Web Analytics

Un pas spre normalitate. Deşeurile periculoase, interzise la Răteşti

de | 31.07.2014 12:53 | Dezvăluiri

După ce în urmă cu aproape nouă luni incendiul de la depozitul din Câmpulung al firmei Global Eco Center era să producă o catastrofă de mediu, oamenii și autoritățile din județ au tratat cu maximă și justificată reticență orice tentativă de investiție în domeniul deșeurilor toxice și al cianurilor.
Asta și pentru a înăbuși din fașă orice tentativă de a transforma Argeșul în groapa de gunoi a României. Iar cel mai recent exemplu – unul cu ramificații multiple și foarte interesante – este cel al firmei Eco Dep Des din Eforie Sud, care a cumpărat în 2012 cinci terenuri ce însumează 74.329 mp și care vrea să facă la doar câțiva km de Pitești, la Rătești, în satul Furduiești, un depozit de deșeuri industriale, inclusiv azbest, care face parte din categoria deșeurilor foarte toxice. Numai că, deși a făcut și face numeroase demersuri de a intra în județul Argeș, firma din Eforie Sud nu a putut trece peste lege și peste voința oamenilor din Rătești. Iar Ministerul Mediului nu a dat avizul pentru realizarea depozitului de deșeuri periculoase de la Rătești. Vestea ne-a fost confirmată de primarul Gheorghe Matei, precum și de mai multe surse din cadrul Prefecturii Argeș. După cum ne-a declarat primarul de la Rătești, „cei de la Ministerul Mediului nu au emis aviz pentru realizarea depozitului de deșeuri. A contat în această decizie și ce s-a întâmplat anul trecut la depozitul de la Câmpulung. Autoritățile din județ și din București au devenit acum foarte atente la problematica de mediu.”

„Nu puteam găzdui o asemenea bombă de mediu”

Tot primarul Gheorghe Matei (foto) ne-a mai precizat: „Am solicitat reprezentanților firmei respective de mai multe ori o întâlnire cu cetățenii la căminul cultural, lucru ce nu s-a întâmplat. În plus, am mai aflat și că cei care doreau să construiască depozitul doreau să vină acolo cu camioane de 50 de tone. Iar la un trafic rutier de asemenea gabarit ar fi fost afectate în mod cert structurile de rezistență ale locuințelor din zonă. Nu puteam găzdui o asemenea bombă de mediu la Rătești. Oamenii s-au opus clar realizării unui asemenea depozit de deșeuri periculoase. Iar pentru mine opinia și vocea cetățenilor din comună contează mai mult decât orice.”
În orice caz, intenția firmei din Eforie Sud de a realiza un depozit la Rătești era din capul locului sortită eșecului. Asta și pentru că printr-o hotărâre dată pe 19 decembrie 2002 și valabilă și în prezent, Consiliul Județean Argeș a interzis „cu desăvârșire depozitarea pe teritoriul județului Argeș a deșeurilor de orice natură provenite din alte județe sau din afara țării”.
Trebuie subliniată aici și reacția prefectului Mihai Oprescu, acesta opunându-se ferm și justificat realizării unui asemenea depozit, deși nu puține au fost presiunile făcute pentru realizarea depozitului de deșeuri periculoase.

La Rătești ar fi fost aduși peste 200.000 de metri cubi de deșeuri periculoase

Mai trebuie spus că prin proiectul intitulat „Realizarea unui sistem integrat de colectare, procesare, reciclare și depozitare finală deșeuri industriale, inclusiv azbest”, firma din Eforie Sud dorea să construiască nu unul, ci trei depozite, cu o capacitate maximă totală de depozitare de 307.000 metri cubi! Primul depozit (deșeuri nepericuloase) avea pe hârtie o capacitate maximă de 97.000 m.c., al doilea (deșeuri periculoase) – 105.000 m.c., iar al treilea (deșeuri periculoase – azbest) – 105.000 m.c. După cum se observă, peste două treimi din capacitatea depozitului se dorea a fi afectată deșeurilor periculoase ceea ce înseamnă că la Rătești am fi putut avea una dintre cele mai mari gropi de profil din țară, lucru ce din fericire nu s-a întâmplat. Acum, firma Eco Dep Des din Eforie Sud, proprietara celor aproape 7,5 hectare de teren pentru care a plătit aproape 700 milioane lei vechi, trebuie să se reorienteze către o altă afacere pentru a nu rămâne cu terenul nefolosit și cu banii dați degeaba. Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole