Un afacerist din Poiana Lacului, trimis în judecată pentru extorcarea a patru bănci

de | 10.06.2015 21:16 | Dezvăluiri

# Procurorii DIICOT Pitești au demontat o adevărată mașinărie de fraude bancare, înșelăciuni financiare și spălare de bani # Un cuplu din Poiana Lacului și directoarea sucursalei Marriot București a Băncii Transilvania sunt urmăriți penal în acest dosar complex în care a fost audiat ca martor și cel mai cunoscut italian din județ, omul de afaceri Marcello Battaglia

Școlindu-se în ale metodelor mafiote chiar în Peninsulă, Valentin Imbre din Poiana Lacului și iubita lui,  Loredana Zăpuceoiu, au început să pună la cale  un plan complex de înșelare a instituțiilor bancare și a unor firme. Iar planul le-a reușit până în momentul în care împotriva acestora, dar și a complicilor a fost formulată, în 2012, o plângere penală la DIICOT Pitești. Dosarul este unul complex și a fost finalizat în aceste zile de procurori și trimis spre soluționare instanțelor judecătorești sub acuzațiile de înșelăciune, constituirea de grup infracțional organizat, spălare de bani, instigare la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pentru a-și pune planul în aplicare, cei doi au căutat să cumpere o firmă  și au apelat la piteșteanca Gabriela Oprea, administratora SC Galy SRL. Firma acesteia avea ca obiect de activitate oferirea de servicii suport pentru clienți, printre care înființarea sau preluarea unor societăți comerciale. Așa au ajuns să pună ochii pe Mecanocons Expert care îl avea pe Giovanni Aldo Vaghetti ca reprezentant legal. Iar acesta l-a împuternicit pe cunoscutul om de afaceri italian Marcello Battaglia, domiciliat în Pitești (unde stă de 20 de ani) și având o firmă de consultanță specializată mai ales în sprijinirea clienților italieni,  să se ocupe de toate formalitățile. Ce a urmat însă  nu avea să bănuiască nici italianul care a vândut S.C Mecanocons, considerat de bună credință de către procurori și nici Battaglia, cel care, în calitate de consultant, a intermediat cesionarea la notariat.

Valentin Imbre a obținut 5,75 miliarde lei vechi de la Banca Transilvania în baza unor facturi și acte false

La data de 26 noiembrie 2012, S.C Overland Construct Impex Pitești, prin administratorul Francesco Celi, a formulat plângere penală împotriva inculpaților Valentin Imbre, Steluța Tala, director al Sucursalei Marriot București a Băncii Transilvania și Daniela Iliescu, șef Serviciu Operațiuni a Băncii Transilvania sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și  constituirea de grup infracțional organizat. Prin plângerea formulată, S.C Overland a arătat că, la data de 16.11.2012, a aflat că între Banca Transilvania reprezentată de Steluța Tela și Daniela Iliescu și S.C Mecanocons Expert S.R.L reprezentată de Valentin Imbre a fost încheiat un contract de factoring în urma căruia Mecanocons Expert SRL a obținut suma de 575.000 de lei. Pentru a obține această sumă însă, Imbre a prezentat un contract de vânzare cumpărare încheiat între Mecanocons și Overland care ar fi avut ca obiect vânzarea-cumpărarea a 7000 de tone de porumb furajer. În baza respectivului contract, Mecanocons a emis 2 facturi fiscale în valoare de 1.208.220 lei și mai multe avize de însoțire a mărfii aferente, dar și semnătura olografă a administratorului Francesco Celi. Astfel, Overland figura cu debite, acceptate în cazul contractului de factoring, contract ce  presupune achiziționarea de către unitatea bancară a unor creanțe rezultate din vânzarea de bunuri între două societăți comerciale. Prin asemenea contracte pot fi finanțate până la 90% din valoarea facturilor acceptate.

Intermediara le-a prezentat mai multe societăți comerciale reprezentate de Marcello Battaglia

Surpriză însă, martorul Francesco Celi a arătat că toate înscrisurile erau false întrucât între SC. Overland și S.C Mecanocons nu au existat niciun fel de relații comerciale și, mai mult, cartea de identitate, ștampila și semnătura nu îi aparțin.  Acestea fiind faptele, la data de 6 septembrie 2013, Serviciul Teritorial Pitești al DIICOT a dispus începerea urmăririi penale față de Valentin Imbre, arestat preventiv, Loredana Georgeta Zăpuceoiu și Oprea Gabriela iar de aici încolo au fost deslușite ițele întregii povești. Deși în cursul audierilor, concubina lui Imbre a negat că ar fi avut vreo legătură cu înșelăciunile acestuia și că s-ar fi aflat în acea perioadă în Italia, interceptările telefonice au dovedit că ea a intermediat afacerea și că a știut în permanență de derularea activităților ilicite ale iubitului său. A reieșit că Loredana și Imbre au purtat mai multe discuții cu Gabriela Oprea care le-a prezentat mai multe societăți comerciale reprezentate de cetățeanul italian Marcello Battaglia și pe care dorea să le cesioneze, iar în final cei doi au luat hotărârea de a prelua Mecanocons Expert. Au continuat formalitățile de cooptare în calitate de asociat și administrator a lui Valentin Imbre iar Giovanni Vaghetti l-a împuternicit prin procură pe Marcello Battaglia să se ocupe de acte. Ulterior, Vaghetti s-a retras din societate prin cesionarea părților sale lui Imbre care a devenit astfel asociat unic și administrator. După preluarea Mecanocons, Imbre și Loredana au conceput un plan infracțional prin care să folosească firma nou cumpărată pentru obținerea de credite bancare frauduloase, fiind ajutați în acest sens și de alți inculpați, printre care mama lui Valentin, Niculina. Aceasta a fost introdusă în ecuația infracțională de către fiul său și concubina acestuia care au  declarat-o în fals, directoare la firma amintită, i-au falsificat semnătura și au obținut în numele ei un credit de nevoi personale de 20.000 de lei. În mod similar au contractat un credit de la OTP Bank. O altă cerere de credit a mamei lui Imbre a fost depusă la Unicredit Țiriac dar și la ING Bank, printre părțile vătămate în același dosar instrumentat de procurorii DIICOT figurând și BRD Groupe Generale, instituțiile bancare fiind astfel angrenate într-un mecanism de creditare-recreditare, o veritabilă mașinărie de spălare de bani, devoalată la finalul a trei ani de cercetări de către procurorii DIICOT.

Marcello Battaglia: ”Sper că se va face curat!”

Iată ce spune însă despre toată această istorie cel căruia, vrând-nevrând, i-a fost amestecat numele, italianul Marcello Battaglia: „Da, am avut o delegație să semnez la notariat întrucât Giovanni Aldo Vaghetti  nu era în țară. Nu îmi amintesc prea bine, dar asta a fost. Am avut procură și am semnat. Asta am și declarat ca martor, când m-au întrebat. Noi suntem firmă de consultanță, depunem acte, facem traduceri și alte prestări de servicii pentru clienții noștri, în mod special italieni. Eu cu Vaghetti nu aveam o relație de prietenie l-am cunoscut doar ca și client, la restaurant, iar pe acest Imbre nici nu l-am văzut vreodată dar sper ca fiecare să suporte consecințele faptelor sale. Eu de 20 de ani sunt aici, în România și zic că am încredere în această țară și sper că se va face curat!”
Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii