Web Analytics
scris marți, 20.12.2022

UE și Ucraina semnează un acord de 100 de milioane EUR pentru reabilitarea școlilor afectate de război

CE și Guvernul Ucrainei au semnat un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane EUR pentru reconstrucția și reabilitarea unităților școlare afectate de războiul de agresiune la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

UE și Ucraina semnează un acord de 100 de milioane EUR pentru reabilitarea școlilor afectate de război

Exact la trei luni de la anunțul făcut de președinta von der Leyen în discursul său din 2022 privind starea Uniunii, Comisia Europeană și Guvernul Ucrainei au semnat un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane EUR pentru reconstrucția și reabilitarea unităților școlare afectate de războiul de agresiune la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei. O parte a sprijinului va ajunge la Ucraina prin intermediul partenerilor umanitari ai UE și o altă parte sub formă de sprijin bugetar pentru Guvernul Ucrainei.

Citește și:

Comisia Europeană a alocat aproximativ 14 milioane EUR dintr-un contract în curs cu banca poloneză de dezvoltare „Bank Gospodarstwa Krajowego” pentru achiziționarea de autobuze școlare cu care copiii ucraineni să ajungă la școală în siguranță. Comisia a lansat, de asemenea, o campanie de solidaritate la nivelul întregii UE vizând donarea de autobuze școlare pentru Ucraina, campanie desfășurată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. În total, circa 240 de autobuze sunt în curs de a fi primite din partea UE și a statelor sale membre. Altele vor urma în curând.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Atacurile intenționate ale Rusiei împotriva infrastructurii civile, în special în această perioadă în care se instalează iarna, reprezintă o crimă deliberată împotriva a milioane de persoane nevinovate și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional. Prioritatea absolută a UE este de a-i ajuta pe copiii ucraineni să se întoarcă la școală cât mai curând posibil. Astăzi ne îndeplinim promisiunea de a sprijini reabilitarea școlilor deteriorate și distruse de războiul brutal purtat de Rusia. De asemenea, până la începutul anului 2023 vom livra Ucrainei autobuze școlare, astfel încât copiii să poată ajunge la școală în cele mai bune condiții posibile. Viitorul Ucrainei începe cu reîntoarcerea copiilor săi la școală.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat: „Îi sunt recunoscătoare Comisiei Europene, în special președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul acordat refacerii școlilor ucrainene.  În prezent, mai puțin de o treime dintre copiii din Ucraina au posibilitatea să meargă regulat la școală.  Restul trebuie să studieze online sau în format hibrid. Din cauza bombardamentelor și a penelor de curent constante, situația este din ce în ce mai dificilă.  Pentru fundația pe care o conduc, restabilirea procesului educațional este o prioritate. Asigurarea educației copiilor noștri astăzi reprezintă contribuția noastră la viitorul european comun.

Pachetul de asistență în valoare de 100 de milioane EUR include:

  • 34 de milioane EUR sub formă de ajutoare umanitare, din care 20 de milioane EUR au fost canalizate prin intermediul Biroului Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS) și 14 milioane EUR prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Sprijinul se va axa pe reparațiile ușoare și medii, incluzând repararea ferestrelor, a acoperișurilor, a ușilor și a instalațiilor sanitare și de încălzire, precum și pe furnizarea de echipamente didactice în spațiile de învățare și adăposturile antiaeriene; 
  •  66 de milioane EUR care urmează să fie furnizate direct guvernului ucrainean ca sprijin bugetar.

Comisia va colabora cu guvernul ucrainean și cu Fundația Olena Zelenska. Comisia preconizează că va plăti cele 66 de milioane EUR pentru sprijin bugetar în următoarele săptămâni. UNOPS și PNUD au început evaluarea pe teren a daunelor cauzate clădirilor care trebuie reabilitate. Majoritatea unităților de învățământ care beneficiază de acest grant urmează să fie reparate între decembrie 2022 și septembrie 2023, la timp pentru începutul următorului an școlar.

Citește și:

În cazul grantului UE în valoare de 14 milioane EUR pentru autobuze școlare, Bank Gospodarstwa Krajowego va colabora cu partenerul său de pe teren, Fondul de solidaritate al Poloniei, pentru a achiziționa autobuzele la începutul anului 2023.

Context

Până în prezent, atacurile rusești au deteriorat sau au distrus peste 2 800 de instituții de învățământ, afectând 5,7 milioane de copii de vârstă școlară. Mulți pur și simplu nu mai au nicio sală de clasă în care să meargă. Educația online nu funcționează întotdeauna, din cauza problemelor de aprovizionare cu energie electrică și a accesului limitat la echipamente informatice adecvate. Pentru a asigura continuitatea educației, reabilitarea clădirilor școlare și furnizarea de autobuze școlare au devenit o prioritate majoră pentru UE. Comisia a acționat foarte rapid pentru a asigura finanțarea, astfel încât acești copii să aibă posibilitatea de a se întoarce la școală în persoană cât mai curând și în cele mai bune condiții posibile.

Sprijin pentru educație în situații de urgență

De la începutul războiului, UE a oferit Ucrainei sprijin umanitar pentru educația în situații de urgență. Acest sprijin urmărește să prevină și să reducă perturbarea educației copiilor afectați de criză prin promovarea accesului la o educație sigură și de calitate. Prin intermediul partenerilor noștri umanitari, asigurăm materialele, consumabilele și consolidarea capacităților necesare cadrelor didactice și oferim sprijin psihosocial și mesaje salvatoare de vieți copiilor și personalului didactic. Ajutorul umanitar al UE sprijină, de asemenea, reabilitarea ușoară și medie a unităților de învățământ și înființarea de centre de învățare digitală. Prin acțiunile sale de răspuns la situații de criză, UE a oferit sprijin pentru utilizarea de către copiii ucraineni a „Platformei online a tuturor școlilor ucrainene” create de guvernul ucrainean și satisfacerea nevoii de spații fizice de învățare sigure și materiale pentru copii.  

Sprijin pentru Ucraina în domeniul educației

Comisia Europeană își mobilizează instrumentele pentru a sprijini sistemele de educație din statele membre ale UE care primesc persoane care au fugit din Ucraina. De asemenea, Comisia sprijină elevii, studenții și cadrele didactice strămutate, precum și pe cei care rămân în Ucraina. Acest lucru se realizează prin furnizarea de informații și coordonarea eforturilor naționale, precum și prin utilizarea instrumentelor europene de finanțare existente destinate să răspundă nevoilor imediate și a unor noi instrumente de finanțare și de politică destinate să ofere sprijin pe termen mediu. De asemenea, Comisia a înființat un Grup al UE de solidaritate educațională pentru Ucraina, care sprijină țările ce găzduiesc copii ucraineni de vârstă școlară prin punerea în comun a expertizei disponibile în statele membre și prin furnizarea de orientări prin intermediul instrumentelor și mecanismelor existente.

Citește și:

Educația și formarea destinate părinților, elevilor și profesorilor strămutați și școlilor, precum și celor care doresc să contribuie la eforturile de solidaritate din statele membre ale UE se realizează, printre altele, prin furnizarea de linkuri către resurse educaționale online în limba ucraineană, consiliere privind integrarea copiilor strămutați în sistemele naționale de învățământ, predare și sprijin lingvistic, practici accelerate privind integrarea profesorilor care au fugit din Ucraina în sistemele naționale de învățământ și sfaturi privind sprijinul psihosocial.  

Comisia a permis flexibilitate în cadrul programului Erasmus+ din 2022 în sprijinul studenților și al cadrelor didactice din Ucraina. În cadrul cererilor de propuneri Erasmus+ pentru 2023, lansate în noiembrie 2022, acțiunile internaționale Erasmus+ – în special mobilitatea internațională a creditelor, proiectele de consolidare a capacităților și masteratele comune Erasmus Mundus – vor continua să fie deschise studenților, cadrelor didactice și instituțiilor de învățământ superior din Ucraina. În plus, s-a lansat o cerere de propuneri concurențială specială în valoare de 5 milioane EUR pentru a sprijini dezvoltarea unui mediu digital de educație deschisă pentru Ucraina.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită