Web Analytics

Ultimele veşti despre starea lui Teo Vlad după cutremurul devastator din Nepal

de | 30.04.2015 13:29 | Actualitate

Jurnalul a urmărit pas cu pas odiseea alpinistului argeşean Teo Vlad, în tentativa acestuia de a escalada Everestul. Din păcate, sâmbăta şi duminica trecută, două cutremure extrem de puternice, cu magnitudini de 7,8 grade, respectiv 6,7 grade pe scara Richter, au lovit Nepalul şi, implicit, munţii Himalaya în zona Everestului. Zeci de apliniști, veniți din toată lumea, și-au pierdut viața. Din fericire, alpinistul argeşean nu a avut de suferit de pe urma avalanşelor, asta pentru că ruta aleasă de el pentru escaladă, versantul nordic al muntelui, dinspre China, nu a fost foarte afectat, cu excepţia formării unei mari crevase în zona North Col, o zonă aflată mai în faţă şi mai la altitudine de Tabăra de Bază Avansată. De altfel, în momentul producerii seismelor, Teo Vlad se afla chiar în Tabăra de Bază Avansată, acolo unde urcase începând cu 22 aprilie, dar de unde a ales să coboare înapoi în Tabăra de Bază, până la luarea unei decizii concrete privind viitorul expediţiei. Îşi doreşte Teo să meargă mai departe? Este capabil să treacă peste astfel de momente? Despre toate acestea am discutat chiar cu soţia alpinistului argeşean, Andreea Vlad, care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări. 

Soția alpinistului Teo Vlad: ”Zilele următoare, soțul meu va spune dacă va continua sau nu expediția pe Everest”

# Cum aţi resimţit vestea cutremurelor din Nepal?
– Expediţia se desfăşoară pe partea Nordică a muntelui și pe această faţă riscul de avalanşă este redus. Așa că ştiam că, sâmbătă, Teo ar fi trebuit să se afle în Tabăra Avansată, o zonă destul de ferită.
# Aţi auzit despre cutremure la ştiri sau prima informaţie aţi avut-o din mesajul lui Teo?
– Am aflat din ştirile de pe internet.
# Din câte vă aduceţi aminte, s-a mai confruntat Teo cu o situaţie atât de periculoasă în expediţiile precedente?
– Orice expediţie pe un munte de peste 8.000 de metri este periculoasă în sine. Să zicem că oarecum o situaţie similară, dar nu din cauze naturale, a fost în 2013, în timpul expediţiei de pe Nanga Parbat. Atunci, pe faţa Diamir a muntelui a avut loc un atentat terorist. Expediţia românească era, atunci, pe faţa opusă, Rupal, dar a existat o stare de tensiune.
# Ca soţie, îl cunoaşteţi cel mai bine pe Teo. Este omul pe care să-l sperie o astfel de situaţie? Să-l întoarcă din drum, de exemplu?
– Teo are experienţa necesară şi puterea de înţelegere a lucrurilor care îi permit să ia hotărârea care i se va părea cea mai potrivită pentru situaţia de la faţa locului. Important e ca muntele să te şi lase să îl urci. Dacă el va considera că e bine, riscurile sunt cât de cât mici, pentru că riscuri sunt în permanenţă la munte, mai ales aici, şi îşi poate continua drumul, o va face cu prudenţă. Dacă va considera că e mai bine să se întoarcă, se va întoarce. Depinde de cum se simte şi cum resimte el starea lucrurilor pe faţa nordică a Everestului, unde se află.
# Din câte ştiţi la acest moment, există riscul ca expediţia să fie întreruptă, de către alpinişti, ori de către autorităţi sau va continua normal?
– O asemenea presupunere este prematură. Ştiu că vor fi discuţii în acest sens şi aştept în zilele următoare să îmi transmită ce decizie se va lua de către cei de acolo şi, implicit, ce va decide el, dacă va continua sau nu expediția pe Everest.
Ionuţ BURCEA

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii