Web Analytics

Reabilitarea termică a blocurilor se va face cu 90% bani de la UE

de | 20.12.2022 07:38 | Actualitate, Bani europeni, Home, Politica si Administratie

Guvernul a aprobat, luni, ordonanţa de urgenţă care vizează diminuarea contribuţiei financiare de la bugetele locale şi asociaţiile de proprietari pentru lucrările de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe. Reabilitarea blocurilor se va putea face cu mai puțini bani de la proprietari. 90% vor fi fonduri UE.

Citește și: Accidentul i-a fost fatal. A murit, la 20 de ani, la spitalul din Piteşti!

„Una dintre cele mai importante decizii vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în acest sens, Guvernul aprobând, astăzi, ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează cadrul normativ în domeniu.Practic, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari. Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuţiei financiare pe care autorităţile locale şi asociaţiile de locatari îl asumă, pentru a putea creşte numărul clădirilor reabilitate termic, dar să şi optimizeze utilizarea fondurilor europene.

Citește și: Plafonarea prețurilor la gaze, adoptată de statele UE

Practic, pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor, se vor putea folosi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, comparativ cu cei 40%, cum era cazul până acum. Doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni din banii autorităţilor locale sau ai asociaţiilor de locatari”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Citește și: Jean Vlădoiu a plecat de la FCArgeș

Dan Cărbunaru a menţionat că bugetul Uniunii Europene destinat investiţiilor pentru eficienţa energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru Politica de coeziune este 1,25 miliarde de euro, iar intervenţiile care vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală de 618 milioane de euro.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *