formular unic de facturare”.

Producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate locale de încălzire pentru populație și produc, în cogenerare, și energie electrică vor fi scutiți de supraimpozitul de 80% pe veniturile suplimentare obținute din vânzarea angro a curentului electric produs la prețuri de peste 450 lei/MWh, potrivit unei modificări la recenta OUG cu măsuri împotriva scumpirilor la energie și gaze aprobate de senatorii din Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a camerei superioare a Parlamentului.

Citește și: Tânăr din București, reținut pentru tentativă de omor, în cazul adolescentului înjunghiat în spate

Astfel, vor fi scutite de supraimpozitare „companiile care furnizează servicii publice de termice care produc energie electrică prin cogenerare”, conform unui amendament votat de Comisie și inclus în raportul pe fond asupra proiectului legii de aprobare a OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, relevă date analizate de Profit.ro. Printre beneficiarii acestui amendament se numără cei mai mari producători de agent termic din țară, precum: Electrocentrale București (ELCEN), CET Iași, CET Craiova sau CET Govora. OUG nr. 27/2022 prevede că, de la 1 aprilie 2022, toți producătorii de energie electrică sunt supraimpozitați cu 80% pe veniturile suplimentare constând în diferența pozitivă dintre prețul mediu lunar efectiv de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh, înmulțită cu cantitățile lunare vândute, de la supraimpozitare fiind exceptate doar capacitățile de producție de energie puse în funcțiune după intrarea în vigoare a ordonanței. Anterior, de suprataxă erau scutiți producătorii din surse fosile, inclusiv cogenerare, precum și cei pe bază de biomasă.

Citește și: Argeșeni amendați pentru transport ilegal de lemne

Un alt amendament admis în Comisia de la Senat se referă la facturarea consumului de energie și gaze. „Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”, se arată în textul acestuia.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *