Web Analytics

Un român a adus la RAR un Ford fabricat în 1914

de | 16.04.2023 19:16 | Actualitate, Home

Un autoturism Ford T, fabricat în 1914, a ajuns la verificare la angajații Registrului Autor Român (RAR) din Iași.

Citește și: S-a întâmplat la un meci de fotbal în Belgia: galeria oaspeților a aruncat cu șobolani morți în fanii gazdelor

”Când colegii de la RAR Iași ne-au spus că au fost martorii unei întoarceri în timp, n-am știut cum să reacționăm. Totuși, aveau dreptate, iar ocazia de a putea vedea o mașină veche de peste 100 de ani și de a-i auzi sunetul motorului este o onoare pe care puțini o au. În imagini este un Ford T, fabricat în anul 1914, așa cum reiese și din documente.  Da, ați citit bine, 1914! Dacă vă întrebați cum ar fi să conduceți această mașină, trebuie sa știți că este necesar un instructaj temeinic înainte: pedala din stânga este schimbător de viteze, cea din mijloc este pentru mersul inapoi, cea din dreapta este frâna de serviciu, iar accelerația este o manetă în dreapta volanului”, au postat reprezentanții agenției pe Facebook.

Citește și: Doi tineri, salvați de salvamontiști după ce au rămas blocați pe munte purtând colanți și pantofi sport

Mașina are 20 de capi putere și este o raritate: nu există mai mult de 250 de exemplare în stare de funcțiune, în lume. ”Farurile funcționează cu acetilenă (există un generator de acetilenă), iar felinarele (pozițiile față-spate) sunt alimentate cu gaz lampant. Se estimează că în toată lumea ar mai putea fi aproximativ 200-250 de astfel de autovehicule produse în anul 1914. Performanțe și dotări? Motor de 2.900 cmc, 4 cilindri, 20 CP, răcire cu apă, viteză de până la 64 km/h, roți cu spițe din lemn, scânteie provenită de la magnetou și… o contribuție imensă la dezvoltarea Zeului Automobil. P.S. Nu știm dacă are kilometri reali, pentru că nu era dotată cu odometru”, se mai precizează în postare. (Foto: Facebook)

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *