Web Analytics

Un an de dezastru pe bani europeni la Câmpulung

de | 24.04.2014 10:02 | Dezvăluiri

# Un eşec numit „Reabilitarea Complex Parc Kretzulescu”. Cu tam-tam-ul de rigoare, pe 2 aprilie anul trecut începeau lucrările la proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu”. Se părea astfel că cei aproape zece ani de aşteptare ai primarului Călin Andrei îi vor aduce acestuia răsplata intrării în istorie. Însă, după un an de derulare a activităţii, sunt şanse foarte mari ca actualul primar să fie menţionat în cartea de istorie a Câmpulungului ca fiind cel care a dărâmat parcurile, inclusiv celebra Grădină Publică „Mersi”.
Lucrările de reabilitare au fost dobândite, prin licitaţie, de asocierea Grup Corint SA Alba Iulia şi Harbău SRL Miercurea Ciuc. Estimarea valorii proiectului a fost de 64.303.000 lei, dar s-a ajuns la doar 41.300.000 lei, adică la două treimi din totalul ofertei. Nicio problemă, cel puţin aşa susţinea Dan Sabău, managerul de la Grup Corint, atunci când s-a intrat cu buldozerul în Parcul Kretzulescu, primul obiectiv afectat de „reabilitare”. Începerea lucrărilor s-a făcut cam în stilul tăierii de panglică la inaugurarea unui kilometru de autostradă, dintr-un total de 200: vom face, vom drege, ce frumos va fi şi voi nu ştiţi! A fost o mostră de tupeu ardelenesc venită din partea celui care se implicase în mai multe proiecte de refacere a unor centre istorice, însă nu fără scandaluri. „Să sperăm că lucrurile se vor desfăşura normal atâta timp cât nu avem probleme pe partea de arheologie şi nu sunt descoperiri arheologice – acest lucru ar stagna un pic din desfăşurarea lucrărilor. Cât timp lucrările vor fi finanţate, vom fi în graficul de execuţie: terminarea lucrărilor în Parcul Kretzulescu în maxim trei luni de zile, de asemenea pe Grădina Publică. În paralel, în următoarele săptămâni vom începe zona pietonală de pe Bulevard. Începând cu 1 august vom acţiona pe toată zona centrală din jurul Primăriei, iar anul viitor pe străzile laterale”. – asta spunea Sabău pe 2 aprilie 2013, iar primarul Andrei îi sorbea vorbele.
Pe 2 aprilie s-a început la Kretzulescu, pe 10 mai la Grădina Publică. S-a început, iar după un an nu s-a terminat, deşi, după spusele lui Sabău, acum ar fi trebuit să avem „călini mirositori” în cele două parcuri. Călin – nu floarea, ci primarul – s-a trezit astfel ţinta nemulţumirilor câmpulungenilor, deşi nu el este principalul coordonator al lucrărilor, nefiind implicat în licitaţia organizată de către Ministerul Dezvoltării. În decembrie se aproxima un grad de îndeplinire a lucrărilor de 5%, iar de atunci şi până acum doar păsările au mai mişcat în zonele distruse. Şi plata a fost pe măsură – vreo 1.700.000 de lei – deşi prevederea bugetară pentru 2013 includea o sumă echivalentă finalizării unui sfert din lucrări.

Parcuri distruse, WC-uri degeaba

În fapt, după un an de la începerea lucrărilor în cele două parcuri, constatarea este că s-a acţionat pentru distrugerea acestora, nu pentru refacere. În Parcul Kretulescu s-a dezafectat ştrandul, cârciuma de pe insuliţă, s-au tăiat copaci şi au apărut un WC, un turn cu ferestre spre coşul fostei centrale termice, grămezi de moloz şi pământ, un chioşculeţ, fundaţia pentru pista de skateboard şi fântână arteziană. În Grădina Publică au fost doborâţi zeci de arbori, a fost dărâmat chioşul în care cânta fanfara şi a apărut doar un WC. Dispariţia paznicilor a favorizat intrarea în acele locuri a câmpulungenilor în căutare de satisfacere a nevoilor, gardul de sârmă a fost rupt pe alocuri… Iar asta în condiţiile în care în vremurile de ceva activitate se găsea câte un angajat al lui Sabău să atenţioneze asupra faptului că şeful nu permite nici măcar fotografierea obiectivelor, darămite accesul în zona acestora.

Control degeaba în octombrie

În toamna anului trecut a ajuns la locul dezastrului şi un reprezentant al Ministerului Dezvoltării Regionale pentru a constata care este stadiul lucrărilor. Nu i-a fost greu să realizeze dimensiunea hei-rup-ului, dar a părut să fie mai mult interesat de numărul copacilor tăiaţi, decât de sesizarea întârzierii îndeplinirii proiectului. Atunci a apărut şi ideea că o eventuală iarnă grea ar putea determina finanţatorul să prelungească termenul de execuţie cu şase luni. Iar iarna nu a fost deloc iarnă…

Nimeni nu se sesizează?

Cu totul inexplicabilă este atitudinea celor implicaţi – finanţatori, beneficiar – cu cât proiectul este supervizat de alte două firme alese prin licitaţie publică. De managementul proiectului se ocupă Grossmann Engineering Group Bucureşti (al cărei patron este Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta) iar de consultanţă tehnică, Specialist Consulting Bucureşti. Publicitatea şi informarea i-au revenit lui Media Consulta International Bucureşti, dar despre ce să informezi cetăţenii când lucrările sunt stopate de luni de zile? De ce nu a fost atenţionată ADR Sud Muntenia (organism intermediar) sau Ministerul Dezvoltării despre dezastrul de la Câmpulung? Răspunsul poate fi năucitor: au fost înştiinţate aceste instituţii despre caz, ştiu ce se întâmplă, dar nu există reacţie în sensul dorit de toţi câmpulungenii, inclusiv de către primarul picat la mijloc, aşa cum s-a întâmplat şi când s-a pus problema finalizării lucrărilor la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”.

S-au pregătit bani pentru lucrările din 2014

Deşi realitatea contrazice speranţele, administraţia locală din Câmpulung a prevăzut şi în acest an bani la buget pentru susţinerea lucrărilor de reabilitare. A fost alocată suma de 27.008.000 lei, corespunzătoare unui stadiu de îndeplinire a proiectului în proporţie de 65% (circa 40.000.000 de lei este totalul). Numai că am ajuns în aprilie, iar anunţul făcut de primarul Călin Andrei, cum că Grup Corint va reveni pe frontul de lucru imediat cum timpul o va permite nu s-a dovedit a fi real. Vremea a fost excelentă de la începutul lui februarie, dar în zona celor două obiective nu a fost văzut decât un gură-cască mirat şi el de ceea ce se întâmplă în parcuri.
Plata lucrărilor se efectuează de către Primăria Câmpulung, în funcţie de devizul de lucrări şi situaţia reală din teren, ulterior banii fiind recuperaţi prin Ministerul Dezvoltării, tot în urma unor verificări.

Şi angajaţii au fost nemulţumiţi

Arhitectul Dan Sabău (patronul de la Grup Corint) spunea tot anul trecut că pentru fiecare lucrare în parte vor fi angajaţi câte 20-30 de oameni, ajungându-se în timp la un total de câteva sute. S-a început, într-adevăr, cu câteva zeci, apoi s-a ajuns aproape de zece, iar muncitorii s-au declarat nemulţumiţi. Nu a fost vorba de sesizarea folosirii unor tehnici şi materiale inadecvate proiectului, aşa cum Grup Corint a păţit-o la restaurarea cetăţii Alba Iulia, ci de întârzieri la plata salariilor şi perioada scurtă de angajare – doar câte două luni. Nu a contat pentru executantul lucrărilor nici faptul că şi-a deschis punct de lucru la Câmpulung – a fost printre singurele promisiuni ţinute.

Probleme cu plăţile

Renumele de firmă mare şi serioasă nu a ţinut la Câmpulung. În perioada implicării în lucrările de reabilitare a celor două parcuri, Grup Corint a dat de lucru partenerilor de afaceri. Numai la instanţele din Alba Iulia s-a trezit cu o mulţime de procese iniţiate fie de angajaţi, fie de firme creditoare care au ajuns chiar să ceară falimentul societăţii lui Sabău. Printre aceştia şi acestea s-au aflat Vasile Trif, Voicu Preja, Kemal Durkaya, Florian Istrate, Danlili Grup SRL, Pomponio SRL, Florea Grup SRL, Ceram SRL, Elisa Med SRL şi Cordea Construct SRL. În toamna lui 2013, agenţia de colectare debite „Urban şi Asociaţii” anunţa faptul că a recuperat bani de la Grup Corint în favoarea firmei Alba Plus SRL şi îşi manifesta disponibilitatea de a interveni pentru alţii aflaţi în aceeaşi situaţie.
Şi firmele care au intrat în relaţii de afaceri cu Grup Corint pentru lucrările de la Câmpulung se opintesc să recupereze banii pe materiale şi servicii. Potrivit ziarului „Evenimentul muscelean”, Ratelen şi EnergoBit au de încasat miliarde de lei vechi de la constructor, bani pentru beton şi stâlpi de iluminat. Cornea Ind. Construct, în schimb, nu a avut probleme, asta fiindcă patronul acesteia nu a fost prea credul în relaţia cu Dan Sabău.

Dispare Grup Corint?

Cu o asemenea notorietate, Grup Corint SA nu avea cum să scape de tot felul de presupuneri. Site-ul abnews.ro a lansat la începutul acestui an zvonul cum că „Sabău se pregăteşte să tragă obloanele peste Corint”. „Înainte să-şi cânte prohodul propriei firme, omul a trecut de pe SA pe diverse SRL-uri cam tot ce era mai de preţ în firmă. Asta aşa, ca măsură de siguranţă”, se specifică în articol.

Poate deveni proiect cu risc

Potrivit experţilor din cadrul ADR Sud Muntenia, proiectul de reabilitare a Câmpulungului poate fi clasat în categoria celor cu risc. Mai există o şansă, iar aceasta poate fi valorificată în această primăvară. Până atunci executantul lucrărilor trebuie să prezinte un nou calendar de lucrări, iar dacă acesta va fi considerat real se va întocmi un act adiţional la contract. Aşadar, deşi este greu de crezut că Grup Corint va realiza până în iunie 2015 restul de 95% din lucrări, posibilitatea respectării termenului nu este exclusă. Dacă nu va fi aşa, se va pierde finanţarea, iar beneficiarul, adică municipiul Câmpulung, va trebui să plătească totul.

La Suceava nu sunt întârzieri

În afară de lucrările la Cetatea Carolina Alba Iulia şi centrul municipiului transilvănean, Grup Corint este implicată în această perioadă în proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Poate contează faptul că nu este prima vioară în activitatea din Moldova, fiindcă acolo nu există întârzieri în execuţia lucrărilor, acestea urmând să fie finalizate în aprilie 2015.
Cătălin Ion Butoiu

***

Probleme financiare pentru patronii de la Grup Corint. Televiziunea firmei care reabilitează Câmpulungul a intrat îninsolvenţă

Alba TV, post de televiziune din Alba Iulia, a intrat în procedura de insolvenţă, după ce a acumulat datorii de circa un milion de lei. Interesant e că un pachet de 50% din părţile sociale ale firmei care patronează această stație TV e  deţinut de fraţii Sabău, iar unul dintre ei este patronul Grup Corint, societate care a „uitat” că trebuie să reabiliteze centrul istoric al Câmpulungului.

În mod normal, o ştire despre o televiziune cu probleme din Alba Iulia nu ar trebui să-i intereseze pe musceleni. Numai că aceasta include informaţii despre o societate care ţine în loc – deocamdată – megaproiectul de reabilitare a centrului istoric al Câmpulungului („Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu”). Grup Corint este societatea comercială care a câştigat licitaţia pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, iar aceasta, potrivit CNA, este co-deţinătoare a licenţei postului TV. De menţionat ar fi faptul că pe lista creditorilor postului de televiziune se regăseşte şi Grup Corint. „Alba TV” îşi are sediul într-un spaţiu din incinta Traseului Celor Trei Fortificaţii din Cetatea Alba Carolina, complex unic în Europa şi aflat acum în administrarea Grup Corint, în baza unui contract de concesiune pe 49 de ani. Cetatea a fost reabilitată chiar de firma lui Daniel Sabău, managerul arhitect care anul trecut spunea că în parcurile din Câmpulung va termina lucrările în două-trei luni.

Consilierul George Bălan: „Firma Corint a intrat în insolvenţă”

Preşedinte al PRM Argeş şi consilier local în Câmpulung, George Bălan, a torpilat săptămâna trecută speranţele de continuare a lucrărilor la proiectul de reabilitare: „Anul acesta nu ştiu dacă vom vedea parcurile finalizate. Nu este o glumă şi vă spun de ce: firma Corint a intrat în insolvenţă. De fapt, în ultimul an au avut vreo trei dosare de insolvenţă, unele abandonate pe parcurs. Se va numi un judecător sindic şi se va decide fie falimentul, fie reorganizarea judiciară. În ambele cazuri este cale lungă până la finalizare. Va trece mult timp… În caz de faliment se va închide procedura de reabilitare şi nu cred că ni se va mai acorda încredere pentru continuarea proiectului”.
Deşi nici până acum nu am primit la ziar un punct de vedere oficial din partea Grup Corint, vizând mai multe aspecte ale derulării contractului pentru reabilitarea Câmpulungului, am reuşit totuși să contactăm indirect un reprezentant al firmei care a declarat că afirmaţiile consilierului local George Bălan nu sunt adevărate.

Primarul Călin Andrei: „Încă sunt discuţii pentru reluarea lucrărilor”

Potrivit primarului Câmpulungului, Călin Andrei, în această lună au avut şi se vor mai desfăşura runde de discuţii între părţile implicate în proiect. „S-a rezolvat problema cu detaliile de execuţie la clădirea băilor comunale, cei de la Grup Corint au fost la Călăraşi să discute cu cei de la ADR Sud Muntenia şi există discuţii legate de încheierea unui protocol privind continuarea lucrărilor. S-a vehiculat şi o dată – 23 aprilie – însă după ce va exista şi un punct de vedere al ADR vom lua o decizie comună şi vom anunţa când vor fi reluate lucrările. S-ar putea să intervină şi anumite modificări, depinde ce NR-uri (n.r.: note de renunţare) şi NCS-uri (n.r.: note de comandă suplimentare) vor fi acceptate”.

Grup Corint face angajări

La finalul săptămânii trecute, Grup Corint a postat pe un site de recrutare a forţei de muncă un anunţ prin care îşi anunţă intenţia de a angaja 25 de persoane pentru lucru pe şantier în Câmpulung Muscel. Se cere experienţă în domeniu, posturile vizând persoane calificate în meseriile: zidar (7-10 oameni), dulgher (6-8), fierar (6) şi finisor (10). Potrivit anunţului, angajările se fac pentru o perioadă de minim un an. Se oferă cazare şi trei mese pe zi.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii