Web Analytics

Un ziarist de la Jurnalul, în delegaţia care l-a însoţit pe Traian Băsescu în Maramureş

de | 23.08.2012 12:40 | Actualitate

# Colega noastră, Ioana Ștefan, a fost la slujba din Prislop împreună cu familia prezidențială și s-a întreținut cu Maria Băsescu, care i s-a părut o femeie de mare bun simț. Un redactor al Jurnalului de Argeș, Ioana Ștefan, a făcut parte din delegația care l-a însoțit în week-end-ul trecut pe președintele Traian Băsescu în pelerinajul acestuia la mănăstirea maramureșeană Prislop. Colega noastră a fost prezentă la slujba religioasă la care a participat șeful statului și s-a întreținut apoi, minute bune, cu prima doamnă a țării, Maria Băsescu, care i-a făcut o impresie deosebită. Traian Băsescu a părut destul de liniștit înaintea deciziei privind validarea sau invalidarea referendumului, dovadă că rugile adresate lui Dumnezeu în biserica din Prislop, al cărei ctitor este, i-au fost ascultate.

Maria Băsescu n-avea pic de fard pe față și a venit încălțată în balerini

Suita prezidențială a ajuns la Prislop sâmbătă, 18 august, acolo unde șeful statului și soția sa, Maria Băsescu, au fost primiți cu căldură de starețul Andrei și ceilalți monahi. După ce au petrecut noaptea la mănăstirea de suflet a președintelui, Traian Băsescu și ceilalți membri ai delegației au participat, a doua zi, la o slujbă specială la care au fost prezenți peste 1.500 de credincioși. La prima parte a slujbei au participat și Prințul Paul și Prințesa Lia, finii familiei prezidențiale, aflați pentru prima dată la Prislop. Cum spuneam, colega noastră, Ioana Ștefan, n-a ratat ocazia de a sta de vorbă cu prima doamnă, care a dat dovadă de modestie, popularitate și mult bun simț. Maria Băsescu a venit nefardată, era îmbrăcată simplu și decent și purta balerini comozi în picioare. Doamna Maria nu și-a ascuns îngrijorarea față de starea de sănătate a Prințesei Lia, vizibil slăbită după o recentă intervenție chirurgicală la inimă. De altfel, Maria Băsescu i-a reproșat cu blândețe finei sale faptul că a făcut o deplasare atât de lungă, până în Maramureș, sugerându-i să se întoarcă la București. Asta nu înainte de a-i promite că îi va face o vizită, imediat după revenirea acasă. Cuplul princiar s-a conformat dorinței părinților spirituali, iar duminică, la prânz, au plecat spre București. În discuția purtată cu reporterul Jurnalului, soția președintelui a mărturisit că Traian Băsescu a ținut neapărat să vină la Prislop, „o mănăstire la care ține foarte mult”, dovadă că se și numără printre ctitori. Chestionată despre suma pe care a donat-o așezământului monahal, Maria Băsescu a răspuns cu o întrebare: „Chiar are vreo importanță câți bani am dat?”. Însoțit de doar doi ofițeri SPP,  președintele a fost și el destul de discret, evitând să facă orice fel de declarații politice. După slujbă, cuplul prezidențial și cei care l-au însoțit au luat masa în corpul de clădire în care locuiesc monahii, apoi au participat la serbarea câmpenească „Hora la Prislop”. Următoarea escală, a doua zi, de data asta doar a delegației, nu și a familiei prezidențiale, a fost la Mănăstirea Sucevița, după care întreaga suită a vizitat ferma și fabrica de lactate din Suceava deținute de Dumitru Morhan, un influent om de afaceri și, totodată, președintele Uniunii Ucrainenilor din România. De aici, colega noastră și ceilalți membri ai delegației au plecat la Vaslui, acolo unde a fost programată o întâlnire cu omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Cine a mai făcut parte din delegație

Alături de Maria și Traian Băsescu, din delegația condusă de Dumitru Morhan, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, au făcut parte nu mai puțin de 34 de persoane, între care oameni de afaceri, oameni de cultură, reprezentanți ai societății civile, precum și membri ai comunităților de ucraineni din România. Între membrii delegației s-au mai aflat Prințul Paul și Prințesa Lia, managerul Spitalului-Maternitate „Malaxa” din București, Florin Secureanu, care este și cavaler al ordinului de la Malta, Minodora Ilie, președinta Fundației „Omenia” sau colonelul (r) Nicolae Buzatu din Constanța. N-au lipsit nici oamenii de afaceri, și-i amintim aici pe Iaroslav Dobrovolschi (n.r.-vecin de casă cu președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici), care derulează afaceri în domeniile petrolier, energetic și al infrastructurii și care se situează în topul celor mai bogați ucraineni, Francesco Loizzo, investitor italian în domeniul centralelor eoliene, Elena și Gavril Mihalescu din Suceava sau Ștefan Miuțescu din Vâlcea. Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii