Web Analytics
scris joi, 14.09.2023

Un poet piteştean religios

Anul acesta, în preajma Paștelui, piteșteanul Marius Graure a publicat a patra sa carte de versuri, „Întoarcerea”, la Editura Tiparg. Celelalte trei, publicate în ultimii doi ani, sunt tot de poezie religioasă – „Gînduri simple”, „Exprimări din suflet” și „Emoții așezate în versuri”. Într-un „Cuvînt înainte”, autorul ține să-i mulțumească „Bunului Dumnezeu pentru inspirație și pentru tot ajutorul pe care mi l-a dat în mod evident la realizarea acestei cărți, și în toată viața mea”.

Un poet piteştean religios

Subiectele abordate sunt cele clasice, specifice poeziei mistice: credința ortodoxă, părinții, copiii, trecerea timpului, primăvara, iubirea și viața în general. Ceea ce frapează este identitatea dintre poezie și poet (dacă îl cunoști). Marius Graure vorbește și se poartă exact cum scrie (sau invers!), având, în viața de zi cu zi, același limbaj pe care îl folosește în poezia sa, ceea ce-l deosebește de toți poeții din jur. Puțin spus deosebește, Marius Graure, deși nu este un cleric, având un comportament evlavios și cuvântând parcă în versuri, discuția devenind predică.
Stilul folosit este, cu intenție, unul clasic, eminescian, poetul fiind interesat de formă, de rimă, de ritm, de mesaj și de muzicalitate. Aceasta e poetica sa de care nu vrea să se despartă, neagreând stilurile moderniste ori postmoderniste. Este un act de curaj, programatic, într-o lume în care poeții scriu în vers alb, abstract, sec și fără vreun mesaj.

Iată poezia „Jocul cuvintelor”: „Vreau să îți propun un joc:/ Eu zic una, tu zici două./ Eu zic apă, tu zici foc/ Și pământ hrănit cu rouă.// Eu zic vultur, aripi zici./ Și din cursele pieirii/ Să te lupți să te ridici,/ Uitând glasul ispitirii.// Eu zic soare, raze spui,/ Cu lumina ce-ncălzește/ Fețele Pământului/ Ce de veacuri ne hrănește.//Eu spun casă, tu, părinți/ Și familia creștină/ Cu copiii ei cuminți,/ Tată, mama, iar lumină.// Eu spun Cer. Văd că zâmbești…/ Nimeni nu are cuvinte/ Dintre fiii omenești,/ Și nici dragoste fierbinte.// Să-L iubim pe Dumnezeu/ Pentru cît ne dăruiește./ N-avem timp și ne e greu,/ Însă Domnul ne iubește!!!”

Citește și Teatrul din Pitești deschide stagiunea cu „Proștii sub clar de lună”. Când are loc premiera

Citește și Trofeul Posada Rock este al timişorenilor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *