Web Analytics

Unic în România! La Nucşoara se află „Pădurea poveştilor nemuritoare”

de | 26.05.2023 10:30 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Poveștile nemuritoare sunt purtate de cărți, câteodată de generații de oameni. La Nucșoara, pădurea ține poveștile în nemurire… Pădurea de fagi deja seculari, copaci care încă nu au uitat cum ofereau adăpost partizanilor.

Mai întâi a fost o idee apărută din suferință. O spune chiar primarul din Nucșoara, Ion Cojocaru. Acum patru ani a avut de suferit, acum trei ani a fost și mai greu. Și, la un moment dat, s-a trezit pe pajiște, în Gruiu. Atunci și-a dat seama că totul poate fi văzut și înțeles și apreciat altfel. Fagii seculari i-au oferit noua perspectivă, iar primarul și-a dorit să nu fie singurul care să se bucure de ceea ce ar trebui să se bucure mulți alții. Și, cu sprijinul Fundației „Conservation Carpathia”, cele șase sute de hectare de pe trei sate acoperite cu fagi vechi și de patru sute de ani s-au transformat în „Pădurea poveștilor nemuritoare”.

Mii de copaci au fost fotografiați de Daniel Mîrlea, vicepreședinte al Asociației Fotografilor de Natură din România, evidențiați prin numerotare și acum sunt gata să fie adoptați pentru a purta și duce mai departe poveștile oamenilor. „Sunt 2.544 de fagi numerotați și puși pe o hartă. Îi adopți și îți lași povestea acolo. Iar banii strânși din adopții vor fi folosiți pentru amenajarea poienilor și crearea unui circuit turistic. Iar Primăria se va asigura de faptul că fagii vor rămâne în picioare încă alte sute de ani”, spune Victoria Donos, director de comunicare în cadrul Fundației „Conservation Carpathia”.

Cine dorește să adopte un fag secular îl poate alege din harta zonei, postată pe site-ul arbori cu povești, sau căutându-l după un număr. Adopția costă șapte sute de lei. Adoptatorul poate să-și lase pe site o poveste care va fi editată, înregistrată audio și imprimată pe un cod QR care va fi plasat pe arborele ales. Deja pot fi ascultate povești în pădurea de fagi. Cum ar fi povestea Elisabetei Rizea, simbol al rezistenței anticomuniste locale, în pădurea de fagi din satul Gruiu existând și acum urme ale ascunzișurilor folosite de partizanii urmăriți de poliția politică a regimului comunist. Sau cum ar fi povestea Anei Maria Brânză, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la scrimă. Sau a alpinistului Alex Găvan ori a jurnalistului britanic Charley Ottley. Iar vocile înregistrate sunt a Amaliei Enache și a lui Victor Rebengiuc.

Citește și Fundația Conservation Carpathia: Turma din munții Făgăraș s-a înmulțit cu trei noi pui de zimbru!

O campanie pentru protejarea unei păduri unice în lume

Campania de adoptare a fagilor din „Pădurea poveștilor nemuritoare” a început și cu anunțul Simonei Bucura Oprescu, deputat de Argeș, că va alege un fag al cărui nume va fi cel al propriului copil, Alexandru. Și se derulează și datorită implicării lui Ion Holban, manager de proiect, și a Ralucăi Andreica, PR la Agenția McCann Romania, prezenți pe pajiștea de la Gruiu pentru a admira fagii – „în nicio pădure nu găsești arbori așa de mari, e unicat în Europa, poate și în lume”, după cum susține Ion Holban – și pentru a asculta doinitul la naiul Mădălinei Lupu sau pe fluierașii din Nucșoara, gătiți în straie populare.
Campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” este deschisă tuturor celor care doresc să susțină păstrarea valorilor naturale și își propune să promoveze suprafețele întinse de pășuni vechi pe care cresc numeroși arbori seculari, în special fagi.
Cătălin I. Butoiu

Citește și Fundația Conservation Carpathia lansează programul “Junior Ranger”

Citește și Fundația Conservation Carpathia susține lansarea unui Punct Gastronomic Local la Podul Dâmboviței

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *